بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت تعداد کسانی که در ایران در اثر ابتلا به بیماری کووید–۱۹ جان خود را از دست داده‌اند از ۱۸ هزار نفر هم فراتر رفت. به آمار رسمی نمی‌توان اتکا کرد. همین‌قدر مشخص است که بر اساس گفته‌های معاون سازمان نظام پزشکی ایران الگوی مراجعه مبتلا به کویید -۱۹ به بیمارستان‌های کشور تغییر کرده است. در این معنا که بیماران بیشتری به تخت‌های آی سی یو نیاز دارند و پزشکان به مرحله سخت «انتخاب» رسیده‌اند. در این میان سازمان تبلیغات اسلامی برگزاری عزاداری محرم را یک «مطالبه عمومی» جلوه داد.

کرونا و محرم
وزارت بهداشت: بیش از ۸۴ درصد عامل انتقال و تشدید ویروس کرونا شرکت در مهمانی‌ها و عروسی‌ها، مجالس ختم و عزا و مسافرت‌ها است.

سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت جمعه ۱۷ مرداد اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته دو هزار و ۴۵۰ بیمار جدید مبتلا به کویید-۱۹ در ایران شناسایی شده‌اند و مجموع بیماران به ۳۲۲ هزار و ۵۶۷ نفر رسیده است. در شبانه‌روز گذشته ۱۵۶ بیمار جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان کرونا به ۱۸ هزار و ۱۳۲ نفر رسید.

بر همین اساس استان‌های مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز شیوع کرونا قرار دارند.

تغییر الگوی مراجعه بیماران به بیمارستان‌ها

بر مبنای پروتکل‌های وزارت بهداشت ایران شهری در وضعیت سفید یا کم‌خطر قرار دارد که دارای دو شرط اساسی باشد: نخست اینکه متوسط میزان بستری روزانه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، حداکثر یک بیمار باشد و دوم اینکه متوسط تعداد بستری روزانه از حداکثر یک نفر در روز فراتر نرود. همچنین شهری در وضعیت قرمز یا خطربالا قرار دارد که طی دو هفته اخیر متوسط میزان بستری روزانه آن به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، بالای سه بیمار باشد و شهری که سفید یا قرمز نباشد، در وضعیت زرد یا هشدار قرار می‌گیرد.

چهارشنبه گذشته معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی از  تغییر الگوی مراجعه به بیمارستان‌های کشور خبر داد. علیرضا سلیمی گفت:

«تعداد بیماران بدحال که نیازمند “آی‌ سی ‌یو” هستند، بیشتر شده، به همین علت با کمبود تخت آی سی یو در کشور مواجه هستیم. افرادی که به بیمارستان مراجعه می‌کنند عموماً افراد بدحال هستند که به تخت ویژه نیاز دارند به همین علت با کمبود تخت مراقبت ویژه مواجه هستیم.»

به گفته معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی، پزشکان ایرانی اکنون در مرحله سخت «انتخاب» قرار گرفته‌اند. معمولاً در این مرحله به سبب کمبود تخت، بیمارانی که به دلیل کهولت سن و یا ابتلا به بیماری‌های زمینه‌ای از بخت کمتری برای بهبود برخوردارند پذیرش نمی‌شوند. بر اساس اطلاعاتی که زمانه از یکی از بیمارستان‌های تهران به دست آورده، از هر ۱۰ بیمار تحت درمان در یک بخش آی سی یو، فقط سه بیمار ترخیص می‌شوند. گروه‌ سنی مبتلایان هم از اسفند تاکنون جابجا شده و اکنون در بخش‌های آی سی یو جوانان هم تحت درمان قرار دارند.

۸۴ درصد عامل انتقال: شرکت در مجالس

علیرضا رئیسی، معاون وزارت بهداشت جمعه  ۱۷ مرداد اعلام کرد سه عامل شرکت در مهمانی‌ها و عروسی‌ها، مجالس ختم و عزا و مسافرت‌ها، در انتقال و شیوع بیماری کووید-۱۹ مؤثر است. رئیسی گفت:

«بررسی‌ها نشان داده است که بیش از ۸۴ درصد عامل انتقال و تشدید ویروس کرونا، ناشی از همین سه رفتار مردم است.»

هشدار معاون وزارت بهداشت طبعاً دوچندان درباره برگزاری عزاداری‌ها در ماه محرم صدق می‌کند. بر اساس یک نظرسنجی که در تهران انجام شد حدود ۸۰ درصد از مردم اعتقاد دارند که مساجد و تکیه‌ها فاقد امکانات بهداشتی کافی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا هستند.

با این حال محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی شامگاه پنجشنبه با تاکید بر لزوم برگزاری مراسم محرم و برپایی هیات‌ها گفت:

«مطالبه برای برگزاری عزاداری محرم مطالبه عموم مردم است. مردم ایران غالبا در این ماه عزادار هستند و مطالبه یک عده‌ای برای لغو تعطیلی جلسات نباید رویکرد عمومی جلوه داده شود.»

سازمان تبلیغات اسلامی مسئولیت برگزاری عزاداری‌های ماه محرم در سراسر کشور بر اساس پروتکل‌های وزارت بهداشت را به عهده گرفته است. قمی از عزاداران خواست اگر در استان‌ها با مانعی مواجه شدند، مستقیما با مسئولان درگیر نشوند، بلکه سازمان تبلیغات اسلامی را در جریان قرار دهند.

بیشتر بخوانید: