نتیجه آزمایش کرونای سه دکتر و یک پرستار در ادلب سوریه مثبت اعلام شده و اولین موارد ابتلا به کرونا در ادلب نگرانی از شیوع سریع و خصمانه ویروس در اردوگاههای پرازدحام آوراگان را افزایش داده است. همزمان با این تحولات سازمان ملل تحت فشارهای روسیه و چین پذیرفت یک گذرگاه کمکرسانی به ادلب بسته شود و کمکهای بشردوستانه تنها از طریق یک گذرگاه مرزی با ترکیه از سر گرفته شود.
با شروع کارزار دولت سوریه تحت حمایت روسیه برای بازپسگرفتن آخرین پایگاههای شورشیان در استان ادلب، جمعیت در اردوگاههای آوارگان هر چه بیشتر شده است. افزایش جمعیت و کمبود امکانات بهداشتی، تغذیه نامناسب و عدم دسترسی به آب پاکیزه همه دست در دست هم ترس از شیوع ویروس کرونا در منطقه را بالا برده بود.
به گزارش خبرگزاری الجزیره، عماد ظهران مسئول رسانه در اداره بهداشت ادلب شنبه ۱۲ ژوئیه/ ۲۲ تیر خبر داد: «اولین مورد ویروس جدید کرونا پنجشنبه سب تایید شد. او دکتری است که در بیمارستان مرزی باب الحوا کار میکند.» به گفته ظهران، این دکتر ظاهراً ویروس را ماه گذشته در هنگام دیدار با خانواده خود در ترکیه گرفته بود.
اداره بهداشت ادلب از همه پزشکان و کارمندان و بیمارانی که از تاریخ ۲۵ ژوئیه به بیمارستان «باب الحوا » مراجعه کرده بودند خواسته است که خود را قرنطینه کنند تا پاسخ آزمایش کرونای افراد اعلام شود.
بنا بر گفته برخی مقامات دولت انتقالی سوریه بعد از تایید اولین مورد ابتلا به کرونا در ادلب، نتیجه آزمایش سه مورد دیگر نیز مثبت شده که دو تن از آنها پزشک و یک نفر پرستار بودند. هر دو پزشک با پزشک اول تماس نزدیک داشته اند اما در بیمارستانی دیگر واقع در روستای اطمه مشغول به فعالیت هستند.
با وجود تلاشهایی که برای جلوگیری از انتقال ویروس انجام شده نگرانیها از افزایش موارد ابتلا همچنان بالا است. دو پزشکی که در بیمارستان اطمه مشغول به کار بودهاند اغلب ملاقاتکنندگانی از اردوگاههای آوارگان دارند. اگر یک مورد ویروس در یکی از این اردوگاهّا پیدا شود با توجه به ازدحام جمعیت و فاصله یک متری چادرهای خانوادهها با یکدیگر، امکان شیوع سریع و خصمانه ویروس وجود دارد. اردوگاهها با مشکلات دیگر از جمله کمبود آب پاکیزه، نبود تغذیه مناسب و نبود امکانات بهداشتی دست و پنجه نرم میکنند.
تنها یک گذرگاه برای کمک به ادلب
در این شرایط شورای امنیت سازمان ملل تصمیم گرفته است که یک گذرگاه برای عبور کمکهای بشردوستانه به ادلب باز بماند و گذرگاه دیگر با اصرار روسیه و حمایت چین بسته شد.
بعد از یک هفته جدال و مقابله میان کشورها، شورای امنیت بر مبنای پیشنهاد آلمان و بلژیک پذیرفت که گذرگاه بابالحوا میان مرز شمال غربی سوریه و ترکیه تا ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۱ مورد استفاده قرار بگیرد. ۱۲ کشور از پانزده کشور عضو به این قطعنامه رای دادند. به گفته دیپلماتها، چین، روسیه و جمهوری دومینیکن رای ممتنع دادند. اما این تصمیم دقیقاً مطابق امیال آوراگان ادلب نیست. زیرا پیش از این دو گذرگاه برای کمکرسانی وجود داشت.
مجوز ادامه کمکرسانی به سوریه از طریق دو گذرگاهی که از ۲۰۱۴ مورد استفاده قرار میگرفت، جمعه شب بعد از توسل مسکو و پکن به حق وتو منقضی شد. شورای امنیت به تبع آن پیشنهاد جایگزین روسیه را نیز نپذیرفت.
برای هفتهها روسیه که مهمترین متحد سوریه محسوب میشود خواستار بسته شدن گذرگاه بابالسلام شده بود؛ گذرگاهی که به منطقه حلب در شمال سوریه راه دارد. کشورهای اروپایی و ایالات متحده میخواستند که هر دو گذرگاه باب الحوا و باب السلام را باز نگه دارند.
رای اخیر شورای امنیت شکست قابل توجهی برای سفیر ایالات متحده محسوب میشود که حفظ هر دو گذرگاه را خط قرمز خود دانسته بود. قطعنامه شورای ملل به یک سازمان بینالمللی اجازه میدهد که بدون نیاز به مجوز دمشق کمکهای بشردوستانه را در میان آوارگان سوری توزیع کند.
اما روسیه و چین استدلال میکنند که این تصمیم حاکمیت سوریه را نقض میکند و کمکهای بشردوستانه میتوانند از طریق دولت دمشق به آوارگان منتقل شوند.
اعضای غربی شورا استدلال روسیه را زیر سوال برده و میگویند هیچ جایگزین معتبری برای سیستم کمکرسانی فرامرزی وجود ندارپ و بروکراسی و سیاست سوریه مانع از آن میشود که کمکها به شیوهای کارآمد به مناطقی برسد که تحت کنترل این رژیم نیست.
بسته شدن باب السلام شکستی برای آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل نیز بود. او در ماه ژوئن خواستار تمدید یکساله هر دو گذرگاه موجود برای کمکرسانی به ادلب شده بود.
مسکو در ژانویه موفق شده بود که گذرگاههای موجود را از چهار عدد به دو مورد برساند و مجوز استفاده از آنها را به جای یک سال تا شش ماه تمدید کند.