بر اساس مصوبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، اگرچه زنان مجرد بالای ۱۸ سال اجازه دارند گذرنامه دریافت کنند ولی مجبور هستنند برای هر سفر خارجی از “ولی قهری” خود اجازه بگیرند.

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) امروز یکشنبه یکم بهمن‌ماه در گزارشی نوشت، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم در پاسخ به اعتراضات وارده به لایحه گذرنامه و مشکل خروج از کشور دختران با توجیه “غیرت ایرانی” مصوبه‌ای به مراتب سختگیرانه‌تر تصویب کرد که در آن این بار به زنان مجرد بالای ۱۸ سال اجازه داده می‌شود گذرنامه دریافت کنند ولی آن‌ها مجبور خواهند بود برای هر سفر خارجی اجازه ولی قهری داشته باشند.

طبق قانون مدنی ایران، “ولی قهری” حق و تکلیفی است که قانون‌گذار برای اداره‌ اموال صغیر، مجنون به پدر و جد پدری واگذار می‌کند. بر اساس قانون پدر و جد پدری هر دو در یک ردیف قرار دارند. در صورتی که صغیر ولی خاص (پدر و یا جد پدری) نداشته باشد و وصی هم برای او تعیین نشده باشد دادگاه برای او قیم تعیین می‌کند که حاکم شرع است.

اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم همچنین تصویب کردند که چنانچه موانع صدور گذرنامه پس از صدور پيش بيايد، یا کسانی که به موجب ماده ۱۵ این قانون صدور گذرنامه‌شان موکول به اجازه است، اگر از اجازه خود عدول کنند از خروج دارنده گذرنامه جلوگیری و گذرنامهٔ زن یا دختر مربوطه تا رفع مانع، ضبط می‌شود.

حسین نقوی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: غیرت ما اجازه نمی‌دهد که زنان ما در برخی از کشور‌ها به امور فساد کشیده شوند. تجربه تلخی است که بخواهیم وارد هتلی در استانبول شویم و متوجه شویم که دختران ایرانی در آن‌جا به چه اموری مشغولند

تارنمای اطلاع‌رسانی دولت نیز در اقدامی متن کامل لایحه گذرنامه را منتشر کرد. در این لایحه که از سوی محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور ایران به رئیس مجلس ایران ارسال شده بود، تأکید شده است که دولت هیچ محدودیتی برای گرفتن گذرنامه زنان مجرد بالای ۱۸ سال در نظر نگرفته و آنچه که در کمیسیون امنیت ملی مجلس مطرح شده است پیشنهاد شخصی تعدادی از نمایندگان عضو این کمیسیون بوده است.

حسین نقوی، سخنگوی این کمیسیون، یکی از مدافعان این لایحه چند روز پیش به تارنمای روزنامه شرق گفته بود: “غیرت ما اجازه نمی‌دهد که زنان ما در برخی از کشور‌ها به امور فساد کشیده شوند. تجربه تلخی است که بخواهیم وارد هتلی در استانبول شویم و متوجه شویم که دختران ایرانی در آن‌جا به چه اموری مشغولند.”

بر اساس آنچه که نمایندگان مجلس نهم گفته‌اند مرجع صدور مجوز برای دختران بالای ۱۸ سال را دولت مشخص می‌کند که این کار بر عهده دفترخانه‌ها یا اداره گذرنامه خواهد بود و در پی آن هزینه‌ بیشتری نیز به خانواده‌ها تحمیل خواهد شد.

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم در آخرین روزهای ماه گذشته به بهانه‌ زیاد شدن قاچاق دختران و حفظ امنیت آن‌ها در سفرهای خارجی تصویب کرد که زنان مجرد بالای ۱۸ سال برای خروج از کشور باید اجازه ولی را داشته باشند اما منعی برای دریافت گذرنامه ندارند.

این در حالی است که گفته می‌شود موضوع ممنوع یا محدود کردن سفر دختران زیر ۴۰ سال به خارج از کشور با مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هم در میان گذاشته شده است تا جلوی فروختن تور و بلیت پروازهای خارجی به این گروه از مسافران گرفته شود.

تعدادی از حقوقدانان و فعالان زنان و حتی زنان اصولگرای مسلمان بر غیرکار‌شناسی و غیرمنطقی بودن مصوبه اخیر مجلس نهم تأکید کرده‌اند.

مصوبه لایحه جدید صدور گذرنامه برای دختران زیر ۴۰ سال قرار است در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و سپس از سوی اعضای شورای نگهبان به بحث گذاشته شود.