نشست کمیسیون مشترک برجام عصر سه‌شنبه ۲۰ آوریل/۳۱ فروردین در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارت امور خارجه ایران و گروه ۱+۴ در وین برگزار شد.

به گزارش اداره‌کل اطلاع‌رسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه «آخرین وضعیت گفت‌وگوهای فنی و پیش‌نویس‌های اولیه متون و نحوه تداوم گفت‌وگوها» در این نشست مطرح شده است.

طبق این گزارش در نشست امروز کمیسیون مشترک، عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی و رئیس هیئت ایرانی روند گفت‌وگوها را «به‌رغم دشواری‌ها و چالش‌های موجود»، «رو به جلو»  ارزیابی کرده اما گفته «هیات ایرانی هر زمان که روند مذاکرات به سمت زیاده‌خواهی، وقت‌کشی و چانه‌زنی‌های غیرمنطقی برود، گفت‌وگوها را متوقف خواهد کرد.»

وزارت خارجه ایران همچنین از توافق میان طرف‌های نشست بر سر افزودن یک گروه سوم از کارشناسان «برای گفت‌وگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریم‌ها و سپس بازگشت ایالات متحده آمریکا به برجام» خبر داده است که قرار است به دو گروه کارشناسی در زمینه‌های «لغو تحریم‌ها» و «هسته‌ای» اضافه شوند.

انریکه مورا، معاون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم پس از پایان نشست در توییتر نوشت:

«طی دو هفته گذشته پیشرفت‌هایی ایجاد شده، اما همچنان به اقدامات بیشتری نیاز است و کار زیادی مانده.گروه ویژه سوم برای اقدامات متوالی افزوده خواهد شد. همچنان دیپلماسی، تنها راه عبور از چالش‌های احیای برجام است.»

براساس گزارش‌ها قرار است نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام هفته آینده برگزار شود.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات برجام پس از پایان نشست گفت طرفین توافق کردند مذاکرات را برای رایزنی بیشتر در پایتخت کشورهایشان تا هفته آینده متوقف کنند. او در توییتر از «پیشرفت» در مذاکرات ابراز رضایت کرد و گفت کمیسیون اوایل هفته آینده دوباره تشکیل جلسه خواهد داد.

نماینده چین هم به خبرنگاران گفت طرفین روند تهیه پیش‌نویس را آغاز کرده‌اند و حالا واضح‌تر شده که سند نهایی به چه شکل خواهد بود.

عباس عراقچی روز گذشته پیش از رفتن به وین احتمال حصول «توافق موقت» یا طرح‌ پیشبرد گام به گام مذاکرات را «شایعه بی‌اساس» خوانده و گفته بود:

«به هیچ وجه بحثی تحت عنوان توافق موقت یا موضوعاتی از این دست در گفت‌وگوهای میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۴ مطرح نیست و جمهوری اسلامی ایران تنها در خصوص گام نهایی جهت رفع تحریم‌ها گفت‌وگو می‌کند.»

خبرگزاری رویترز اما به نقل از یک مقام ایرانی که نام او برده نشده از احتمال رسیدن به توافقی موقت در وین خبر داده بود. این مقام ایرانی گفته نتیجه مذاکرات وین ممکن است یک توافق موقت باشد برای دادن فضا به دیپلماسی برای رسیدن به توافقی پایدار.

«آن‌چه در وین به شکل کوتاه‌مدت مورد بحث قرار گرفته رئوس اصلی یک توافق موقت است تا به همه طرف‌ها فرصت بیشتری داده شود تا مسائل فنی پیچیده را حل کنند».

عراقچی همچنین گفته بود هر تصمیمی درباره مذاکرات وین در تهران اتخاذ می‌شود و تیم‌مذاکره‌کننده به‌طور مستمر از وضعیت مذاکرات به مقام‌های عالی‌‌رتبه حکومت ایران گزارش می‌دهند.

 علی خامنه‌ای، رهبر ایران از زمان روی‌کار آمدن دولت جو بایدن در ایالات متحده آمریکا و اظهار آمادگی او برای بازگشت به توافق هسته‌ای برجام،  بازگشت ایران به تعهدات برجامی را به لغو کامل تحریم‌های اعمال‌شده و افزوده شده توسط دولت ترامپ و آنچه «راستی‌آزمایی» از سوی حکومت ایران، خواند مشروط کرد.

با این‌وجود رویترز می‌گوید یک مقام دیگر حکومت ایران گفته اگر درمورد اقدامات فنی برای لغو تحریم‌ها مورد توافق قرار بگیرد، ایران حاضر است در قبال آزادسازی نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار از درآمد نفتی‌اش که در کره جنوبی، عراق و چین مسدود شده، سطح غنی‌سازی اورانیوم را به ۲۰ درصد کاهش دهد.

پیش از نشست روز سه‌شنبه سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز درباره روند گفت‌وگوها در وین گفته بود تیم ایالات متحده در حال بررسی رویه های مشخصی در مورد مراحلی است كه ایران و آمریكا برای بازگشت به انطباق متقابل نیاز دارند.