روز دوشنبه ۱۶ خرداد جمعی از بازنشستگان تأمین اجتماعی در شهرهای مختلف ایران دست به تظاهرات و برگزاری تجمع‌های اعتراضی زدند.

براساس گزارش فعالان کارگری و کانال‌های خبری کارگری، بازنشسستگان تأمین اجتماعی در شهرهای شیراز، تبریز، کرمان، شوش، شوشتر، اهواز، کرمانشاه، رشت، مشهد، قزوین، دزفول، کرج، اراک و چندین شهر دیگر به خیابان آمده‌اند.

در تهران، نیروهای امنیتی مانع برگزاری تجمعات شدند. اتحادیه آزاد کارگران ایران گزارش داده است که شماری از بازنشستگان در تهران بازداشت شده‌اند.

بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی به مصوبه اخیر هیأت وزیران برای افزایش تنها ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی معترضند. این افزایش ۱۰ درصدی از خردادماه اعمال می‌شود.  

براساس فراخوان بازنشستگان تأمین اجتماعی، در تهران قرار بود تجمع اعتراضی مقابل سازمان برنامه و بودجه برگزار شود که نیروهای امنیتی مسیرهای منتهی به این مکان را از میدان بهارستان و چهارراه مخبرالدوله به روی بازنشستگان بستند.

بنا به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، نه تنها میدان بهارستان و چهارراه مخبرالدوله که همه خیابان‌های منتهی به محل سازمان برنامه و بودجه به طور کامل در قُرُق نیروهای امنیتی و انتظامی درآمده بود و مانع از شکل‌گیری تجمع اعتراضی بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی شدند.

بنابر اخبار دریافتی تعداد زیادی از بازنشستگان توسط مأموران امنیتی مرد و زن دستگیر شده و با چند ون به مکان نامعلومی منتقل شده‌اند.

اما در دیگر شهرهای ایران، بازنشستگان موفق شدند تجمعات اعتراضی‌شان را برگزار کنند.

براساس ویدیوهایی که از این اعتراضات منتشر شده است، بازنشستگان با شعارهای « وزیر بی‌لیاقت! ننگت باد، ننگت باد»، «فقط کف خیابون، به دست می‌آد حقمون»، «دولت خیانت می‌کند، مجلس حمایت می‌کند» و «تورم ۱۰۰ درصد، افزایش ۱۰ درصد» مخالفتشان را با مصوبه هیأت دولت اعلام کردند. در تبریز بازنشستگان شعار مرگ بر رئیسی و مرگ بر دولت هم سردادند.

بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی خواهان افزایش حقوق به میزان نرخ واقعی سبد معیشت هستند اما دولت حتی مصوبه شورای عالی کار مبنی بر افزایش ۳۸ درصدی برای غیرحداقل‌بگیران را نیز زیر پا گذاشته است.

روز ۱۵ خرداد، حجت عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران گفت:

«با توجه به حکم قانون بودجه سال ۱۴۰۱ (مصوب مجلس شورای اسلامی) در خصوص صندوق‌های مختلف بازنشستگی  و در راستای هماهنگ‌سازی پرداخت حقوق در کلیه صندوق‌های بازنشستگی، برای این دسته از مشمولین که دارای دریافتی بیش از حداقل باشند، افزایش ۱۰ درصدی اعمال می‌شود.»

بر اساس مصوبه هیأت دولت، حداقل حقوق بازنشستگانی که ۳۰ سال حق بیمه پرداخت کرده‌اند تنها ۵ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان خواهد بود. این رقم معادل نصف درآمدی است که خط فقر در جمهوری اسلامی محسوب می‌شود.

 بازنشستگان تأمین اجتماعی از دی ماه ۱۳۹۹ به صورت مستمر با تجمع در شهرهای مختلف خواستار افزایش حقوق دستمزد بر مبنای هزینه معیشت و خط فقر واقعی که رقم آن بزرگ‌تر از ۱۲ میلیون تومان برآورد می‌شود، شده‌اند.

همسان‌سازی حقوق بازنشستگان که بر اساس آن سالانه علاوه بر مبلغ افزایش مصوب، ۲۵ درصد دیگر نیز به حقوق بازنشستگان اضافه می‌شد، از دیگر خواسته‌های بازنشستگان معترض بود. دولت بهمن ۱۴۰۰ در سکوت خبری لایحه دائمی‌سازی همسان‌سازی را از مجلس پس گرفت.

بنا بر اعلام مسئولان کانون‌های بازنشستگی که به تشکل‌های کارگری حکومتی نزدیک‌اند، بالغ بر ۶۵ درصد بازنشستگان تأمین اجتماعی حداقل بگیرند و ۸۰ درصد آن‌ها برای تأمین معیشت ناچار به اشتغال در دوره بازنشستگی یا استقراض هستند.

هیأت وزیران بدون توجه به خواسته‌های بازنشستگان، ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی را هم که سازمان تأمین اجتماعی و هیأت وزیران را مکلف می‌کند حقوق و مستمری دوره بازنشستگی را «با توجه به افزایش هزینه زندگی» سالانه حداقل یک بار افزایش دهد، نادیده گرفته است.