اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، صبح روز چهارشنبه ۴ مه/۲۴ اردیبهشت پیشنهادهای این کمیسیون برای برقراری تحریم نفتی روسیه را در یک سخنرانی در پارلمان اروپا اعلام کرد. فون در لاین در مورد موضوع مهم واردات انرژی گفت:
«این طرح شامل ممنوعیت کامل واردات تمام نفت روسیه، از طریق دریا و خط لوله، نفت خام و پالایش شده خواهد بود. ما مطمئن خواهیم شد که نفت روسیه را به روشی منظم کنار میگذاریم، به نحوی که به ما و شرکایمان امکان میدهد مسیرهای عرضه جایگزین را تضمین کنیم و تأثیر آن بر بازارهای جهانی به حداقل برسد. به همین دلیل است که ما واردات نفت خام روسیه را ظرف شش ماه و محصولات پالایش شده را تا پایان سال متوقف خواهیم کرد.»
این تحریمها به حمایت یکپارچه در میان ۲۷ کشور اتحادیه اروپا نیاز دارد – اسلواکی قبلاً اعلام کرده است که به دنبال دریافت معافیت از اجرای این تحریمها است دارد و مجارستان هم به صراحت گفته که تحریمهای مرتبط با تأمین انرژی برای آنها «خط قرمز» است.
اما سایر اقدامات تحریمی پیشنهادی کمیسیون اروپا عبارتند از:
-تحریم افسران عالی رتبه نظامی و سایر افرادی که متهم به ارتکاب جنایات جنگی در بوچا و محاصره ماریوپل هستند.
-ممنوعیت سه رسانه دولتی روسیه از پخش اخبار در اتحادیه اروپا.
– قطع دسترسی اسبر بانک SberBank (بزرگترین بانک روسیه) و دو بانک بزرگ دیگر از سیستم پرداخت سوئیفت.
فندرلاین گفت اروپا مسئولیت ویژهای در قبال اوکراین دارد و همچنین برنامه گستردهای برای بازسازی این کشور پس از ختم جنگ تهیه کرده است.
پیشنهادهای تدوین شده کمیسیون اروپا روز چهارشنبه ۴ مه/۲۴ اردیبهشت در نشست نمایندگان ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا بررسی خواهد شد. به نظر میرسد این نشست پرتنش خواهد بود.
تحریمهای اقتصادی تلافیجویانه روسیه علیه غرب
در مقابل پوتین هم فرمان تحریمهای اقتصادی تلافیجویانه علیه غرب را امضا کرد. به گزارش رویترز، این تحریمها در پاسخ به «اقدامات غیردوستانه برخی کشورهای خارجی و سازمانهای بینالمللی» است.
روسیه همچنین گفته است که نشست شورای امنیت سازمان ملل را که قرار است روز چهارشنبه باحضور کمیته سیاسی و امنیتی اتحادیه اروپا (PSC) برگزار شود، تحریم خواهد کرد.
برآورد میشود تهاجم روسیه به اوکراین هر هفته حدود ۴,۵ میلیارد دلار به زیرساختهای اوکراین آسیب وارد میکند. بر اساس تخمینی که مدرسه اقتصاد کییف (KSE)، منتشر کرده خسارت وارده به اوکراین از زمان آغاز تهاجم در ماه فوریه به ۹۲ میلیارد دلار رسیده است.
بیطرفی چین در بحران اوکراین
همزمان با افزایش فشارهای تحریمی بر روسیه، به نظر میرسد کشورهای غربی نسبت به بیطرفی چین در این بحران و یاری نرساندن این کشور به روسیه اطمیان خاطر یافتهاند.
مقامهای آمریکایی در روزهای اخیر به رویترز گفتهاند که حمایت نظامی و اقتصادی چین از روسیه که مایه نگرانیشان بود «حداقل در حال حاضر محقق نشده است».
جو بایدن خود را برای سفری به آسیا در اواخر ماه مه آماده میکند و دستور اصلی این سفر مقابله با بزرگترین تهدید استراتژیک آمریکا یعنی گسترش نفوذ جهانی چین است. آمریکا از ابتدای آغاز جنگ روسیه در اوکراین بارها به چین در مورد حمایتش از روسیه هشدار داده بود.
حال یکی از مقامهای دولت بایدن به رویترز گفته است: «ما ندیدهایم که جمهوری خلق چین از جنگ روسیه علیه اوکراین حمایت نظامی مستقیم کند یا در تلاشهای سیستماتیک برای کمک به روسیه برای دور زدن تحریمهای ما شرکت کند. ما همچنان به نظارت بر فعالیتهای جمهوری خلق چین و هر کشور دیگری که ممکن است از روسیه حمایت کند یا در دور زدن تحریمهای آمریکا به آنها کمک کند، ادامه میدهیم.»
چین علاوه بر دوری از حمایت مستقیم از تلاشهای جنگی روسیه، از عقد قراردادهای جدید بین پالایشگاههای نفت دولتی خود و روسیه، با وجود تخفیفهای زیاد، اجتناب کرده است.
در ماه مارس هلدینگ دولتی سینوپک، مذاکرات درباره یک سرمایه گذاری بزرگ پتروشیمی و یک سرمایهگذاری بازاریابی گاز در روسیه را به حالت تعلیق درآورد.
ماه میلادی گذشته، هم چین به قطعنامه محکومیت تجاوز نظامی روسیه به اوکراین زای ممتنع داد. نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد رای ممتنع چین را به عنوان یک «برد» دیپلماتیک برای جبهه حامیان اوکراین قلمداد کرد.
با این حال، چین از محکوم کردن اقدامات روسیه در اوکراین خودداری و از تحریمهای گسترده غرب علیه مسکو انتقاد کرده است.
بایدن در اولین سفر خود به آسیا به عنوان رئیسجمهوری آمریکا – سفری که توقفی در چین ندارد – از توکیو و سئول بازدید خواهد کرد. او با رهبران هند و استرالیا نیز در طی یک نشست چهارگانه در توکیو دیدار خواهد کرد.