در ایران سخنان متناقضی در باره زمان و شیوه دسترسی به واکسن کرونا بیان می‌شود. وزیر بهداشت می‌گوید واکسن از منابع مطمئن خریداری شده و در روزهای آینده وارد می‌شود. رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری اما دست‌یابی ایران به واکسن خارجی را بعید دانست. عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران هم تحریم‌های آمریکا را مانع جدی در مسیر دسترسی ایران برشمرد.

واکسن کرونا: همه در تلاش برای تولید آن. عکس از (C)Shutterstock
واکسن کرونا: همه در تلاش برای تولید آن. عکس از (C)Shutterstock

سعید نمکی وزیر بهداشت و درمان ایران یکشنبه ۲۳ آذر در بیرجند قول داد تا بهار سال آینده واکسن کرونا در دسترس مردم باشد.

نمکی در باره منبع تامین واکسن کرونا توضیح بیشتری نداد اما گفت:

«موثرترین واکسن دنیا را برای این کشور تامین می‌کنیم؛ روزهای آینده این خبر خوش را خواهیم داد که این واکسن از معتبر ترین منابع وارد می‌شود.»

یک روز پیش از سخنان وزیر بهداشت محمد مخبر دزفولی، رئیس ستاد اجرایی «فرمان امام» در یک برنامه تلویزیونی مدعی شد که تزریق واکسن کرونا ساخت شرکت‌های دارویی وابسته به بنیاد برکت هفته اول دی ماه انجام خواهد شد.

به گفته مخبر در مرحله نخست تزریق انسانی واکسن تولید بنیاد برکت بر روی ۵۶ نفر انجام خواهد شد، در مرحله دوم ۵۰۰ نفر و در مرحله نهایی بدون محدودیت در دسترس قرار می‌گیرد.

وزیر بهداشت اما بدون اینکه نامی از بنیاد برکت یا دیگر شرکت‌های دارویی ببرد، گفت: نمی‌گذارد مردم ایران موش آزمایشگاهی هیچ جریانی شوند. هنوز مشخص نیست که منظور او از جریان‌ها شرکت‌های داخلی یا بین‌المللی هستند.

پیش از این مینو محرز که رسانه‌های خبری ایران او را به عنوان محقق ارشد واکسن کرونا معرفی می‌کنند، بدون نام‌بردن از شرکت مشخصی، گفته بود که مجوز آزمایش انسانی برای واکسن تولید داخل صادر شده است.

بخوانید:
واکسن کرونا زودتر از تیر ۱۴۰۰ به ایران نمی‌رسد

وزارت بهداشت و درمان ایران پیشتر اعلام کرده بود که یک محموله از واکسن‌های تولیدی یک شرکت خارجی را خریداری کرده است. دوشنبه ۱۷ آذر عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی از ناکامی در خرید واکسن‌های خارجی به دلیل تحریم‌های آمریکا خبر داد.

پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری هم ادعای خرید واکسن تولید شرکت‌های خارجی را «سر و صدای مسئولان» توصیف کرد و گفت:

«باید بپذیریم ما تحریم هستیم و نمی‌توانیم پول جابه‌جا کنیم پس نمی‌توانیم واکسن بخریم این خیلی ساده است بنابراین باید واکسن تولید کنیم. جالب است همان افرادی که قوانینی را تصویب می‌کنند که به تحریم منجر می‌شود خودشان فشار می‌آورند که واکسن وارد کنیم خب چنین چیزی ممکن نیست.»

عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران هم تحریم‌ها را مانع دست‌یابی ایران به واکسن تولید شرکت‌های بین‌المللی دانست و گفت:

«دولت ایران در جابجایی منابع مالی واقعا با محدودیت مواجه است و همین امر، کار را برای واریز ارز موردنیاز برای خرید واکسن دشوار کرده است.»

آمریکا پس از خروج یک‌جانبه از توافق هسته‌ای تحریم‌های شدیدی علیه ایران به کار گرفته است. بخشی از منابع مالی ایران در کشورهای خارجی مسدود شد و شرکت‌ها و بانک‌ها امکان انتقال پول را ندارند. ساز و کار مالی ایران و اروپا (اینستکس) هم تا به حال نتوانسته کارساز شود و گره از مشکل نقل و انتقال مالی باز کند.