ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه ایران روز دوشنبه ۳۰ تیر ماه و چند روز پس از آنکه میلیون‌ها نفر از شهروندان ایرانی در شبکه‌های اجتماعی با ترند کردن هشتگ «#اعدام_نکنید» خواستار لغو حکم اعدام سه تن از بازداشت‌شدگان در ارتباط با اعتراضات سراسری آبان ‌ماه شده‌اند، اعلام کرد بنای دستگاه قضایی ایران بر صدور رأی «بر مبنای شرع و قانون» است و این «فضاسازی‌ها و جو سازی‌ها» تأثیر گذار نیست.

امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی

به ‌گزارش خبرگزاری میزان، رئیسی در جلسه شورای عالی قوه قضاییه گفت:

«اعتراض را باید شنید اما خط قرمز ما اغتشاش و ناامنی و به هم ریختن کشور است.»

رئیس قوه قضاییه اما در مورد اینکه اعتراض چگونه باید باشد تا اغتشاش خوانده نشود، توضیحی نداد.

او از مراجع قضایی در سراسر کشور خواست تا نسبت به جرایم خشن حساس باشند و با «برخورد قاطع» اجازه ندهند «افراد شرور و متجاسر به قانون»، میدان پیدا کنند.

رئیسی بدون اشاره به درخواست میلیون‌ها کاربر ایرانی در شبکه‌های اجتماعی و همچنین با اشاره تلویحی به یادداشت منتشر شده از سوی علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی که در واکنش به اعتراض گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، گفت:

«نظام دادرسی در دستگاه قضایی مبتنی بر ادله و اقتضای حق و عدل است و ظرفیت‌های قانونی و فرآیند دادرسی، هم تضمین کننده حقوق عامه است هم ضامن حقوق اصحاب دعوا و متهم.»

علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی روز شنبه ۲۸ تیر در یادداشتی تحت عنوان «بازتاب‌های یک حکم» نسبت به صدور حکم اعدام برای سه تن از معترضان اعتراضات آبان ۹۸ و اعتراض گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی به احکام اعدام، واکنش نشان داد.

او در این یادداشت درخواست شهروندان ایرانی مبنی بر لغو حکم اعدام‌ امیرحسین مرادی، محمد رجبی و سعید تمجیدی را «تلاش مدنی شهروندان برای شنیده شدن» توصیف کرد و خواستار «پاسخ حاکمان برای شنیدن صدای بی‌پیرایه مردم» شد.

سخنگوی دولت همچنین واکنش‌های بین‌المللی به مطالبه لغو اعدام از سوی شهروندان ایرانی از جمله واکنش مقامات کشورهای آمریکا، دانمارک، سوئد و … را «موج سواری» و در جهت «بر هم زدن اوضاع» و به «بن‌بست» کشاندن فرآیند گفت‌وگو و نتیجه‌گیری در ایران توصیف کرد.

ابراهیم رئیسی اما در ادامه گفته‌های امروز خود اعلام کرد:

«فضاسازی‌ها و جوسازی‌ها تأثیرگذار نیست و بنای دستگاه قضایی بر صدور رأی بر مبنای شرع و قانون است.»

این گفته‌های رئیسی در حالی‌ست که بابک پاک‌نیا، وکیل امیرحسین مرادی، یکی از سه متهمی که در ارتباط با اعتراضات سراسری آبان‌ ۹۸ بازداشت شده و محکوم به اعدام است‌، روز پنج‌شنبه ۲۶ تیر با انتشار ویدئویی در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد «با مساعدت اجرای احکام زندان اوین»، برای نخستین بار موفق شده به همراه حسین تاج و مصطفی نیلی، دو تن دیگر از وکلای این بازداشت‌شدگان، پرونده موکلان خود را در «مرحله اجرای حکم» ببیند.

پاک‌نیا همچنین روز گذشته، ۲۹ تیر ماه با انتشار یک توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر از پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی در پرونده این سه زندانی سیاسی از سوی دیوان عالی کشور خبر داد.

این وکیل دادگستری اما در یک توئیت دیگر که ساعاتی پس از دسترسی‌ خود و وکلای همراهش به پرونده امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی منتشر کرد، نوشت:

«به عنوان وکیل پرونده عرض می‌کنم، هیچ اتهامی ناظر بر قتل، تجاوز، سرقت با اسلحه گرم و بمب گذاری در پرونده وجود ندارد؛ فیلم منتشره در فضای مجازی که از فروشگاهی سرقت می‌شود اصلا ربطی به پرونده موکلین ما ندارد. اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید.»

  • در همین زمینه