۳۷ روز از آغاز حمله روسیه به اوکراین میگذرد. مسکو در این روز، جمعه یکم آوریل / ۱۲ فروردین اعلام کرد که نخستین عملیات نظامی قابل توجه نیروهای اوکراینی در خاک این کشور با حمله دو بالگرد نظامی اوکراین به انبار سوخت در بلگورود رقم خورده است.
وزارت دفاع اوکراین اما از تأیید یا تکذیب حمله به این انبار سوخت خودداری کرده است. سخنگوی این وزارت گفت:
«اوکراین هماکنون در حال انجام عملیات دفاعی علیه تجاوز روسیه به قلمروی اوکراین است. این بدان معنا نیست که اوکراین مسئول هر فاجعه رخداده در قلمروی روسیه باشد.»
دمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین هم درباره این جمله گفت که او دست داشتن نیروهای اوکراینی در حمله به بلگورود را «نه میتواند تأیید و نه میتواند تکذیب کند».
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین دراینباره به خبرنگاران گفت:
«قطعاً این [حمله] چیزی نیست که بتوان آن را سازندهٴ شرایط راحتی برای ادامه مذاکرهها دانست.»
او گفت که مقامهای روس در حال سازماندهی مجدد عرضه سوخت و انرژی در بلگورود هستند.
به گفته دفتر رئیسجمهوری اوکراین، علیرغم حمله رخداده در روسیه، مذاکرهها به صورت آنلاین ادامه پیدا کرده اند.
مذاکرهها بین اوکراین و روسیه به میانجیگری ترکیه برگزار میشود. رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه گفت که او از ولادیمیر پوتین و ولودمیر زلنسکی همتایان روس و اوکراینی خود خواهد خواست که برای پرداختن به مسأله منطقه دونباس و کریمه، گام اولیه را بردارند.
خروج شماری از غیرنظامیان از ماریوپل
دولت اوکراین صبح جمعه اعلام کرد که نیروهای مسلح روسیه ۴۵ دستگاه اتوبوس را که برای انتقال غیرنظامیان به مکانهای امن در نظر گرفته شده بودند، متوقف کردند.
ساعتی بعد اما شورای شهر ماریوپل اعلام کرد که دو هزار غیرنظامی در مسیر خروج از ماریوپل هستند.
سازمان صلیب سرخ صبح جمعه اعلام کرد که مقامهای مسکو و کییف برای برقراری مسیر انساندوستانه خروج غیرنظامیان از ماریوپل توافق کرده اند. هرچند این سازمان مجوز لازم را برای رساندن بستههای کمکی به داخل شهر کسب نکرده است.
تخمین زده میشود که ۱۵۰ هزار تن هنوز در این شهر محاصرهشده و ویرانشده بر اثر گلولهباران و حملههای هوایی گیر افتاده باشند. آنها به امکانات اولیهای همچون غذا و آب و مواد بهداشتی دسترسی کافی ندارند.
ولودیمیر زلنسکی جمعه در گفتوگو با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود خواهان برقرارشدن مسیر خروج انساندوستانه غیرنظامیان از ماریوپل شد.
درگیریهای شدید در اطراف کییف
روسیه پیش از این وعده داده بود که عملیات نظامی خود در شمال اوکراین و به ویژه در شهرهای کییف و چرنیهیف را کاهش دهد.
اما شهرداری چرنیهیف جمعه یکم آوریل گفت که توپخانه مسکو بیمارستانی را در این شهر گلولهباران کرده است.
ویتالی کلیچکو شهردار کییف نیز از نبردهای «عظیم» در نزدیکی پایتخت اوکراین خبر داد.
به گزارش رویترز، او به شهروندانی که از پایتخت فرار کرده اند، چنین هشدار داده است:
«خطر مردن در کییف بسیار بالا است و به همین خاطر، توصیه من به هر کسی که میخواهد بازگردد، از این قرار است: لطفاً کمی بیشتر صبر کنید.»
