وزیران خارجه اتحادیه اروپا از ایالات متحده آمریکا خواستند برای از سرگیری گفتوگوهای به تعلیق درآمده برای ایجاد صلح بین اسرائیل و فلسطین مجدداً تلاش کند. آنها یکصدا با طرح صلح کاخ سفید موسوم به معامله قرن مخالفت کردند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس شامگاه دوشنبه ۱۵ ژوئن/ ۲۶ خرداد وزیران خارجه اتحادیه اروپا با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در یک کنفرانس ویدیویی که ریاست آن را جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عهده داشت شرکت کردند. بورل در این جلسه گفت «اروپاییها ارزش طرح آمریکا را درک میکنند، زیرا تحرک تازهای ایجاد کرده که تا قبل از آن وجود نداشته است.»
بورل در ادامه سخنانش در این جلسه افزود:
«از این تحرک میتوان برای آغاز تلاشی جهانی بر اساس معیارهایی که در حال حاضر مورد توافق جامعه بینالملل است، استفاده کرد.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به راهکار دودولتی با هدف بازگرداندن اسرائیل به مرزهای قبل از جنگ ۱۹۶۷ اشاره دارد.
بورل گفت:
«ما به طور مشخص اعلام کردیم که مهم است اسرائیلیها و فلسطینیها تشویق شوند در یک پروسه سیاسی باورپذیر و بااهمیت شرکت کنند. برای ما هیچ راه دیگری جز از سرگیری گفتوگوها وجود ندارد.»
طرح الحاق و واکنشهای جهانی به آن
الحاق بخشهایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل در طرح صلح کاخ سفید موسوم به «معامله قرن» پیشبینی شده است. بر این اساس اسرائیل در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی فلسطین و قطعنامههای شورای امنیت و همچنین الحاق بخشهایی از مناطق اشغالشده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت میکند اما نه میپذیرد که اورشلیم پایتخت کشور مستقل فلسطین باشد و نه بازگشت میلیونها آواره به کشورشان را قبول میکند.
سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل ونروژ که ریاست دورهای سازمان ویژه هماهنگی کمکهای مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین را بر عهده دارد، با این طرح مخالفت کردهاند.
نهادهای امنیتی اسرائیل هشدار دادهاند که الحاق کرانه باختری ممکن است سبب فروپاشی تشکیلات خودگردان فلسطین شود و اسرائیل ناگزیر شود حاکمیت این مناطق را مجدداً به دست گیرد. بر همین اساس برخی از شهرکنشینهای یهودی در کرانه باختری نیز از بیم بالا گرفتن خشونتها مخالفت خود را با این طرح اعلام کردهاند.
اردن پیش از این با محکوم کردن طرح الحاق هشدار داده بود که اجرای این طرح به معنای پایان قرارداد صلح با اسرائیل است.
وزیر خارجه آلمان نیز بر بر ضرورت از سرگیری مذاکرات صلح در منطقه و یافتن راهی برای گفتوگو و مذاکره دو طرف با یکدیگر تأکید کرد.
هایکو ماس گفت:
«مطمئناً چارچوب چندجانبه چارچوب مناسبی برای این گفتوگوها است و ما آمادهایم از هر ابتکاری در این جهت حمایت کنیم و من شخصاً خوشحال میشوم اگر همکارانمان در واشنگتن هم آماده انجام این کار باشند.»
جزئیاتی از نحوه برگزاری مذاکرات احتمالی بین اسرائیل و فلسطین ارائه نشده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل اعلام کرده است که قصد دارد طرح الحاق بخشهایی از کرانه باختری را از اوایل ژوئیه را به جریان بیندازد.
در ماههای گذشته کشورهای اتحادیه اروپا نگران بودند که شناسایی اورشلیم (بیتالمقدس) به عنوان پایتخت اسرائیل از جانب آمریکا و همچنین تداوم شهرکسازیها در کرانه باختری و طرح الحاق چشمانداز راهکار دو دولتی و ثبات منطقهای را به خطر بیندازد.
اتحادیه اروپا مهمترین حامی مالی فلسطینیهاست و با این حال از اهرمهای کافی برای اعمال فشار بر اسرائیل برخوردار نیست. معلوم نیست که چنانچه اسرائیل طرح الحاق را به اجرا درآورد، اروپا چه اقداماتی را انجام خواهد داد. پیش از این اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که ممکن است فلسطین را به رسمیت بشناسد.
بیشتر بخوانید: