به‌گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، نیروهای امنیتی یکشنبه ۲۳ آبان امین مرادی، پیام جیحونی و محسن قنواتی، سه تن از شهروندان بهبهان را بازداشت کردند.

بنا به این گزارش، امین مرادی و پیام جیحونی به یکی از بازداشتگاه‌های امنیتی در اهواز و محسن قنواتی به زندان بهبهان منتقل شدند. همچنین مأموران امنیتی در زمان بازداشت تلفن همراه پیام جیحونی و همسرش را ضبط کردند.

یک منبع آگاه درباره این بازداشت‌ها گفت:

«قرار بر این بود که دومین سالگرد کشته‌شدگان اعتراضات آبان‌ماه ۹۸ با حضور خانواده‌ها بر سر مزار جان‌باختگان برگزار شود اما در روزهای اخیر شماری از شهروندان توسط نهادهای امنیتی به صورت تلفنی احضار شده و از آن‌ها تعهد گرفته شده بود که در مراسم سالگرد شرکت نکرده و موضوع احضار را نیز رسانه‌ای نکنند.»

در جریان اعتراضات آبان ۹۸ در بهبهان نیروهای امنیتی شماری از شهروندان ساکن این شهر، از جمله مهرداد دشتی‌نیا، محمود دشتی‌نیا، فرزاد انصاری‌فر، محمدحسین قنواتی، احسان عبدالله‌نژاد و محمد حشم‌دار را با شلیک گلوله کشتند.

محسن قنواتی که روز یکشنبه بازداشت شد برادر محمدحسین قنواتی است. او پیش از بازداشت با ابلاغیه‌ای که در ۱۹ آبان‌ماه صادر شده بود، در ارتباط با اتهامات «توهین به روحانیت، توهین به نهادهای انقلابی مثل سپاه از طریق صفحه اینستاگرام، خبررسانی از طریق صفحه اینستاگرام خود در مورد اعتراضات و اغتشاشات تیر ۹۹ تبلیغ به نفع گروه‌ها یا سازمان‌های مخالف نظام و اعلام فراخوان تجمع هم‌صدا با معاندین نظام» به شعبه ۳ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان فراخوانده شده بود.

پیام جیحونی نیز مردادماه سال گذشته در جریان اعتراضات بهبهان نسبت به «وضعیت نابه‌سامان اقتصادی کشور» و «صدور حکم اعدام در پاسخ به اعتراضات مردمی آبان ۹۸»،  در میدان بانک ملی این شهر بازداشت و سپس با سپردن وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد شده بود. جلسه دادگاه او ۱۷ آبان‌ماه امسال در شعبه یک دادگاه انقلاب ماهشهر برگزار شد.

این بازداشت‌ها درست در دومین سالگرد اعتراضات آبان ۹۸ انجام شده است. در آن تاریخ به دنبال افزایش سه برابری قیمت بنزین در ایران، شهروندان از روز ۲۴ آبان اقدام به برگزاری تجمعات اعتراضی در بیش از ۱۰۰ شهر در سراسر کشور کردند. طبق اعلام منابع حقوق بشری این تجمعات از همان ساعت اولیه تا روزهای بعد با سرکوب خشونت‌آمیز پلیس و نیروهای امنیتی مواجه شد که در جریان آن صدها نفر کشته، زخمی و بازداشت شدند.

بازداشت‌های روز یکشنبه همچنین همزمان با آخرین روز «دادگاه بین المللی مردمی آبان» انجام شد. این دادگاه با تلاش چند سازمان و نهاد مدافع حقوق بشر ۱۹ آبان / ۱۰ نوامبر در لندن آغاز شد و روز گذشته، یکشنبه  ۲۳ آبان / ۱۴ نوامبر پایان یافت. هدف اصلی این دادگاه بررسی حقوقی «روند سرکوب و کشتار مردم در جریان این اعتراضات از سوی حکومت جمهوری اسلامی» عنوان شده بود و بیشتر جنبه نمادین داشت. در این دادگاه پنج روزه شمار زیادی از شاهدان، از جمله از ایران، علیه نیروهای امنیتی و مقام‌های جمهوری اسلامی شهادت دادند. قرار است نتیحه نهایی بررسی بازپرسی‌ها و شهادت جان به‌دربردگان دو تا پنج ماه دیگر اعلام شود.