سازمان هواپیمایی کشوری درباره نزدیک شدن هواپیماهای جنگنده ایالات متحده آمریکا به پرواز ۱۱۵۲ شرکت هواپیمایی ماهان اطلاعیهای صادر کرد. وزیر راه و شهرسازی هم گفته ایران از ایکائو انتظار دارد علیه این اقدام آمریکا بیانیه بدهد و اعتراض کند.
شب گذشته، پنجشنبه ۲ مرداد/ ۲۳ ژوئیه، منابع خبری ایران از تهدید یک هواپیمای مسافربری ایرانی که از تهران به مقصد بیروت پرواز میکرد خبر دادند و گفتند که دو جنگنده اسرائیلی، هواپیمای خطوط هوایی ماهان را تهدید کرده است. یک مقام آمریکایی کمی بعد به رسانهها گفت که یک جنگنده آمریکایی در فاصله امنی از کنار این هواپیمای ایرانی عبور کرده است.
سازمان هواپیمایی کشوری ایران، اقدام هواپیماهای جنگنده آمریکایی را «مصداق بارز نقض حقوق بینالملل و مقررات و استانداردهای هوانوردی» دانسته و اعلام کرده که «مراتب اعتراض جدی خود را رسما به شورای سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری (ایکائو) ارائه کرده و خواستار رسیدگی فوری به موضوع است.
سازمان هواپپمایی کشوری در بیانیه خود نوشته به دنبال «تعرض هواپیماهای جنگنده ایالات متحده امریکا» به پرواز ۱۱۵۲ شرکت هواپیمایی ماهان، تعدادی از مسافران به دلیل عکسالعمل خلبان برای پیشگیری از تصادف با پروازهای متعرض، دچار جراحات شدند.
بر اساس این بیانیه، پس از فرود در فرودگاه بیروت، زمانیکه از ایمن بودن هواپیما اطمینان حاصل شد، تصمیم گرفته شد هواپیمای مذکور به تهران بازگردد.
سازمان هواپیمایی کشوری بر اساس مفاد ضمیمه ۱۳ پیمان شیکاگو ضمن برقراری تماس با طرف سوری، خواستار بررسی سریع و دقیق رویداد شده است و اعلام کرده که تیم فنی بررسی سوانح ایران نیز از دقایق اولیه پس از ورود هواپیمای ماهان به فرودگاه امام خمینی، بررسی فنی رویداد را آغاز کردهاند.
این سازمان اعلام کرده که جزئیات این رویداد پس از بررسی تمامی دادههای فنی و اطلاعات به دست آمده بر اساس فرآیند بررسی سانحه و همچنین برخی اطلاعات مستند و متقن از مقامات هواپیمایی کشوری سوریه منتشر خواهد شد.
همچنین وزیر راه وشهرسازی ایران در واکنش به این رویداد گفته: «از ایکائو انتظار داریم علیه این اقدام آمریکا بیانیه بدهد و نسبت به این اقدام اعتراض کند. ما هم به طور جدی پیگیری می کنیم تا ایکائو وادار شود و نسبت به این تعرض آمریکا اعتراض کند.»
کاپیتان بیل اوربان، سخنگوی فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) پیشتر گفت که یک جت جنگنده اف-۱۵ آمریکا غروب، پنجشنبه ۲ مرداد «در فاصله امن ۱۰۰۰ متری از یک هواپیمای مسافربری ماهان یک بازرسی استاندارد بصری» انجام داده است.
به گفته کاپیتان اوربان، این بازرسی بصری به این منظور صورت گرفته که از ایمنی پرسنل نیروهای ائتلاف که در پادگان «تنف» مستقر هستند، اطمینان حاصل شود.
اما محمد اسلامی، وزیر راه وشهرسازی درباره این اظهارات گفته: «آنها غلط کردهاند، هیچ حقی نداشتند که وارد مسیر هواپیمای تجاری شوند.»
اسلامی با تاکید بر اینکه هیچ جنگندهای حق ندارد وارد مسیر تجاری هواپیماها شود، گفته: «مسیرهای پروازهای تجاری و بینالمللی شناخته شده هستند و هیچ جنگندهای حق تعرض و اجازه ورود به مسیر تجاری را ندارد.»
وزارت امور خارجه ایران به دنبال این اتفاق، یک یادداشت اعتراض تقدیم سفارت سوئیس که حافظ منافع آمریکا در ایران است فرستاد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که ایران در رابطه با این حادثه تحقیق میکند.
هواپیمایی ماهان یک خط هواپیمایی خصوصی است که معمولا پروازهایی در داخل و خاورمیانه دارد. سال ۲۰۱۱ وزارت خزانهداری آمریکا این هواپیمایی را به اتهام «حمایت مالی و تکنولوژیکی» از سپاه قدس مشمول تحریم قرار داد.
در همین زمینه:
چقدر خوب به قوانين هواپيمايي تسلط دارند و جايگاه ايكائو را ميدانند؟؟؟آيا بعد از هدف قرار دادن هواپيماي خودي برفراز پايتخت وخاك خود هم به دليل همين الزامات و آگاهيشان تا كنون كه 5 ماه و اندي زمان سپري شده در برابربازماندگان، مردمايران، سازمانهاي مسئول بين المللي و جامعه جهاني پاسخگو بودنده اند؟
بسيار گفته اند كه #”حكومت فريبكار” نميدانيم اسم اين را فريبكاري بگذاريم درست حق مطلب و حقيقت امر را بيان كرده ايم يا نه؟آيا #”شياد” حق مطلب را ادا ميكند؟ نه ديگر نميتوان رذالت اخلاقي و رفتاري اينان را با فرهنگ زبان موجود به مخاطب تفهيم كرد،كلمات از توصيف عاجز ميمانند.
طاهر / 27 July 2020