بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا و اورسلا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپایی امروز، یکشنبه ۱۳ دسامبر در بیانیه مشترکی اعلام کرده‌اند به‌رغم به‌سر آمدن ضرب‌الاجل نهایی، به مذاکره درباره برگزیت ادامه خواهند داد.

بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در حال خروج از شماره ۱۰ خیابان داونینگ ( محل اقامت نخست وزیر) – مذاکرات بریتانیا و اتحادیه اروپا برای رسیدن به توافقی در رابطه با برگزیت به روزهای پایانی خود نزدیک می شود- عکس از خبرگزاری فرانسه

بیش از چهار سال از زمانی‌که بریتانیا کلید خروج از اتحادیه اروپا را زد می‌گذرد. به‌رغم این‌که یکشنبه ۱۳ دسامبر آخرین مهلت برای توافق میان اتحادیه اروپا و بریتانیا اعلام شده بود، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا و اورسلا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپایی در بیانیه مشترکی اعلام کرده‌اند به مذاکره برای حصول توافق ادامه خواهند داد.

در این بیانیه آمده است:‌

«با وجود فرسودگی پس از تقریباً یک سال مذاکره و علی‌رغم اینکه ضرب‌الاجل نهایی بارها و بارها به‌سر آمده است، نظر ما بر قبول مسئولیت و ادامه کار است».

 نخست وزیر بریتانیا در مصاحبه جداگانه‌ای گفت به‌رغم این‌که به ادامه مذاکرات متعهد خواهد بود، برگزیت بدون توافق را محتمل‌تر می‌بیند.

او پیش از این نیز به وزیران کابینه گفته بود که برای احتمال برگزیت بدون توافق آماده شوند.

تعدادی از اعضای سابق کابینه اما خواهان ادامه مذاکرات فراتر از ضرب الاجل نهایی یکشنبه شده بودند. این وزرا یادآوری کرده‌اند که باید از بحران ناشی از برگزیت بدون توافق در زمانی‌که جهان و بریتانیا با پاندمی کرونا روبرو است، اجتناب کرد.

رسانه‌‌های بریتانیا همچنین گزارش داده بودند که اعضای ارشد توری (حزب محافظه کار بریتانیا) از عملکرد جانسون در رابطه با مذاکرات خشنود نیستند. براساس گزارش‌ها به نظر می رسد که بوریس جانسون از هم اکنون آماده پذیرش برگزیت بدون توافق شده و در اقدامی که انتقاد بسیاری را در داخل و خارج بریتانیا به همراه داشته است به گشتی‌های نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا برای محافظت از آب‌های این کشور و عدم اجازه ورود به ماهیگیران اروپایی به این آب‌ها  در صورت نرسیدن به توافق آماده باش داده است.

 سه موضوع اصلی (حقوق ماهیگیری، قوانین رقابتی و نحوه اداره توافق وحل اختلافات آتی) مورد اختلاف اتحادیه و اروپا و مانع رسیدن به توافق  است. 

تصویر یک قایق در حال عبور از آب‌های بریتانیا. حقوق ماهیگیری، قوانین رقابتی و نحوه اداره توافق از موارد اختلاف اتحادیه و اروپا و مانع رسیدن به توافق است- عکس از خبرگزاری فرانسه

بریتانیا از  روز ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ رسما از نظر سیاسی از اتحادیه اروپا خارج شد، اما تا روز ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ در بازار معاف از تعرفه اتحادیه باقی می‌ماند.

رسیدن توافق و نهایی کردن توافق تا پایان امسال به این معنا است که بر صادرات و واردات دو طرف تعرفه مالیاتی و تجاری اعمال نخواهد شد ، اما هزینه‌های جدید ، مقررات و محدودیت‌هایی در راه خواهد بود.  

