در سالهای اخیر و بهویژه پس از اعتراضات موسوم به «بهار عربی»، تنش میان تهران و ریاض بالا گرفته است. رقابت بر سر نفوذ در دیگر کشورهای خاورمیانه و «جنگ نیابتی» از جلوههای اصلی این تنش بوده است. رسانهها از «جنگ سرد» جمهوری اسلامی و پادشاهی سعودی سخن میگویند.
در زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ، ریاض به متحد بسیار نزدیک واشنگتن بدل شد و ایران تحت شدیدترین فشارها قرار گرفت. اسرائیل نیز در همین روند به متحد استراتژیک ریاض و ابوظبی و برخی دیگر از کشورهای عربی منطقه بدل شد. با ورود جو بایدن به کاخ سفید، اما این پیشبینی وجود دارد که معادلات منطقه تغییر کند.
بایدن در اولین گام فروش سلاح به عربستان و امارات را به تعلیق در آورده است. همزمان بحث بر سر از سرگیری مذاکرات هستهای با ایران و احیا برجام است. امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه پیشنهاد داده است که کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی نیز در مذاکرات پیشرو هستهای حضور داشته باشند، ایدهای که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از آن استقبال کرده است. از سوی دیگر، این نگرانی وجود دارد که حضور عربستان در مذاکرات و درنتیجه تجمیل شرایط سخت به ایران، امکان به نتیجه رسیدن مذاکرات را منتفی کند. مقامات عربستان، غالباً خواستار تداوم «فشار حداکثری» بر ایران و مخالف احیا برجام هستند.
با توجه به این تحولات، پیشبینی شما از آینده رابطه ایران و عربستان چیست؟ این پرسش موضوع نظرسنجی جدید زمانه است.
◄ برای شرکت در این نظرسنجی اینجا کلیک کنید.
تا عصر یکشنبه ۲۱ فوریه/ سوم اسفندماه فرصت دارید در این نظرسنجی شرکت کنید.
پنل نظرسنجی “زمانه” میخواهد با رجوع مستقیم به شما دیدگاههای مختلفتان را در مورد مسئلههای مهم سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بازتاب دهد.
پرسشها و پیشنهادهای خود را از طریق [email protected] با ما در میان بگذارید.
◄ برای عضویت در پنل ظرسنجی زمانه اینجا کلیک کنید.
مشکل ایران و سعودی تدخلات ایران در کشورهای عربی و نشر تشیع وصدور انقلاب است اگر ایران حیات خلوت سعودی یعنی یمن را ترک کند ممکن است وضع تغیر کند ایران باید دست از تهدید و تسلیح گروهای وابسته به خود دست بردارد که این امر از محالات است در برنامه دراز مدت ایران باید سعودی وبه قول ایرانیها وهابی برداشته شود
ramdhan nasseri / 19 February 2021
این برخوردی بسیار ساده انگارانه (ساده لوحانه) است که فکر کنیم اگر در ایران رژیمی غیر از جمهوری اسلامی باشد, همه چیز در خاورمیانه بهشت برین می شود و دیگر اشکالی وجود نخواهد داشت.
مطمئن باشید که پس از سرنگونی ج.ا. و استقرار یک نظام مردم سالاری واقعی در ایران, تازه اول نبرد اساسی بین مردم ایران و تمامی رژیمهای ارتجاعی منطقه و “جهان سکولار” خواهد بود.
آخوندهای ارتجاعی جمهوری اسلامی تنها کسانی نیستند نیستد که رژیم عربستان را وهابی می دانند, همهء عالم و آدم به ماهیت وهابی, مذهبی و ارتجاعی عربستان سعودی واقف هستند.
از ۱۹ تروریست هایی که در حملهء یازده سپتامبر دست داشتند, ۱۵ نفر از عربستان سعودی بودند.
نقش رسمی مقامات امنیتی عربستان سعودی در یازده سپتامبر واقعیتی است که مثل اینکه بعضی ها در اینجا از یادشان رفته.
همین هفتهء پیش مخالفان دولت سعودی در شبکههای اجتماعی کارزار گستردهای به راه انداخته و توانستند برای ساعاتی هشتگ
“الشعب یرید اسقاط النظام السعودی”
“سقوط نظام سعودی”
را ترند کنند.
این ربطی به ج.ا. ندارد.
هیچکس “حیاط خلوت” هیچکس دیگر نیست.
تا زمانی که این افکار به غایت احمقانه و سلطه طلبانه تبلیغ می شود مسلما انتظار صلح و آرامش نباید داشت.
ناظری / 23 February 2021