یائیر لاپید، نخستوزیر اسرائیل سهشنبه ۱۴ تیر / ۵ ژوئیه وارد پاریس شد تا با مقامهای فرانسوی از جمله درباره برنامه هستهای ایران و مذاکرات احیای برجام گفتوگو کند.
لاپید در دیدار با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه از او خواست تا پیشنهادش در سال ۲۰۱۸ برای توافق جدید با ایران را بررسی کند. لاپید گفت بنبست دیپلماتیک کنونی در مذاکرات احیای برجام با ایران مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه را تشدید میکند.
بهگزارش رویترز، در حالی که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا تلاش میکند تا از خروج سلف خود دونالد ترامپ از توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران عقبنشینی کند، مقامهای اسرائیلی بهطور خصوصی گفتهاند که قدرتهای اروپایی حاضر در مذاکرات، اکنون در این زمینه نسبت به واشنگتن سختگیرتر شدهاند.
این بدان معناست که سفر لاپید به فرانسه، بهعنوان نخستین دیدار او از کشوری دیگر از زمان تصدی پست نخستوزیری اسرائیل در هفته گذشته، فرصتی برای او برای لابیکردن با اروپاییها در این زمینه است.
یائیر لاپید پس از اینکه در کاخ الیزه به گرمی از سوی امانوئل مکرون مورد استقبال قرار گرفت، گفت:
«در سال ۲۰۱۸، شما اولین رهبری بودید که درباره نیاز به توافقی جدید با ایران صحبت کردید.»
لاپید با بیان اینکه «در آن زمان حق با شما بود و امروز حتی بیشتر از این حق دارید»، افزود:
«وضعیت کنونی نمیتواند به همین شکل ادامه یابد. این امر منجر به یک مسابقه تسلیحات هستهای در خاورمیانه میشود که صلح جهانی را تهدید خواهد کرد.»
مکرون با وجود استقبال گرم از لاپید به اظهارات سال ۲۰۱۸ خود اشارهای نکرد. مکرون آن سخنان خود را درست قبل از خروج ترامپ از توافق هستهای ۲۰۱۵ ایراد کرد؛ زمانی که اروپاییها تلاش میکردند او را متقاعد سازند که در برجام بماند.
مکرون گفت:
«مایلم یک بار دیگر تمایل خود برای به پایان رساندن مذاکرات احیای برجام در اسرع وقت را به شما یادآوری کنم.»
او افزود:
«ما با اسرائیل موافقیم که این توافق برای مهار فعالیتهای بیثباتکننده ایران کافی نخواهد بود، اما من بیش از هر زمان دیگری متقاعد شدهام که ایرانی که در آستانه [قدرت] هستهای شدن قرار دارد، میتواند فعالیتهای خود را به شیوهای خطرناکتر انجام دهد. بنابراین ما باید از این توافق دفاع کنیم.»
از زمان خروج آمریکا از برجام، ایران این توافق را نقض کرده و طرحهایی را با پتانسیل ساخت سلاح هستهای افزایش داده است، اگرچه خود تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد میکند. پیشرفتهای فنی ایران، زمان برای به ثمر رساندن مذاکرات بینتیجه برجام را تنگ کرده است.
اسرائیل طرف مذاکرات هستهای نیست اما نگرانیهای این کشور در مورد دشمن سرسخت خود و تهدیدهای پنهان تلآویو مبنی بر اقدام نظامی پیشگیرانه در صورت بروز بنبست در دیپلماسی، توجه کشورهای غربی را جلب کرده است. اسرائیل عملاً در لبنان، خانه حزبالله، با ایران جبهه دارد.
فرانسه بهعنوان استعمارگر سابق لبنان، نفوذ بیشتری در بیروت دارد.
شنبه ۱۱ تیر / ۲ ژوئیه هنگامی که اسرائیل سه پهپاد متعلق به حزبالله لبنان را که به سمت یکی از سکوهای تأسیسات گازی واقع در دریای مدیترانه پرتاب شده بودند «رهگیری و منهدم» کرد، رهبران لبنانِ بحرانزده شوکه شدند.
حزبالله لبنان در بیانیهای تأیید کرد که سه پهپاد را به سوی منطقه مورد اختلاف اسرائیل و لبنان در میدان گازی «کاریش» واقع در جنوب لبنان فرستاده است.
لاپید در اینباره گفت:
«اسرائیل با توجه به این حملات مکرر دست روی دست نخواهد گذاشت.».
او گفت تأسیسات گازی «کاریش» در نزدیکی سواحل لبنان نه تنها برای اسرائیل، بلکه برای اتحادیه اروپا که بهدنبال جایگزینی گاز روسیه پس از حمله این کشور به اوکراین است، اهمیت دارد و اروپا نیز میتواند از آن بهره ببرد.