سه‌شنبه ۱۴ مرداد کارگران نیشکر هفت‌تپه در پنجاه و یکمین روز اعتصاب خود با خواست پرداخت حقوق و بیمه معوقه، بازگشت به کار کارگران اخراجی و خلع ید از بخش خصوصی مقابل فرمانداری شوش تجمع کردند. در سکوت دولت و قوه قضائیه نمایندگان تازه از راه رسیده مجلس یازدهم میداندار «تحقیق و تفحص» درباره نحوه واگذاری شرکت شده‌اند. نهادهای وابسته به سپاه و بنیاد مستضعفان برای تملک شرکت دندان تیز کرده‌اند اما کارگران هشیارند.

پنجاهمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه- عکس از رسانه های اجتماعی

امروز همزمان با پنجاه و یکمین روز اعتصاب کارگران سیدنظام‌الدین موسوی، نماینده مجلس که شنبه گذشته به همراه دو نماینده دیگر به شوش رفته و در محل تجمع کارگران مقابل فرمانداری حاضر شدند در گفت‌و‌گو با خبرگزاری برنا مشکل اصلی را «عدم اهلیت» کارفرمای فعلی خواند. و افزود وضعیت شرکت باید بررسی شود.

پایداری کارگران در تداوم اعتصاب به‌رغم گرمای کشنده خوزستان و گسترش کرونا حمایت گسترده‌‌ای از کارگران را به دنبال داشته و سبب شده اغلب رسانه‌های دولتی از جمله صدا و سیمای جمهوری اسلامی نیز به ناگزیر خبر اعتصاب کارگران را بازتاب دهند.

اما مسئولان همچنان بی‌تفاوتند. مجلس یازدهم که تازه از راه رسیده، وعده می‌دهد که از طریق تحقیق و تفحص و بررسی نحوه‌ واگذاری شرکت نیشکر هفت‌تپه، مشکلات کارگران را حل کند.

کارگران نیشکر هفت‌تپه ۵۱ روز اعتصاب در گرمای نفس‌گیر و در شرایط گسترش روزافزون کرونا را پشت سر گذاشته‌اند. دو تن از کارگران به نام‌های کرامت پام و حسن کهنکی احضار شده‌اند. آن‌ها طبق ابلاغیه صادر شده به علت شرکت در اعتصاب روزهای گذشته به «اخلال در نظم عمومی» متهم و موظف شدند روز دوشنبه در شعبه پنجم دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب شوش حاضر شوند.

روز دوشنبه ۱۳ مرداد در حالی که کارگران در دمای ۴۸ درجه مقابل فرمانداری شوش تجمع کرده‌ بودند، شبکه خبر جمهوری اسلامی سخنان امیرحسین اسدبیگی قائم‌مقام مدیرعامل شرکت (امید اسدبیگی) را پخش کرد که مدعی است کارگران حقوق اردیبهشت خود را هم گرفته‌اند ولی از آن پس به علت مسدود شدن حساب‌ها توسط قوه قضائیه، پرداخت حقوق کارگران مقدور نبوده است.

مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه با ۲۴ هزار هکتار وسعت زمین‌های کشاورزی و کارخانه و حدود پنج هزار و ۵۰۰ کارگر سال ۱۳۹۴ به بخش خصوصی واگذار شد.
نحوه واگذاری این شرکت از ابتدا بحث‌انگیز بود. این شرکت از زمان واگذاری صحنه اعتراض و اعتصاب کارگران نسبت به سوء مدیریت، سوء استفاده از شرکت، تحمیل قراردادهای غیرعادلانه کار، بدی شرایط کار، و تعویق مطالبات است.
دور جدید اعتصاب در نیشکر هفت‌تپه روز ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ آغاز شده است. کارگران که از ابتدای سال حقوق نگرفته‌اند خواستار پرداخت حقوق معوقه، خلع ید از بخش خصوصی و بازگشت به کار نمایندگان اخراجی خود هستند.
بیش از ۱۰۰ کارگر این مجتمع به جرم اعتراض احضار و بازداشت شده‌اند. اسماعیل بخشی، محمد خنیفر و… از نمایندگان کارگران علاوه بر تعقیب قضایی و امنیتی از محل کار خود نیز اخراج شده‌اند.
دادگاه دو تن از اعضای هیأت مدیره نیشکر هفت‌تپه از جمله امید اسدبیگی مدیرعامل شرکت، به اتهام «سردستگی سازمان یافته اخلال در نظام ارزی و پولی کشور از طریق قاچاق عمده ارز و معاملات غیرمجاز ارز‌های دولتی» هم‌اکنون در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران و مفسدان اقتصادی در جریان است.
آنان متهم‌اند با همکاری ۱۷ تن از سهام‌داران شرکت حدود یک و نیم میلیارد دلار ارز دولتی را به نام نیشکر هفت‌تپه دریافت و در بازار آزاد به فروش رسانده‌اند.

