سه مقام آگاه به رویترز گفتهاند پیش از سفر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به عربستان سعودی، مقامات ارشد سعودی به همتایان آمریکایی خود فشار میآورند تا واشنگتن منع فروش تسلیحات تهاجمی به ریاض را لغو کند.
بایدن شنبه گذشته از تصمیم خود برای سفر به عربستان سعودی دفاع کرد و گفت که در این سفر موضوع حقوق بشر در عربستان در دستور کار او قرار دارد. بایدن در سفر هفته آینده خود به خاورمیانه با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان و برخی از مقامات بلندپایه سعودی از جمله محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان دیدار و گفتوگو خواهد کرد. یکی از اهداف سفر بایدن به ریاض محدود کردن نفوذ ایران در خاورمیانه از طریق روابط نزدیکتر اعراب با اسرائیل و همچنین گفتوگو بر سر افزایش صادرات نفت عربستان و محدود کردن قدرت چین در جهان است.
دو مقام آگاه به رویترز گفتهاند که مذاکرات درباره فروش تسلیحات تهاجمی به ریاض در مراحل اولیه است. یک مقام آمریکایی به رویترز گفت «در حال حاضر هیچ گفتوگویی درباره فروش سلاحهای تهاجمی با سعودیها در جریان نیست.»
چنانچه این گفتوگوها به ثمر برسد، معامله تسلیحاتی با عربستان باید به تصویب کنگره آمریکا برسد. رویترز مینویسد نمایندگان کنگره رغبت چندانی برای فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان ندارند.
تصمیم کاخ سفید به آتشبس پایدار در یمن بستگی دارد
بلافاصله پس از آنکه بایدن اوایل سال گذشته به کاخ سفید راه یافت، موضع سختتری قبال کارزار عربستان سعودی علیه شورشیان حوثیها تحت حمایت ایران در یمن اتخاذ کرد. قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در ریاض هم مسأله نقض حقوق بشر در عربستان را مجدداً مطرح کرد. بایدن در نخستین گام اعلام کرد ایالات متحده از عملیات تهاجمی ائتلاف عربی به رهبری عربستان در یمن دیگر حمایت نمیکند. با اینحال با تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در مارس/فروردین سال جاری و افزایش قیمت نفت در بارارهای جهانی، دولت بایدن رویکرد نرمتری را در برابر عربستان در پیش گرفت. در همان حال عربستان نیز پس از میانجیگری سازمان ملل با برقراری آتشبس موقت در یمن موافقت کرد. واشنگتن اکنون خواهان برقراری آتشبس دائمی و پایدار در یمن است.
یکی از افراد مطلع در واشنگتن به رویترز گفت دولت بایدن مذاکرات داخلی درباره امکان حذف محدودیتهای تسلیحاتی عربستان را آغاز کرده است. به گفته یک منبع دوم، ریاض در سفر خالد بن سلمان معاون وزیر دفاع سعودی به واشنگتن در ماه مه درخواست خرید سلاحهای تهاجمی را مطرح کرده است. منابع آگاه به رویترز گفتند هر تصمیم کاخ سفید برای فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان به اراده ریاض برای برقراری آتشبس دائمی و پایدار در یمن بستگی دارد.
یکپارچهسازی قابلیتهای دفاع هوایی در مقابله با ایران
پنتاگون در ماه نوامبر اعلام کرد، واشنگتن فروش موشکها و سامانههای دفاع ضدبالستیکی به عربستان سعودی را تأیید کرده است. ایالات متحده همچنین موشکهای پاتریوت را در سال جاری در اختیار ریاض قرار داده. مقامات آمریکایی اما یکصدا میگویند ماهیت این تسلیحات دفاعی است.
دولت بایدن همچنین حمایت خود از سعودیها برای دریافت سامانه دفاعی منطقهای تاد برای مقابله با موشکهای بالستیک را اعلام کرده است.
منابع آگاه به رویترز گفتهاند که ایالات متحده و اسرائیل به دنبال ایجاد زمینه برای یک اتحاد امنیتی با کشورهای عربی هستند که سیستمهای دفاع هوایی را برای مقابله با حملات موشکی و پهپادی ایران در خاورمیانه را به هم متصل میکند.
جان کربی، سخنگوی کاخ سفید پنجشنبه هفته گذشته گفت مقامات آمریکایی در حال مذاکره بار رهبران منطقه درباره راههای یکپارچهسازی قابلیتهای دفاع هوایی در مواجهه با تهدید ایراناند.
در همان حال نورنیوز رسانه شورای امنیت ملی ایران روز گذشته (یکشنبه) در پیامی در تویبتر نوشت اگر ایجاد شبکه یکپارچه پدافندی در منطقه، امنیت ایران را «به هر شکل به خطر بیندازد»، «قطعا با پاسخ قاطع اولیه به نزدیکترین و در دسترسترین اهداف روبرو خواهد شد».
به نوشته نورنیوز ایجاد شبکه یکپارچه پدافندی در منطقه «از سوی آمریکا و با مشارکت، هدایت و مدیریت پنهان» اسرائیل، یک «اقدام تهدیدآمیز است.»