ابراهیم رئیسی (عضو هیأت مرگ) پنجشنبه ۱۴ مرداد / ۵ اوت بهعنوان رئیس جمهوری جدید ایران سوگند یاد کرد. او در سخنان خود در مراسم تحلیف گفت «از هر راه دیپلماتیک برای پایان دادن به تحریمها» حمایت میکند. در پی این سخنان ایالات متحده آمریکا از ایران خواست تا به سرعت به مذاکرات احیای برجام بازگردد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری گفت:
«پیام ما به رئیسی همان پیام ما به پیشینیان اوست. ایالات متحده از منافع امنیت ملی و شرکای خود دفاع خواهد کرد و آن را پیش خواهد برد. ما امیدواریم که ایران از این فرصت برای پیشبرد راه حلهای دیپلماتیک استفاده کند.»
پرایس افزود:
«ما از ایران میخواهیم که بهزودی به مذاکرات بازگردد تا بتوانیم آن را به نتیجه برسانیم.»
ایران در حال مذاکره با شش قدرت بینالمللی برای احیای توافقی است که سه سال پیش دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا از آن خارج شد. ۳۰ خرداد / ۲۰ ژوئن سال جاری، همزمان با اعلام پیروزی ابراهیم رئیسی (عضو هیأت مرگ) در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران، دور ششم مذاکرات احیای برجام در وین پایان یافت و تیمهای مذاکرهکننده برای مشورت و دریافت رهنمودهای لازم به پایتختهای سیاسی خود بازگشتند.
همه اسناد توافق در شش دور مذاکرات آماده شده اما این بدان معنی نیست که موانع از سر راه برداشته شدهاند. شناسایی تحریمهایی که میبایست در ازای بازگشت ایران به تعهداتش لغو شوند و همچنین تضمین توافق از سوی آمریکا همچنان مطرح است.
از آن زمان مذاکرات وین بلاتکلیف مانده و مسئولان جمهوری اسلامی اعلام کردهاند که چگونگی ادامه مذاکرات با دولت جدید رئیسی است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تأکید بر اینکه «این روند نمیتواند بهطور نامحدود ادامه پیدا کند»، گفت مزایای احیای برجام با پیشرفت برنامه هستهای ایران از بین خواهد رفت.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز ماه گذشته در واکنش به موکول شدن ادامه گفتوگوهای وین به روی کار آمدن دولت بعدی در ایران، اعلام کرد وقفه در مذاکرات احیای برجام، این سازمان را در «موقعیت ناخوشایندی» قرار داده است.
جمهوری اسلامی ایران پس از تصویب «قانون اقدامات راهبردی برای لغو تحریمها» در مجلس یازدهم، همکاری داوطلبانه با آژانس را به تعلیق درآورده است. بر اساس تفاهمنامه فنی بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیتها در تأسیسات هستهای ایران در دوربینهای مدار بسته ثبت میشدند. مهلت یک ماهه این تفاهمنامه که یک بار هم تمدید شده بود، ۳ تیر / ۲۴ ژوئن به پایان رسید.
براساس گزارش ماه ژوئن آژانس، ایران مقدار اورانیوم ۶۰ درصد غنیشده خود را سه برابر کرده و از ۲,۴ کیلوگرم به ۸,۹ کیلوگرم رسانده است.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا:
«اگر رئیسی در تصمیم خود برای لغو تحریمها صادق باشد، این دقیقاً همان چیزی است که در وین روی میز است.»
ند پرایسس تأکید کرد که دولت بایدن، با وجود اینکه از ایران نگران است، توافق هستهای را برای ایجاد محدودیتهای دائمی و قابل بررسی در برنامه هستهای ایران اساسی میداند.
در حالی صحبت از پیشبرد دیپلماسی در برنامه هستهای ایران میشود که در روزهای اخیر حمله به یک کشتی تجاری اسرائیل و سپس تلاش برای ربودن یک کشتی دیگر در منطقه خلیج فارس موجب شده است که چندین کشور از جمله اسرائیل، آمریکا و بریتانیا، بار دیگر از نقش جمهوری اسلامی ایران در این تنشها سخن بگویند. اسرائیل گفته است سپاه پاسداران پشت حمله پهپادی به کشتی تجاری قرار دارد. بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل روز گذشته، پنجشنبه ۱۴ مرداد/ ۵ اوت در گفتوگو با وبسایت اسرائیلی «واینت» ایران را تهدیدی علیه اسرائیل، خاورمیانه و تمام دنیا دانست و در پاسخ به این پرسش که آیا اسرائیل آمادگی حمله به ایران را دارد یا خیر، جواب مثبت داد.
ابراهیم رئیسی (عضو هیئت مرگ) روز گذشته در مراسم تحلیف قدرت ایران در خاورمیانه را «امنیتساز» و «صرفاً برای مقابله با دشمنان سلطهگر» دانست و گفت مشکل منطقه دخالت بیگانگان در آن است.
- درباره ترکیب ابراهیم رئیسی (عضو هیأت مرگ) بنگرید به این اطلاعیه تحریریه زمانه