تصميم دولت اردن مبنی بر کاهش يارانه دولتی و افزايش شديد قيمت سوخت و گاز در اين کشور خشم مردم را برانگيخت.
به گزارش رويترز، شب گذشته سهشنبه ۲۳ آبانماه (۱۳ نوامبر) هزار نفر از مردم معترض امان، پايتخت اردن در اعتراض به افزايش قيمت سوخت به خيابانها آمدند.
همچنين با فراخوان نيروهای اسلامگرا در ديگر شهرهای حومه پايتخت نيز اعتراضاتی صورت گرفت.
صدها نفر از تظاهرکنندگان شعارهايی عليه ملک عبدالله دوم، پادشاه اين کشور و سازمان اطلاعات اردن سر دادند.
اين نخستين اعتراضات از اين دست است که از آغاز تحولات اجتماعی در جهان عرب بهويژه در تونس، مصر، يمن و ليبی، در اردن نيز شکل میگيرد.
عبدالله نسور، نخستوزير اردن در يک گفتوگوی تلويزيونی به اخوانالمسلمين، نيروی اصلی مخالفان در اين کشور هشدار داد و گفت اين گروه از افزايش قيمت سوخت سوءاستفاده میکند
اردن از دو سال پيش صحنه اعتراضات مسالمتآميزی است که همواره در آنها پيشبرد و تسريع اصلاحات سياسی و محدودسازی اختيارات پادشاه درخواست شده بود اما هيچگاه در برکناری ملک عبدالله در خواستههای معترضان بيان نشده بود.
تظاهرات شب گذشته بهطور کلی آرام برگزار شد اما در شهر اربد، دومين شهر بزرگ اردن يک پمپ بنزين به آتش کشيده شد.
عبدالله نسور، نخستوزير اردن در يک گفتوگوی تلويزيونی به اخوانالمسلمين، نيروی اصلی مخالفان در اين کشور هشدار داد و گفت اين گروه از افزايش قيمت سوخت سوءاستفاده میکند.
نسور گفت: “اگر افزايش قيمت در نظر گرفته شده است به خاطر اين است که ما در برابر شرايط فاجعهبار و ورشکستگی قرار داريم.”
وی افزود: “اگر فکر میکنند بهخاطر حفظ مقام، انتخابات يا هورا کشيدن مردم از اين تصميم بازمیگردم بايد بگويم هرگز چنين کاری نمیکنم.”
اردن که میخواهد کسری بودجه خود را امسال به ۳,۵ ميليارد دلار برساند اميدوار است با کاهش يارانه دولتی بر سوخت بتواند موقعيت خود را در صندوق بينالمللی پول تحکيم بخشد تا موافقت آن را برای اعطای يک وام دو ميليارد دلاری بهمنظور حمايت از اقتصاد اين کشور جلب کند.