علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ورود واکسن کرونای ساخت آمریکا و بریتانیا به ایران را ممنوع اعلام کرد. این منع با بررسی دو لایحه باقی‌مانده FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بی‌ارتباط نیست. انجمن ایمونولوژی و آلرژی ایران هشدار داده  که هر گونه تأخیر در خرید واکسن کرونا «خسارت‌های جبران‌ناپذیر» به کشور وارد می‌کند.

سازمان جهانی بهداشت انتظار دارد که توزیع و تلقیح واکسن در سراسر جهان از سال ۲۰۲۱ میلادی آغاز شود- عکس از شاتراستاک

سه روز قبل رئیس کل بانک مرکزی ایران از واریز پیش‌پرداخت مربوط به خرید ۱۶,۸ میلیون دوز واکسن کرونا از طریق سازوکار کوواکس با همکاری دو بانک ایرانی و سه بانک اروپایی خبر داد.

عبدالناصر همتی ۶ دی گفته بود که ایران در حال یافتن راه بانکی مناسب برای فرستادن ۲۰۰ میلیون یورو معادل ۲۴۴ میلیون دلار برای خریداری ۱۶,۸ میلیون دوز واکسن به‌ حساب کارگزار سازمان جهانی بهداشت است. دولت روحانی قصد دارد بخشی از بدهی عراق به ایران و بخشی از منابع مسدود شده ایران در کره جنوبی را به خرید واکسن اختصاص دهد. قرار بود کانال مالی سوئیس زیر نظر وزارت خزانه‌داری آمریکا این تراکنش‌های مالی را انجام دهد.  

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در بخشی از سخنانش در روز جمعه ۱۹ دی ۹۹ گفت:

« ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی به کشور ممنوع است. اگر آمریکایی‌ها توانسته بودند، واکسن درست کرده بودند، وضعیت خودشان اینگونه نبود. به این‌‌ها اعتماد و اطمینان هم نیست. گاهی این‌ها می‌خواهند روی ملت‌های دیگر امتحان کنند. البته من به فرانسه هم خوش‌بین نیستم چون سابقه ورود خون‌های آلوده را داریم.»

در پی سخنان خامنه‌ای بلافاصله محمدحسن قوسیان مقدم، سخنگوی جمعیت هلال احمر اعلام کرد «صحبت‌های ایشان در هر موضوعی از جمله ورود واکسن کرونا فصل الخطاب است» و خرید ۱۵۰ هزار دوز واکسن کرونا شرکت فایزر از آمریکا منتفی شد.

قوسیان مقدم  گفت:

«پیش از این چند انجمن خیریه در کشور آمریکا بنا داشتند ۱۵۰ هزار واکسن کرونا (شرکت فایزر) در اختیار جمعیت هلال احمر قرار بدهند که البته آن هم صرفاً توافق اولیه بود و موضوع قطعی نشده بود که با توجه به صحبت‌های مقام معظم رهبری این موضوع متنفی است.»

به‌گفته سخنگوی جمعیت هلال احمر، «قرار است یک میلیون واکسن کرونا از یکی از کشور‌های شرق (احتمالاً روسیه، چین یا هند) در اختیار جمعیت هلال احمر قرار گیرد.

مقام‌های آمریکایی اما بارها اعلام کرده‌اند که واشنگتن به هیچ وجه کالاهای دارویی و بهداشتی را تحریم نکرده است و دلیل اصلی ناتوانی ایران در تهیه این کالاها، پرهیز ایران از امضای توافق‌نامه کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به‌تازگی با درخواست حسن روحانی برای بررسی دوباره دو لایحه باقی‌مانده از لوایح FATF موافقت کرده است. دو لایحه باقی‌مانده، لایحه مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو) و الحاق به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) است که هم‌اکنون در مجمع تشخیص مصلحت در حال بررسی است.

اصول‌گرایان از همان زمان که این لوایح در مجلس دهم به بحث گذاشته شد، واهمه داشتند که این لوایح دست سپاه پاسداران را در حمایت از گروه‌‌های شبه‌نظامی شیعه در عراق و سوریه و لبنان و یمن ببندند. مجتبی ذوالنور، یکی از اعضای جبهه پایداری و نماینده مرد قم در مجلس دهم گفته بود با پیوستن ایران به معاهده پالرمو دولت آمریکا می‌تواند علیه حزب‌الله لبنان اقدام کند، «آن هم در شرایطی که جمهوری اسلامی نیز عضو این کنوانسیون است».

 خامنه‌ای در نطق ۱۹ دی خود با مذاکره درباره برنامه موشکی ایران و نفوذ ایران در خاورمیانه به عنوان مکمل‌های برجام نیز همچنان مخالفت کرد:

«نباید اجازه دهیم هواداران و دوستداران ما تضعیف شوند. این حضور ما در منطقه ثبات‌آفرین است. این حضور قطعی است و باید وجود داشته باشد.»

انجمن ایمونولوژی و آلرژی ایران شنبه ۱۳ دی در بیانیه‌ای هشدار داده بود که هر گونه تأخیر در خرید واکسن کرونا «خسارت‌های جبران‌ناپذیر» به کشور وارد می‌کند.

بیشتر بخوانید:

https://www.radiozamaneh.com/567714
https://www.radiozamaneh.com/565914