شورای امنیت قصد دارد با صدور قطعنامهای مأموریت پشتیبانی سازمان ملل در لیبی را تمدید کند. استفانی ویلیامز، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور لیبی بامداد پنجشنبه ۳ سپتامبر / ۱۳شهریور گزارشی از بحران در آن کشور را به اعضای شورای امنیت ارائه داد. بر این اساس نه تنها دولتهای متخاصم در حال ارسال سلاح برای طرفین درگیری در لیبی هستند، بلکه نگرانکنندهتر از آن همهگیری ویروس کرونا در لیبی است. همهگیری ویروس کرونا در لیبی چنان بالا گرفته که برخی از «انتقال قبیلهای» ویروس سخن میگویند. به سبب ضعف زیرساختهای بهداشتی و نبود کیتهای تشخیص کافی آمار قابل اتکایی هم در دست نیست.
دولت وفاق ملی که تحت حمایت سازمان ملل قرار دارد جمعه ۲۱ اوت / ۳۱ مرداد در بیانیهای علاوه بر اعلام آتشبس در سراسر لیبی خواهان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات پارلمانی در مارس / فروردین سال آینده شد. ژنرال خلیفه حفتر اما یک روز بعد اعلام کرد که آتشبس را نمیپذیرد. ترکیه و قطر از دولت وفاق ملی بهرهبری فائز السراج حمایت تسلیحاتی میکنند و روسیه، فرانسه، مصر و امارات متحده عربی از «ارتش ملی لیبی» به فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر.
خطر تجزیه لیبی
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس استفانی ویلیامز، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور لیبی در گزارشی که در طی یک ویدیو کنفرانس به شورای امنیت سازمان ملل ارائه داد اعلام کرد که لیبی بر سر دو راه قرار گرفته است: تجزیه و اغتشاش یا آینده نسبتاً روشن. ویلیامز گفت:
«شهر سیتره که از اهمیت استراتژیک برخوردار است بیش از ۱۳۰ هزار نفر جمعیت دارد. نه تنها زندگی و سلامت ساکنان این شهر به مخاطره افتاده، بلکه زیرساختهای صدور نفت که برای اقتصاد لیبی حیاتی است، هم در خطر فروپاشی قرار دارد.»
سیتره آخرین شهری بود که در جریان جنگ داخلی سال ۲۰۱۱ به تصرف مخالفان حکومت دیکتاتوری قذافی درآمد. قذافی پس از تصرف طرابلس به دست مخالفان به سیتره فرار کرد اما در حومه آن کشته شدند.
ارسال سلاح، همهگیری کرونا
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور لیبی در ادامه گزارش خود به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که از ژوئن / خرداد سال جاری درگیریها بین دو طرف متخاصم کاهش پیدا کرده اما در همان حال در این مدت ۷۰ هواپیمای باری حامل سلاحهای سنگین برای نیروهای حفتر در شرق لیبی فرود آمدهاند. همچنین سه کشتی حامل انواع سلاحهای سنگین و پیشرفته و سایر تجهیزات نظامی در بنادر شرقی لیبی پهلو گرفتهاند. همزمان تجهیزات و سلاحهای مورد نیاز نیروهای طرفدار دولت وفاق ملی هم با ۳۰ هواپیمای باری و ۹ کشتی به غرب لیبی ارسال شده است.
ویلیامز در ادامه گزارش خود اعلام کرد ارسال سلاح برای طرفهای متخاصم نه تنها به معنای نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه لیبی است، بلکه استقلال این کشور را هم به خطر میاندازد.
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور لیبی همچنین یادآوری کرد که اعزام شبهنظامیان سوری توسط ترکیه به لیبی و اعزام سربازان مزدور توسط روسیه به آن کشور وضع را بحرانیتر و پیچیدهتر کرده است.
علاوه بر این مشکلات، به گفته ویلیامز همهگیری ویروس کرونا هم در این مدت بیداد میکند. بر اساس آمارهای رسمی تاکنون ۱۵ هزار و ۱۵۶ مورد ابتلا به کووید-۱۹ در لیبی شناسایی شده و ۲۵۰ نفر هم تا یکم سپتامبر در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند. اما بر اساس گزارش ویلیامز به سبب فقدان کیتهای تشخیص و ضعف زیرساختهای نظام درمان در لیبی تعداد مبتلایان به کووید-۱۹ قابل شناسایی نیست. بر همین اساس در شهرهای طرابلس و صبحا در لیبی همهگیری چنان بالا گرفته که برخی از «همهگیری قبیلهای» ویروس سخن میگویند.
لیبی بزرگترین تولیدکننده نفت در شمال آفریقاست.
بیشتر بخوانید:
باید از مردمان وجوانان انقلابی که خواهان دمکراتی ودیگرخواسته هائی شده بودند که تنها با سقوط حکومت قذافی میسر میشد باید پرسید کجا هستند و دیگرکه حکومت قذافی وجود ندارد دمکراتی وحق وحقوق بشری شان و خواسته های آن چنانی شان که شعار میدادند ایجاب شده است ؟ واگر چنین نشده است کجایند که خارجی ها درصدد پاره پاره لیبی و کشتارمردمانش وروان کردن جنگ افزارها و اسلحه ها برآمده اند؟ حالا چه برای گفتن دارند وحتی بود ونبود موجودیت شان دراوضاع کنونی لیبی ارزش داشته ودارد ؟ اتحادیه اروپا ازیک طرف وترکیه ازطرف دیگرو روسیه هم طرف سوم و مصر و امارات و غیره هم طرف چهارم در تصاحب لیبی و منابع و معادن آن برآمده اند !! پس درحقیقت محض انقلابی نبوده است بله خارجی ها برای تصاحب لیبی اقشاری را با وعده های آنچنانی و روان کردن پول های کلان به طعمه وترقیب واداشتند که حکومت قذافی را محو ونابود کنند ودرحقیقت هم به اهدافشان رسیده اند …برای امپریالیست ها وابرقدرت ها موجودیت مردمان کشورهائی که برچپاول همه شکل وفرمی انتخاب کرده اند مزاحمانی میدانند که مانع از هرچه بیشتر بهره برداری ازاین کشورها میشوند که ویروس کرونا و شیوع دادن ان دراین کشورها را برای تلف کردن مردمان موهبت دانسته ومی دانند هرچند که اقشاری ازمردمان خودشان هم با ویروس تلف شده اند ودرحقیقت جنگی برپا شده است که امپریالیست ها با کمترین هزینه تلفات و کشورهای جهان سومی با بیشترین تلفات روبرو بوده وهستند که درنتیجه امپریالیست ها دراین جنگ برنده بوده اند …برزیل ومکزیک وایران وهندوستان وحالا هم لیبی درصدر تلفات داده گان هستند و دلیلش هم مشخص است ..اگر باغی ودرختان میوه ای درآن دارید که پرنده گان طعمه اش می کنند پس اگر موردی بتواند ظهور کند که پرندگان سقط شوند باعث خوشحالی تان خواهد شد …
حقیقتگو / 03 September 2020