همه‌گیری ویروس کرونا در ایران همچنان ادامه دارد. استان‌های ایلام و مازندران به مجموع استان‌های قرمز در کشور پیوستند. از شنبه هفته آینده محدودیت‌های اجتماعی تازه‌ای در تهران اعمال می‌شود. اما نه به طور یکسان در سراسر شهر بلکه به حسب گستردگی شیوع ویروس در مناطق پایتخت.

توزیع و عرضه ماسک در ایران هم مانند بسیاری از کشورهای جهان به یک چالش بدل شده است.

مدیرعامل سازمان بهشت زهرا در مصاحبه‌ای گفت که بزرگ‌ترین گورستان کشور تحت تاثیر بحران کرونا در حال دگرگونی  است. این سخن به طرز غم‌انگیزی از تعداد بالای جانباختگان نشان دارد که در آمارهای رسمی به ثبت نمی‌رسند.

کرونا در ایران ـ عکس از سایت شفقنا

سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری روزانه خود اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته ۱۸۳ نفر در اثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ جان خود را از دست داده‌اند. این اشخاص کسانی هستند که ابتلای آنها به بیماری به طور قطع اثبات شده است. ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت دور روز قبل در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران پیش‌بینی کرده بود که تعداد جانباختگان کرونا در ایران ممکن است به ۳۶ هزار نفر برسد. در حال حاضر بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت از ۱۳ هزار نفر فراتر رفته است.

سعید خال، مدیر عامل سازمان بهشت زهرا جمعه ۲۷ تیر در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت:

«در کرونا بهشت زهرا واقعا پوست می‌اندازد و به یک چالاکی عظیم بدل می‌شود. کرونا یک بحران بی‌سابقه و غیر قابل تصور بود و همچنان ادامه دارد.»

به گفته مدیر عال سازمان بهشت زهرا برای تدفین جانباختگان کرونا قرار است مرکز ایزوله‌ای در این تاسیسات احداث شود.

شاخص‌های وضعیت سفید، هشدار و قرمز

طی دو هفته اخیر در ایران، شهری در وضعیت سفید یا کم‌خطر قرار دارد که دارای دو شرط اساسی باشد: نخست اینکه متوسط میزان بستری روزانه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، حداکثر یک بیمار باشد و دوم اینکه متوسط تعداد بستری روزانه از حداکثر یک نفر در روز فراتر نرود.
همچنین شهری در وضعیت قرمز یا خطربالا قرار دارد که طی دو هفته اخیر متوسط میزان بستری روزانه آن به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، بالای سه بیمار باشد و شهری که سفید یا قرمز نباشد، در وضعیت زرد یا هشدار قرار می‌گیرد و تهران نیز در ۱۰ روز گذشته در این شرایط قرار دارد اما با توجه به اینکه رعایت فاصله‌ فیزیکی به دلیل تراکم جمعیت عملا میسر نیست جزو شهرهای قرمز به شمار آمده است.
۶۲ درصد مردم تهران معتقد هستند که فاصله‌گذاری فیزیکی خیلی کم در مترو رعایت می‌شود. در همان حال نزدیک به ۴۵ درصد مردم برای حضور در محل کار و ۲۵ درصد از مردم برای تهیه مایحتاج خود از خانه خارج می‌شوند. نیمی از مردم نگران درآمد ماهانه خود و تأمین معاش خانواده‌اند.

محدودیت‌های تازه در تهران

سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری روز جمعه خود اعلام کرد استان‌های آذربایجان شرقی، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، گلستان، مازندران (به خصوص آمل)، کرمان و فارس در وضعیت قرمز قرار دارند و در استان‌های کرمانشاه، آذربایجان غربی، هرمزگان و کردستان روند ابتلا به بیماری کووید ۱۹ و میزان بستری و مرگ و میر تا اندازه‌ای کاهش یافته است.   

تهران در این میان وضع ویژه‌ای دارد: بر اساس معیارهای وزارت بهداشت شهری در وضعیت قرمز یا خطربالا قرار دارد که طی دو هفته اخیر متوسط میزان بستری روزانه آن به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، بالای سه بیمار باشد و شهری که سفید یا قرمز نباشد، در وضعیت زرد یا هشدار قرار می‌گیرد و تهران نیز در ۱۰ روز گذشته در این شرایط قرار دارد اما با توجه به اینکه رعایت فاصله‌ فیزیکی به دلیل تراکم جمعیت عملا میسر نیست جزو شهرهای قرمز به شمار آمده است.

محسن فرهادی، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت جمعه ۲۷ تیر اعلام کرد که از شنبه محدودیت‌های اجتماعی تازه‌ای در تهران اعمال می‌شود اما نه در سراسر شهر به طور همزمان، بلکه بر اساس شیوع ویرئس کرونا در مناطق مختلف شهر.

بر این اساس از شنبه ۲۸ تیر برگزاری اجتماعات ممنوع است. همچنین کارکنان مؤسسات و ادارات دولتی به شکل یک‌سوم دورکار و دوسوم حاضر در محل کار فعالیت می‌کنند. استخرهای سرپوشیده، باشگاه‌های ورزشی و ورزش‌های پربرخورد مانند کشتی، کاراته، جودو و… منع شده‌اند.  

برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش‌ها، مدارس شبانه‌روزی، کافه‌ها، قهوه‌خانه‌ها، چایخانه‌ها به ویژه با عرضه مواد دخانی، باغ‌وحش و شهر بازی، مراکز تفریحی آبی و استخرهای سرپوشیده، باشگاه‌های ورزشی سالنی از شنبه در تهران تعطیل‌اند.

در این میان توزیع مناسب ماسک مانند بسیاری از کشورهای جهان در ایران هم به یک چالش بدل شده است.  علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان ایران در مصاحبه با رسانه‌های داخلی احتمال داد که برخی از دستفروشان ماسک‌های بازیافتی و به یک معنا آلوده را در اختیار مردم قرار می‌دهند.  

به گفته این مقام مسئول تولید ماسک در کشور از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار عدد در روز به ۷ میلیون عدد رسیده است. این احتمال وجود دارد که به زودی در سراسر جهان درگیر با همه‌گیری ماسک برای شهروندان اجباری شود.

بیشتر بخوانید: