۲۱ نفر از نمایندگان پارلمان کانادا با انتشار بیانیهای خواستار خاتمه یافتن فوری آزار و اذیت اقلیت دینی بهایی در ایران شدند. این بیانیه در حالی صادر شده که نهادهای قضایی و امنیتی، در ماههای گذشته فشار مضاعف بر بهاییان ایران را در دستور کار خود قرار دادهاند.
سرویس خبری جامعه جهانی بهایی با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که بیانیه این گروه از قانونگذاران ارشد کانادا در روزهای گذشته در قالب یک نامه سرگشاده به امضای اعضای پارلمان و مجلس سنای این کشور رسیده است.
بر اساس این اطلاعیه، امضاکنندگان این نامه که شامل نمایندگانی از تمامی پنج حزب سیاسی کانادا، اعضای مجلس عوام و مجلس سنا هستند، از اینکه «مقامات ایران با استفاده از پوشش بیماری عالمگیر کرونا، دهها بهایی را هدف آزار و اذیت قرار دادهاند» ابراز نگرانی کرده و خواستار «توقف سرکوب هدفمند» این اقلیت دینی در ایران شدهاند.
جامعه جهانی بهایی پیش از این و در روز ۱۱ ژوئن/ ۲۲ خرداد، با انتشار بیانیهای از «افزایش اذیت و آزار بهاییان در بحبوحه کرونا» و تهدید مقامات قضایی ایران به «ریشهکن» کردن پیروان این آیین در شیراز ابراز نگرانی کرده بود.
محمود ساداتی، رئیس شعبه یک دادگاه انقلاب شیراز، ۱۹ خرداد ماه در جریان رسیدگی به پرونده ۲۶ شهروند بهایی اعلام کرده بود بهاییان را در شیراز «ریشهکن» خواهد کرد.
نمایندگان پارلمان کانادا اما در بیانیه تازه خود «به نشان همبستگی» با اقلیت دینی بهاییان در ایران، خواستار صدور دستور آزادی برای تمامی زندانیان بهایی و پایان یافتن فوری «عملیات مداوم تهدید و سرکوب جامعه بهایی» در ایران شدهاند.
در بخشی از این بیانیه آمده است:
«دیدن رنجهای خواهران و برادران ما در زندان و مواجهه آنها با اتهامات دروغین بدون دسترسی به فرآیندهای قانونی، برای ما به عنوان کانادایی و اعضای یک جامعه جهانی بسیار دردناک است.»
رؤسای «کمیته دائمی امور خارجه و توسعه بینالمللی»، «کمیته دائم تجارت بینالمللی» و «کمیته دائمی سلامت» پارلمان کانادا از جمله نمایندگان امضاکننده این بیانیه هستند.
به گزارش سرویس خبری جامعه جهانی بهایی، در روزهای اخیر بهاییان در استانهای اصفهان، تهران، خراسان جنوبی، فارس و یزد در دادگاه بدوی یا تجدیدنظر حکمهای حبس طولانی مدت که اغلب از شش تا ۱۰ سال بوده دریافت کردهاند.
دیان علائی، نماینده جامعه جهانی بهایی در سازمان ملل متحد با اشاره به تشدید آزار و اذیت بهاییان ایران از سوی نهادهای قضایی و امنیتی گفته است:
«باعث تأسف است که مقامات ایرانی به جای محافظت از بهاییان و سایر مردم ایران از بیماری عالمگیر کنونی، چنین فشار سنگین روانیای را بر جامعه بهایی وارد میکنند.»
به گفته دیان علایی، صدور حکمهای سنگین حبس برای افراد و قرار دادن آنها در وضعیت انتظار برای احضار به زندان که از نظر روانی بسیار دشوار و یکی دیگر از شیوههای افزایش فشار بر جامعه بهایی است.
سخنگوی جامعه جهانی بهایی روز ۳۰ اردیبهشت ماه هم درباره بازداشتهای خودسرانه و صدور احکام سنگین حبس علیه پیروان این آیین در ایران و عدم تمدید مرخصی زندانیان بهایی در شرایط شیوع کرونا در زندانها گفته بود:
«جامعه جهانی بهایی از احکام صادره برای این افراد که جز خدمت صادقانه و خیرخواهانه به جوامع خود هیچ گناهی مرتکب نشدهاند، به شدت نگران است.»
آیین بهایی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان اقلیت مذهبی رسمی شناخته نشده است و این مسأله پیروان این آیین را با محدودیتهای فراوانی از جمله محدودیت در کسب و کار، محرومیت از استخدام در مشاغل دولتی و محرومیت از تحصیل در دانشگاهها روبهرو کرده است.
در ۴۰ سال اخیر بهاییان در ایران از «ناعادلانهترین نوع سرکوب، تضییقات و قربانی شدن» رنج بردهاند.