به گزارش خبرگزاری رویترز رئیس سازمان جاسوسی بریتانیا (M16) گفت نسبت به اینکه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی واقعاً می‌خواهد توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی را احیا کند، تردید دارد، اما او در همان حال یادآوری کرد که تهران نیز نمی‌خواهد به مذاکرات پایان دهد.

مذاکرات چندجانبه وین برای احیای برجام به بن‌بست خورد و مذاکرات دوجانبه غیر مستقیم ایران و آمریکا در دوحه هم عملا بی‌ثمر ماند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران پنجشنبه ۳۰ تیر در گفت‌وگوی تلفنی با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر مجدداً بر ضرورت دستیابی به یک توافق خوب، قوی و پایدار تأکید کرد و آمریکا را یک بار دیگر به زیاده‌خواهی و عدم واقع‌بینی متهم کرد.

دوشنبه گذشته نیز امیرعبداللهیان در گفت‌وگوی تلفنی با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از کاخ سفید خواست «زیاده‌خواهی‌ها و تردیدها» را کنار بگذارد.  

ریچارد مور، رئیس سرویس اطلاعات مخفی (SIS) موسوم به MI6 گفت همچنان معتقد است که احیای برجام بهترین راه برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران است. مور در مجمع امنیت آسپن در کلرادو گفت:

«من متقاعد نشده‌ام که به آنجا خواهیم رسید. فکر نمی‌کنم رهبر جمهوری اسلامی بخواهد توافق را قطعی کند.»

با این حال، مور یادآوری کرد:

«ایرانی‌ها نیز نمی‌خواهند مذاکرات را پایان دهند.»

رئیس سازمان جاسوسی بریتانیا در ادامه افزود:

«من فکر می‌کنم متن کامل توافق روی میز است. گمان نمی‌کنم چینی‌ها و روس‌ها  مانع آن شوند. اما فکر نکنید ایرانی‌ها توافق را می‌خواهند.»

ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا (سیا) چهارشنبه ۲۰ ژوئیه/ ۲۹ تیر، در مجمع سالانه امنیت اسپن گفته بود:

«قضاوت اطلاعاتی ما این است که ایرانی‌ها تلاش‌های هسته‌ای تسلیحاتی را که تا سال ۲۰۰۴ در جریان بود و سپس به حالت تعلیق درآورده بودند، از سر نگرفته‌اند. این موضوعی است که ما در سیا و در سراسر جامعه اطلاعاتی ایالات متحده تمرکز بسیار بسیار دقیقی روی آن داریم.»

کمال خرازی، رئیس شورای روابط خارجی جمهوری اسلامی همزمان با سفر بایدن به جده در مصاحبه با الجزیره گفته بود که داشتن «فناوری هسته‌ای» به خودی خود امری «بازدارنده» است و گفت که پنهان نمی‌کند که ایران توان قرار داشتن در «آستانه هسته‌ای» را دارد. آستانه هسته‌ای همان نقطه‌ای است که ویلیام برنز هم از آن به «فاصله نزدیک با گریز هسته‌ای» یاد کرده است.

غنی‌سازی ۶۰ درصدی، ساخت اورانیوم فلزی و ساخت ماهواره‌برهای سوخت جامد یا سوخت ترکیبی که می‌توانند در نقش موشک بالستیک حامل سر جنگی هسته‌ای عمل کنند از جمله مهم‌ترین مواردی است که تحلیلگران غربی آن را برنامه‌های «به ظاهر جدا از هم ولی منسجم» ایران برای قرار گرفتن در آستانه هسته‌ای می‌دانند.

دولت بایدن به صراحت اعلام کرده است که هیچ برنامه‌ای برای حذف سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی وزارت امور خارجه آمریکا ندارد. عملا هم در شرایطی نیست که بتواند توافق را تضمین کند.