سناریوی بی توافق

آخرین روز  دسامبر روزی است که پس از آن هر دو طرف اگر به توافقی دست نیافته باشند به صورت خودکار باید از قوانین سازمان تجارت جهانی تبعیت کنند. سناریویی گران قیمت که نه مطلوب اتحادیه اروپا است و نه گزینه‌ای ایده‌آل برای بریتانیا. 

به طور خلاصه معنای برگزیت بدون توافق این است: آسیب دیدن روابط اتحادیه اروپا و ایرلند، افزایش بهای مواد غذایی و دشواری سفر. برگزیت بدون توافق برای دو طرف از نظر اقتصادی گران تمام خواهد شد، موجب اختلال در مرزهای بریتانیا و اتحادیه اروپا می‌شود و نیز کدورت سیاسی را بدنبال خواهد آورد.

بیش از ۱۶۰ کشور عضو سازمان تجارت جهانی هستند و هر کدام تعرفه‌های خود را در رابطه با دیگر کشورها دارند. بریتانیا این تعرفه ها را بر کالاهای وارداتی از اروپا اعمال خواهد کرد و اتحادیه اروپا هم همین کار را متقابلا انجام خواهد داد.

تبعیت از سازمان تجارت جهانی بالقوه بر بیش از ۶۵۰ میلیارد پوند ( ۸۷۵ میلیارد دلار) تجارت سالانه میان اتحادیه اروپا و بریتانیا تاثیر خواهد گذاشت و کارشناسان پیش بینی کرده‌اند که تورم، بیکاری و افزایش بدهی ملی از تبعات آن خواهد بود.

افزایش هزینه مشاغل و تاخیر در چندین بخش از جمله  صنعت اتوموبیل‌سازی، صنایع غذایی، منسوجات، دارویی و شیمیایی  همگی بر عرضه کالا در بریتانیا اثر خواهد داشت. 

بیش از ۲۵ درصد غذای مصرفی در بریتانیا از اتحادیه اروپا وارد می‌شود و نرسیدن به توافق به معنای افزایش بهای مواد غذایی است.

در صورتی که دو طرف تا پایان دسامبر به هیچ توافقی نرسند تنها در صورت رضایت طرفین احتمال ادامه مذاکرات در سال ۲۰۲۱ امکان پذیر است.

مذاکرات فعلی برای رسیدن به توافقی بر سر امور تجاری است. در زمینه مسافرت، فارغ از این که توافقی حاصل شود یا نه، از روز اول ژانویه تغییراتی در نحوه سفر بریتانیایی‌ها به اروپا و بالعکس اعمال خواهد شد.

شهروندان بریتانیا برای سفر به اغلب کشورهای اتحادیه اروپا نیازمند به اخذ روادید نیستند، اما برای اقامت طولانی‌مدت، کار، تحصیل  و سفرهای کاری ممکن است نیازمند روادید (ویزا) یا اجازه مخصوص باشند.

در مرزهای اتحادیه اروپا با بریتانیا شهروندان بریتانیا دیگر از صف سریع کنترل گذرنامه  و گمرکات (که مخصوص شهروندان دارای گذرنامه  اتحادیه اروپا است) نمی‌توانند عبور کنند و با تاخیر مواجه خواهند شد.

اتحادیه اروپا یکی از قدرتمندترین بلوک‌های جهان است. این اتحادیه سیاسی‌ـ‌اقتصادی از ۲۸ کشور اروپایی تشکیل شده و حدود ۵۱۳ میلیون تن مجموعاً عضو این اتحادیه به حساب می‌آیند. سال ۲۰۱۶ در جریان یک رفراندوم در بریتانیا، حدود ۵۱ درصد از رای دهندگان به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا رای دادند. از آن زمان مذاکرات پیچیده و طولانی برای خروج بزرگترین عضو اتحادیه از آن صورت گرفته اما هنوز دولت بریتانیا و اتحادیه به توافقی دست نیافته‌اند. یکشنبه آخرین مهلت مذاکرات برای رسیدن به توافق است. و آخرین روز دسامبر مهلت نهایی تایید و قبول توافق از سوی طرفین است.

در همین زمینه: