مقام‌های سیاسی و بهداشتی در ایران هشدارها نسبت به وقوع موج چهارم کرونا در ایران را بیش از گذشته مطرح می‌کنند.

روز گذشته (جمعه ۱۰ بهمن) دانشگاه‌های علوم‌پزشکی خراسان رضوی، فارس و لرستان از آماده‌باش مراکز درمانی زیرمجموعه‌شان برای مقابله با موج جدید کرونا خبر دادند.

امروز (شنبه ۱۱ بهمن) نیز علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت که «وضعیت کشور گرچه روند تقریبا با ثباتی شده اما آمارها نشان می دهد در برخی استان‌ها تعداد بیماران سرپایی در حال افزایش است و در برخی استان‌ها موارد بیماری با شیب کم در حال افزایش است.»

موج چهارم: اسفند یا فروردین؟

حسن روحانی در جلسه روز شنبه ۱۱ بهمن ستاد ملی مقابله با کرونا از مردم خواست تا در ماه آینده پروتکل‌های بهداشتی را به صورت جدی مراعات کنند وگرنه موج چهارم در فروردین‌ماه رخ خواهد داد: «امیدواریم در این دو ماه کاری کنیم که موج چهارم صورت نگیرد تا کسب و کار مردم در حوزه خدمات و گردشگری در ایام عید شرایط مناسب‌تری نسبت به سال گذشته داشته باشند تا بتوانند ضررهای گذشته را جبران کنند. اگر در این دو ماه مراعات نشود وارد موج چهارم می‌شویم.»

هشدارها در مورد وقوع موج جدید کرونا در آینده نزدیک پیش‌تر از سوی وزیر بهداشت و دیگر مقام‌های بهداشتی کشور نیز مطرح شده بود.

روز جمعه ۱۰ بهمن ماه، مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا گفت که اگر رعایت مقررات بهداشتی بهبود نیابد موج چهارم کرونا در اسفندماه رخ خواهد داد: «شاهد افزایش دوباره بیماران در بیمارستان‌ها هستیم، علت اصلی این افزایش بی‌توجهی مردم به رعایت پروتکل‌های بهداشتی است و اگر با همین روند جلو برویم احتمالا در اسفند ماه شاهد خیز جدید و موج چهارم انتشار کرونا در ایران خواهیم بود.»

کدام استان‌ها وضع بدتری دارند؟

براساس آخرین آمار رسمی وزارت بهداشت ایران و سخنان علیرضا رئیسی، «استان مازندران هنوز بالاترین میزان بیماری و بستری روزانه را دارد.»

اعلام شده که در روزهای گذشته روند صعودی کرونا در این استان در مورد موارد بستری متوقف شده است ولی هنوز مازندران بدترین وضع در میان استان‌های کشور را دارد.

همچنین استان‌های گیلان و گلستان هم در رده بعدی بالاترین میزان بیمار به نسبت جمعیت قرار دارند ولی آمارهای بستری در این دو استان نیز به سمت نزولی شدن می‌روند.

وزارت بهداشت اعلام کرده که در حال حاضر هیچ شهری در وضعیت قرمز قرار ندارند. ۱۸ شهر نارنجی است که سه تا در گیلان و ۱۵ تا در مازندران است. ۱۲۴ شهر زرد و ۳۰۶ شهر آبی هستند.

اما در میان استان‌هایی که پیش‌تر وضعیت بهتری داشتند، هرمزگان، یزد و خراسان شمالی با افزایش شمار بیماران مبتلا به کرونا مواجه شده‌اند. معاون وزارت بهداشت در مورد این استان‌ها گفته است: «یکی از استان‌هایی که به شدت علائم نگران‌کننده دارد استان هرمزگان و سه شهر قشم، بندرلنگه و جاسک است… استان یزد به صورت ملایم در مورد موارد بستری رو به افزایش است. خراسان شمالی هم همین طور.»

محدودیت‌ها برای ورود به ایران

تصمیمات جلسه امروز ستاد ملی مقابله با کرونا نیز در راستای جلوگیری از وقوع موج چهارم کرونا بود.

سخنگوی این ستاد در کنفرانس خبری بعد از پایان جلسه هفتگی گفت که پروتکل های سختگیرانه‌ای برای مراقبت از مرزها ابلاغ شده است: «همه افرادی که وارد کشور می‌شوند تست می‌شوند. قبلا فقط برای کشورهای اروپایی ارائه تست منفی برای ورود به کشور الزامی بود ولی از این به بعد همه مسافران خارجی حتی کشورهای همسایه باید تست پی سی آر منفی داشته باشند و دوباره در داخل از آنها تست گرفته می‌شود.»

سختگیرانه‌ترین مقررات برای ورود به کشور نیز برای مسافران اروپایی است و «اگر مسافری از اروپا وارد می‌شود علاوه بر در دست داشتن تست منفی و تستی که از او در داخل گرفته می‌شود باید ۱۴ روز در منزل قرنطینه باشد.»

بریتانیا نیز همچنان در لیست قرمز قرار دارد و ورود مسافر از مبدا این کشور ممنوع است.

ستاد مقابله با کرونا گفته که در روزهای آینده در مورد ایرانیانی که از بریتانیا قصد ورود به ایران دارند تصمیم خواهد گرفت ولی ورود آن‌ها با پروتکل‌هایی به مراتب سختگیرانه‌تر خواهد بود.

واکسن از ۱۶ بهمن

همزمان با انتشار هشدارهای متعدد درباره موج جدید کرونا مقام‌های ایران از ورود نخستین محموله واکسن کرونای ساخت روسیه با نام اسپوتنیک وی در هفته جاری خبر دادند.

کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه به ایرنا گفت که قرارداد خرید و مشارکت در تولید این واکسن روز گذشته (جمعه ۱۰ بهمن‌ماه) در روسیه امضا شده است و قرار است نخستین محموله این واکسن تا روز ۱۶ بهمن به ایران ارسال شود.

او همچنین از برنامه ریزی برای ورود دومین و سومین محموله تا دهم اسفندماه خبر داد و گفت روال ورود محموله های این واکسن به ایران به صورت مرتب و با فاصله زمانی هر دو هفته یا یک‌ماه ادامه خواهد یافت.

این دیپلمات ایرانی حجم و میزان واکسن در هر محموله را اعلام نکرده است. روز پنج‌شنبه ۹ بهمن ماه، روابط عمومی وزارت بهداشت اعلام کرد که واکسن اسپوتنیک وی برای استفاده اضطراری در ایران تایید شده است.

واکسن اسپوتنیک وی نخستین واکسن از مجموع چند برنامه ساخت واکسن ضدکرونای روسیه است که در مرداد ماه امسال از آن رونمایی شد. مقام‌های شرکت دولتی گامالیا وابسته به وزارت بهداشت این کشور اعلام کرده‌اند که این واکسن ۹۲ درصد اثربخشی دارد و کاملا ایمن است.

از روز ۵ دسامبر تاکنون یک و نیم میلیون دوز از این واکسن در روسیه به کادر درمان و معلمان تزریق شده است. شرکت گامالیا اعلام کرده که با آماده‌سازی چند خط تولید در ماه فوریه ده‌ها میلیون دوز از این واکسن را تولید می‌کند. این واکسن به جز ایران در کشورهای امارات، آذربایجان، ترکیه، کره‌جنوبی و هند نیز تزریق می‌شود.

  • در همین زمینه: