محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهور ايران پيشنهاد تازه مقام‌های آمريکا را درباره مذاکره مستقيم تهران و واشنگتن “مثبت” ارزيابی کرد.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، احمدی‌نژاد عصر سه‌شنبه ۱۷ بهمن در نشستی خبری در قاهره در پاسخ به سئوالی درباره روابط ايران و آمريکا و سخنان جو بايدن، معاون رئيس‌جمهوری آمريکا گفت: “حرف‌هايی که از مقامات آمريکايی شنيده می‌شود، جديد و مثبت است و اميدواريم در رفتارشان هم تغييرات مثبت اتفاق بيفتد و اگر در رفتارشان هم شاهد تغييرات مثبت باشيم، در آن صورت ما هم با نگاه مثبت، آن را مورد بررسی قرار خواهيم داد.”

جو بايدن چند روز پيش گفته بود ايالات متحده آماده مذاکره مستقيم با ايران است. به گفته بايدن، اين مذاکرات زمانی انجام خواهد شد که آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ايران خواهان مذاکره باشد.

علی‌اکبر صالحی، وزير خارجه ايران نيز پيشنهاد معاون رئيس‌جمهوری آمريکا برای مذاکرات دو جانبه را نشانه “تغيير رويکرد واشنگتن در قبال تهران” دانست.

وی گفته است: “احساس می‌کنم اين دولت جديد (آمريکا) اين بار واقعا می‌خواهد رويکرد گذشته خود را در قبال کشور من تغيير دهد.”

علی‌اکبر صالحی، وزير خارجه ايران نيز گفته بود: احساس می‌کنم اين دولت جديد (آمريکا) اين بار واقعا می‌خواهد رويکرد گذشته خود را در قبال کشور من تغيير دهد

صالحی با اين حال اين را نيز افزوده است که “برای تهران و واشنگتن بسيار دشوار است که به يکديگر اطمينان کنند.”

به گفته وزير خارجه ايران “مذاکرات تنها در شرايطی انجام می‌پذيرد که اعتماد لازم نسبت به صداقت آمريکايی‌ها به ما اثبات شود.”

روابط ديپلماتيک ايران و ايالات متحده از سال ۱۹۷۹ ميلادی (۱۳۵۸ خورشيدی) که حکومت پهلوی سقوط کرد، و حکومت جمهوری اسلامی برقرار شد، قطع شده است.

علاءالدين بروجردی، رئيس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس  ايران نيز در واکنش به اين پيشنهاد آمريکا گفت: “تصميم‌گيری در مورد مذاکره مستقيم با آمريکا در عرصه هسته‌‌ای به عهده شورای عالی امنيت ملی است اما مطمئنا جمهوری اسلامی براساس منافع ملی‌اش در اين خصوص تصميم‌گيری می‌کند.”

به گفته بروجردی “يکی از دلايلی که جمهوری اسلامی هيچ وقت از پيشنهاد مذاکره مستقيم با آمريکايی‌ها استقبال نکرده است عدم صداقت آن‌ها است.”

در همين حال چند هفته پيش نيز هفت نماينده پيشين مجلس ايران در نامه‌ای خطاب به رهبران ايران و آمريکا خواهان مذاکرات مستقيم تهران و واشنگتن برای حل مناقشه اتمی جمهوری اسلامی شدند.

قدرت‌های بزرگ غربی معتقدند ايران زير پوشش برنامه هسته‌ای خود که آن را “صلح‌آميز” می‌خواند، در صدد دستيابی به سلاح هسته‌ای است اما ايران بارها اين اتهام را رد کرده است.

به گفته اين نمايندگان پيشين مجلس، “گفت‌وگوهای دوجانبه شفاف” بين دولت‌های ايران و آمريکا در مورد مسئله هسته‌ای ايران، “مفيد و مؤثر” است.

اين نمايندگان بر اين باور هستند که ادامه مذاکرات مستقيم و بدون واسطه می‌تواند در بالاترين سطح بين رهبران دو کشور انجام شود تا “با ايجاد تضمين‌های بيشتر در مسير حل صلح‌آميز پرونده هسته‌ای، زمينه‌های مؤثر برای گفت‌وگوهای جدی بين دو کشور در ساير مسائل فی مابين را نيز فراهم سازد.”