به گزارش شبکه الجزیره، هیأت امارات اسلامی و هیأتی از ایالات متحده آمریکا آخر هفته گذشته برای نخستین بار بعد از حصول توافق دوحه و اشغال مجدد افغانستان توسط طالبان با یکدیگر در دوحه دیدار و گفتوگو کردند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفتوگوها را «صریح و حرفهای» ارزیابی کرد. ند پرایس گفت:
«گفتوگوها صریح و حرفهای بود. هیأت آمریکایی یک بار دیگر تکرار کرد که طالبان بر اساس عمل آنها و نه حرف قضاوت میشوند.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه افزود:
«هیأت آمریکایی بر مسائل امنیتی و نگرانی از حملات تروریستی و همچنین تضمین آزادی سفر شهروندان آمریکایی و سایر شهروندان خارجی و شرکا و متحدان آمریکا به افغانستان متمرکز بود و همچنین حقوق بشر و مشارکت منطقی زنان و دختران در همه شئون اجتماعی در جامعه افغانستان.»
به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا علاوه بر این موضوعات، طرفین درباره ارسال کمکهای موثر انسانی «بهطور مستقیم» برای مردم افغانستان نیز با یکدیگر رایزنی و گفتوگو کردند.
چالش به رسمیت شناختن امارات اسلامی در جامعه بینالملل
به گزارش طلوعنیوز ذبیحالله مجاهد، کفیل وزارت فرهنگ امارات اسلامی گفت:
«مسائل متعدد است که باید با آمریکاییها در میان گذاشته شود. یکی عملی کردن پیمان دوحه که بسیار مهم بود هم برای آمریکا و هم برای ما. دوم مساله پول افغانستان که امریکاییها مسدود کرهاند. سوم مساله به رسمیت شناختن افغانستان است از طرف جامعۀ جهانی و خود امریکا و ملل متحد.»
بر همین اساس از میان این موضوعات، دو طرف درباره فصل تازه همکاری میان کابل و واشنگتن، عملی شدن کامل توافقنامه دوحه، آزادسازی داراییهای مالی افغانستان، احترام به حریم هوایی افغانستان، ادامه فراهمسازی کمکهای بشری و حفظ ارزشهای حقوق بشری بحث کردهاند.
امتیازدهی آمریکا به امارت اسلامی
طلوعنیوز مینویسد شماری از دیپلماتهای پیشین افغانستان، دیدار دوباره هیأتهای دو طرف را بهعنوان «امتیازدهی امریکا به امارت اسلامی» درک کردهاند. شکریه بارکزی، سفیر پیشین افغانستان در ناروی گفت:
«نشست این بار دوحه در حقیقت تدوام نشستهای قبلی حکومت امریکا با طالب است، با تفاوت این که این بار خود طالبان در افغانستان نظام خود را پیاده کردند.»
به گزارش هشت صبح، محمدنعیم، سخنگوی طالبان در دفتر سیاسی دوحه روز دوشنبه ۱۱ اکتبر/ ۱۹ مهر گفت که در جریان این مذاکرات، آمریکا به فراهم کردن تسهیلات برای کمکرسانی سایر نهادهای بشری متعهد شده است.
به گفته او، در مذاکرات تأکید شده است که کمکهای بشردوستانه نباید با مسائل سیاسی پیوند داده شود. طالبان نیز تضمین دادهاند که در زمینه ارسال کمکهای انسانی با نهادهای حقوق بشری و سازمانهای بینالمللی همکاری میکنند. علاوه بر این محمد نعیم اعلام کرد که طالبان متعهد شده تسهیلاتی برای رفتوآمد شهروندان خارجی فراهم کند.
مقامات آمریکایی اما درباره توافقهای احتمالی با طالبان سکوت کردهاند.
آمریکا ده میلیارد دلار از داراییهای افغانستان را مسدود کرده است و طالبان در مضیقه مالی قرار دارند. حقوقهای کارمندان دستگاههای مختلف در افغانستان هنوز پرداخت نشده است. آزادی مارک فرریشس یک پیمانکار آمریکایی که توسط یکی از گروههای متخاصم در افغانستان به گروگان گرفته شده نیز یکی از چالشها بین دو طرف است.
طالبان تاکنون هرگونه همکاری با آمریکا برای مبارزه با داعش در خاک افغانستان را رد کردهاند. در روزهای گذشته گروه دولت اسلامی ( داعش) حملاتی در کابل و همچنین در قندوز در شمال شرقی افغانستان انجام داد.