قوه قضائیه به روال قبل این ادعا را رد کرد. محمدباقر الفت معاون قوه قضائیه گفت تنها یک حساب اسدبیگی مسدود است و او قادر است از منابع دیگر حقوق کارگران را پرداخت کند.

رئیس دادگاهی که اسدبیگی را محاکمه می‌کند نیز پیش‌تر گفته بود او قصد دارد به این ترتیب دادگاه را تحت فشار بگذارد. کارگران نیشکر هفت‌تپه هم گفته بودند اسدبیگی از آنان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند. آن‌ها در اعتراض به استانداردهای دوگانه قوه قضائیه گفتند امید اسدبیگی مدیر عامل شرکت که متهم اول پرونده اختلاس یک و نیم میلیارد دلاری است، آزاد است اما کارگران به جرم افشای فساد و ناکارایی مدیریت و اعتراض به نپرداختن حقوق خود زندانی می‌شوند.

روز شنبه ۱۱ مرداد سه تن از نمایندگان به شوش رفتند. آن‌ها پس از بازگشت، در عین تأیید وضعیت دشوار کارگران، تلاش کردند خواست آن‌ها را به پرداخت مزدهای تعویقی تقلیل دهند و مشکل را به «نحوه واگذاری به بخش خصوصی» و «عدم اهلیت» کارفرما محدود کنند.

احمد نادری یکی از این نمایندگان که پس از ساعتی حضور در محل تجمع کارگران مقابل فرمانداری شوش، نتوانست گرمای ۵۰ درجه را تحمل کند و بی‌حال شد، پس از بازگشت از تریبون خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران به کارگران وعده داد از طریق گفت‌و‌گو با رئیس قوه قضائیه برای حل مشکل در نیشکر هفت‌تپه اقدام کند.

او که گویا به شوش رفته بود تا «از نزدیک» در جریان مشکلات کارگران قرار بگیرد، انگار که پلاکارهای بزرگ حاوی خواست خلع ید از بخش خصوصی را ندیده و تأکید کارگران بر این خواست را نشنیده باشد، به تسنیم گفت «باید این شرکت به یک مجموعه متخصص که دارای اهلیت لازم است واگذار شود».

رئیس کمیسیون اصل نود مجلس اعلام کرده است که نظر به گزارش نمایندگان از شوش، این هفته نشست کمیسیون با شرکت نمایندگان کارگران برای بررسی مسئله نیشکر هفت‌تپه برگزار می‌شود.

کارگران که یک بار روند برگزاری نشست کمیسیون‌های مجلس دهم برای رسیدگی به مطالباتشان را دو سال پیش طی کرده‌اند و نتیجه‌ای نگرفته‌اند، باز باید همین مسیر را ولی این بار با نمایندگان مجلس یازدهم طی کنند.

در جریان اعتصاب سال ۹۷ کارگران، همین روند طی شد و شماری از نمایندگان کارگران که از شوش به تهران می‌رفتند در راه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

یکشنبه ۱۲ مهر مهرداد بذرپاش که به تازگی به ریاست دیوان محاسبات مجلس رسیده است دستور تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری نیشکر هفت‌تپه را صادر کرد.

در این میان بسیج دانشجویی مشهودتر از پیش تلاش می‌کند به بهانه حمایت از خواست‌های کارگران، از اعتصاب بهره‌برداری کند. کارگران نوشته‌اند بسیج دانشجویی قصد بهره‌برداری از اعتراضات کارگران را دارد و حال که جو به ضرر اسدبیگی‌هاست، می‌خواهد زمینه‌های واگذاری نیشکر هفت‌تپه به ارگان‌های وابسته به سپاه پاسداران را فراهم کند.

کارگران معتقدند نهادهای وابسته به سپاه پاسداران برای به چنگ آوردن نیشکر هفت‌تپه پس از خلع ید از اسدبیگی‌ها دندان تیز کرده‌اند. آن‌ها حمایت ظاهری دانشجویان بسیجی از اعتصاب را در همین راستا می‌بینند. سخنان سه نماینده مجلس پس از بازدید از شوش ظن کارگران را تقویت کرده است.

کارگران هشدار داده‌اند «خصوصی سازی خوب و بد ندارد». آن‌ها خطاب به همکارانشان نوشته‌اند:

«همکاران عزیز! بالا و پایین پریدن‌ها و حضور دانشجویان بسیجی برای رضای کارگران نیست! برای به میدان آوردن روءسای سپاهی خودشان است! هشیار باشیم. به نیروی اتحاد خودمان تکیه کنیم و همین تنها راه ماست. خصوصی سازی را لغو می‌کنیم و یا شرکت را کامل دولتی می‌کنیم و نظارت کامل کارگری بر آن اعمال می‌کنیم و یا شرکت را کاملا از آن خود می‌کنیم

در همین زمینه: