اولاف شولتز، صدراعظم آلمان در تفرجگاه قلعه المائو (Elmau) در دامنه تسوگاشپیتسه (Zugspitze)، بلندترین کوه آلمان، میزبان رهبران هفت اقتصاد قدرتمند جهان است. رهبران ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و ژاپن در نشستی سهروزه در کوههای آلپ باواریا گردهم آمدهاند تا در نشستی که تحت الشعاع جنگ در اوکراین و پیامدهای گسترده آن از جمله کمبود انرژی و بحران امنیت غذایی قرار دارد، درباره تحریم روسیه و مقابله با بحرانهای ناشی از جنگ گفتوگو کنند.
افزایش قیمت جهانی انرژی و مواد غذایی در پی حمله روسیه به اوکراین به نگرانیها درباره رشد اقتصادی و تورم دامن زده است. سازمان ملل متحد نیز روز جمعه نسبت به «بحران گرسنگی بی سابقه در جهان» هشدار داد.
همزمان گفته میشود تغییرات اقلیمی، «قاطعیت فزاینده چین و ظهور اقتدارگرایی» نیز در دستور کار نشست قرار دارد.
یکی از مقامهای اتحادیه اروپا اما در مصاحبه با خبرگزاری رویترز پیام اصلی گروه هفت را «اتحاد و هماهنگی» و «پایبندی به این اتحاد در شرایط سخت» اعلام کرد.
صدر اعظم آلمان هم در هفته جاری در پارلمان این کشور گفت:
«اجلاس نه تنها باید این پیام را بفرستد که ناتو و گروه هفت بیش از هر زمان دیگری متحد شدهاند، بلکه باید دموکراسیهای جهان را ترغیب کند که همانطور که در مبارزه با فقر و گرسنگی متحداند، در برابر امپریالیسم پوتین هم در کنار هم قرار بگیرند.»
بر این اساس پیشبینی میشود رهبران گروه هفت در این نشست جبهه حمایت از اوکراین و فشار بر کرملین را تقویت کنند، گرچه تمایل اصلی اجتناب از تحریمهایی خواهد بود که تورم را تشدید کرده و بر معیشت مردم تاثیر منفی میگذارند.
به گفته یک منبع آگاه، کشورهای گروه هفت قرار است با ممنوعیت واردات طلا از روسیه موافقت کنند. یک مقام دولت آلمان هم گفته که مذاکرات «به واقع سازنده»ای در مورد سقف قیمتی احتمالی واردات نفت روسیه در جریان است. احتمال دارد گزینههای مقابله با افزایش قیمت انرژی و جایگزینی واردات نفت و گاز روسیه هم در این نشست مطرح شود.
علاوه بر اتحادیه اروپا که عضو ثانویه گروه هفت بهشمار میرود، سنگال بهعنوان ریاست اتحادیه آفریقا، آرژانتین، بهعنوان ریاست کنونی اتحادیه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب و اندونزی و هند، میزبان فعلی و بعدی گروه ۲۰ (کشورهای بزرگ صنعتی) و همچنین آفریقای جنوبی، به دعوت صدراعظم آلمان در نشست ۲۰۲۲ حضور دارند.
بسیاری از این کشورها نگران آسیبهای جانبی تحریمهای غرب علیه روسیه هستند.
یکی از مقامهای اتحادیه اروپا در این زمینه گفته که گروه هفت میخواهد این دید را بهوجود بیاورد که افزایش قیمت مواد غذایی در نتیجه اقدامات روسیه است و هیچ تحریمی غذا را هدف قرار نخواهد داد. او افزود: «اینکه جنگ اوکراین را یک موضوع محلی بدانیم اشتباه است. جنگ اوکراین نظم جهان پس از جنگ جهانی دوم را زیر سوال برده است».
تظاهرات معترضان در سایه ترس و نگرانی از گسترش جنگ
همزمان با گردهمایی قدرتهای اقتصادی بزرگ جهان و سیاستمدارانی که جنگ اوکراین و تصمیمگیری بر سر واردات نفت و گاز روسیه را اولویت کنونی خود میبینند، هزاران نفر با مطالبه پایاندادن به خرید و فروش و استفاده از سوختهای فسیلی، حفظ تنوع زیستی کره زمین و عدالت اجتماعی در شهر مونیخ آلمان علیه گروه هفت تظاهرات کردند. ۱۵ گروه منتقد جهانیشدن از جمله صندوق جهانی حیات وحش در این اعتراضات حضور دارند.
کیلیان ولتر، از فعالان محیط زیستی صلح سبز به خبرنگاران گفت:
«خواسته من از گروه هفت این است که تعهد روشنی به انتقال انرژی داشته باشند، یعنی خروج از سوختهای فسیلی، همه انواع سوختهای فسیلی و حداکثر تا سال ۲۰۳۵. اگر سوختهای فسیلی را حذف کنیم، آنوقت میتوانیم جلوی تامین مالی جنگها و درگیریهای نظامی را هم بگیریم.»
توبیاس هاوشیلد، سخنگوی سازمان آکسفام هم گفت:
«ما برای مقابله با بحرانهای متعدد زمانهمان به اقدامی ملموس نیاز داریم. این بدین معناست که گروه هفت باید فوراً وارد عمل شود. آنها باید با گرسنگی، نابرابری و فقر مبارزه کنند.»
بر مبنای گزارش خبرگزاری آلمانی dpa تظاهرات علیه اجلاس گروه هفت مطابق با پیشبینیها انجام نشد. در حالی که انتظار میرفت تا ۲۰ هزار نفر در تظاهرات عصر شنبه ۲۵ ژوئن شرکت کنند، تنها نزدیک به ۳۵۰۰ نفر به محل برگزاری تظاهرات آمدند. سازماندهندگان این تظاهرات میگویند ترس و اضطراب ناشی از جنگ باعث شده تا احتمالاً معترضان بهچالشکشیدن ثروتمندترین کشورهای جهان را همزمان با تهاجم روسیه به اوکراین، نامناسب بدانند.
همزمان پلیس آلمان نزدیک به ۱۸ هزار افسر پلیس را در اطراف مونیخ و محل اجلاس مستقر کرده است. اند.
نشست هفت قدرت اقتصادی جهان از یکشنبه ۲۶ ژوئن تا سهشنبه ۲۸ ژوئن و در آستانه نشست اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برگزار میشود. رهبران ۳۰ کشور عضو ائتلاف ناتو چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری در اجلاس سالانه خود در مادرید گرد هم میآیند.
گروه هفت در سال ۱۹۷۵ به عنوان به عنوان مجمعی برای ثروتمندترین کشورها، برای بحث در مورد بحرانهایی مانند تحریم نفت اوپک تأسیس شد. شش سال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه نیز به عضویت این گروه درآمد تا گروه هفت به گروه هشت تغییر نام دهد. عضویتی که سال ۲۰۱۴ و بهدنبال الحاق کریمه از اوکراین به حالت تعلیق درآمده است.