فرماندار منطقه کییف هم اعلام کرد که نیروهای روس جمعه از برخی مواضع خود در نزدیکی کییف خارج شدند اما مواضع دیگری را تقویت کرده اند.
به گزارش «گاردین»، یک مقام ارشد آمریکایی بدون افشای ناماش مدعی شده که نیروهای روس از یک کلیسا در شمال غرب کییف برای تدارک حملههای خود به پایتخت اوکراین استفاده میکند.
شمار کشتهشدگان حمله سهشنبه صبح روسیه به ساختمان دولتی ۹ طبقه در شهر میکولائیف در جنوب اوکراین جمعه افزایش یافت و به دستکم ۲۸ تن رسید. امدادگران چندین روز زیر آوار به دنبال بازماندگان احتمالی بودند.
فشار اروپا بر چین
جمعه یکم آوریل نشست مجازی بین رهبران اروپایی و شی جینپینگ رئیسجمهوری چین برگزار شد. این نخستین دیدار طرفین پس از دو سال بود.
اورزولا فُن دِر لاین، رئیس کمیسیون اروپایی، در نشستی خبری درباره دیدار برگزارشده با مقامهای پکن که کمتر از یک ساعت به طول انجامید، گفت: «نشست امروز قطعاً مثل نشستهای همیشگی نبود».
فن در لاین گفت که چین به عنوان یک عضو ثابت شورای امنیت «مسئولیت بسیار ویژهای» در قبال جنگ در اوکراین دارد.
این مقام ارشد اروپایی همچنین اعلام کرد که به چین هشدار داده در دور زدن تحریمهای غرب علیه روسیه به این کشور یاری نرساند زیرا «به حسن شهرت چین اینجا در اروپا صدمهای عمده وارد خواهد آورد.»
به گفته فن در لاین، اتحادیه اروپا و چین روزانه حدود دو میلیارد یورو کالا و خدمات با یکدیگر مبادله میکنند درحالیکه ارزش مبادلات تجاری چین و روسیه حدود ۳۳۰ میلیون یورو در روز است.
چارلز میشل، رئیس شورای اروپایی در همان نشست خبری هدف از گفتوگو با چین را کمک به پایان جنگ اوکراین دانست:
«ما از چین میخواهیم که به پایان دادن جنگ در اوکراین یاری برساند. چین نمیتواند چشماش را به نقش قوانین بینالمللی به دست روسیه ببندد».
لی که چیانگ، نخستوزیر چین پس از پایان نشست اعلام کرد که چین «به شیوهی خودش» در راه صلح در اوکراین قدم برخواهد داشت. او از مخالفت چین با هر دوی «جنگ گرم» و «جنگ سرد» خبر داد.
شی جینپینگ هم گفت که امیدوار است کشورهای اروپایی بتوانند دیدگاهشان راجع به چین را «به گونهای مستقل» شکل دهند.
اوستیای جنوبی در آستانه پیوستن به روسیه
یک منطقه دیگر جداییطلب که زیر کنترل روسیه قرار دارد، به دنبال پیوستن به این کشور است: اوستیای جنوبی در گرجستان. روسیه ۲۰۰۸ بر سر این منطقه وارد جنگ با گرجستان شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی «تاس» روسیه، انتخابات محلی در اوستیای جنوبی ۱۰ آوریل برگزار خواهد شد. آناتولی بیبیلُف، رئیس جمهوری فعلی حکومت خودخوانده اوستیای جنوبی گفته که پس از انتخابات محلی، رفراندومی جهت پیوستن به روسیه برگزار خواهد شد.
ولادیمیر پوتین پیش از حمله به اوکراین استقلال لوهانسک و دونتسک در منطقه دونباس در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت. مقامهای این دو جمهوری خودخوانده نیز خواهان پیوستن به روسیه هستند. روسیه کریمه اوکراین را نیز ۲۰۱۴ به شکل مشابهی ضمیمه کرد.