بنا بر آمار رسمی اجارهخانه در ایران بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است. صاحبخانهها مستأجرانشان را برای تخلیه تحت فشار قرار دادهاند با این امید که خانه را با قیمت بیشتری اجاره بدهند. دولت با تمدید اجباری قراردادهای اجاره مسکن، کاری جز به تعویق انداختن بحران نمیتواند بکند.
چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت مجید کیانپور عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفت:
«طی دو ماه اخیر مالکان فشار بسیاری را برای تخلیه مسکن به مستأجران وارد کردند، این مسئله موجب شد دولت و وزارت راه و شهرسازی مقرر کنند که قراردادهای اجاره مسکن تا پایان خرداد تمدید خواهد شد.»
دو هفته قبل مرکز آمار ایران اعلام کرد متوسط افزایش اجارهبها در سراسر ایران حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. بر اساس این گزارش از زمستان ۱۳۹۶ تا زمستان سال گذشته متوسط افزایش اجارهبها بین ۱۶,۸ درصد تا ۳۱,۶ درصد متغیر بوده است که کمترین آن مربوط به زمستان ۱۳۹۶ میشود. در این بازه زمانی همهگیری ویروس کرونا در ایران که سبب تعطیلی کسب و کارها و افزایش شمار بیکاران شد و بیش از ۴۰ درصد از اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داد لحاظ نشده است. بر اساس آخرین سرشماری ۲۵ میلیون خانوار ایرانی وجود دارد که از این جمعیت حدود ۳۷ درصد از خانوارها اجارهنشین هستند. از طرف دیگر طبق آمارهای رسمی حدود ۵۰ درصد از خانوارها در کلانشهر تهران در خانههای اجارهای زندگی میکنند. کیانپور در مصاحبه با تسنیم در ادامه سخنانش گفت:
«افزایش نرخ مصالح ساختمانی، تداوم فعالیت دلالان، کمبود عرضه مسکن استیجاری و رکود تورمی، از جمله مواردی است که به تشدید تلاطم در بازار اجاره مسکن دامن زده است و متأسفانه دولت تاکنون اقدام قابل قبولی برای مدیریت این بازار انجام نداده است.»
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، متوسط افزایش اجارهبها برای خانوارهای که تمدید قرارداد داشتهاند، در سال ۱۳۹۷ به ۱۷,۲ درصد در بهار، ۲۶,۳ درصد در تابستان، ۲۵,۴ در پاییز و در روندی کاهشی به ۲۱ درصد در زمستان میرسد. اما در سال ۱۳۹۸ اجارهبها افزایشی بوده و از ۲۷ درصد در بهار به ۲۷,۱ تابستان، ۳۱,۲ درصد پاییز و در نهایتا ۳۱,۶ درصد در زمستان رسیده است.
همچنین بررسی وضعیت اجارهبها واحدهای مسکونی در مناطق شهری بیانگر آن است که در زمستان سال گذشته شاخص قیمت به ۱۶۹,۳ رسیده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۴ درصد افزایش یافته است. در همان حال مرکز آمار ایران نرخ تورم کل کشور را ۴۲٫۸ درصد اعلام کرده است.
کیانپور در ادامه مصاحبه با تسنیم پیشنهاد داد:
«دولت باید با ابزارهای نظارتی قیمتهای اجاره مسکن را کنترل کند، همچنین تولید مسکن استیجاری مسئلهای است که باید توسط وزارت راه و شهرسازی پیگیری شود.»
همزمان با رشد تورم، عدد مطلق درآمد خانوار پایین مانده و برخی از گزارشها نشان میدهد حدود یک سوم خانوارهای ایرانی درآمد ماهانه کمتر از ۲ میلیون تومان دارند. در چنین وضعی تعمیق نارضایتیها و افزایش نرخ فلاکت دور از انتظار نیست. صبح چهارشنبه فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی احتمال داد که در سال ۹۹ آشوبهای اجتماعی بزرگی در راه باشد.
بیشتر بخوانید:
فرمانده یگان ویژه: باید آشوبهای ۹۹ را با حداقل هزینه جمع کنیم
واقعا چرا انق
در خودخواهی کرونا که سهله تا انسانها به خود نیاییند بلاهایی بدتر نازل خواهد شد به
یکدیگر رحم کنیم تا خداوند و جهان هستی و طبیعت رحم کند برما
سوفیا / 14 May 2020
دروغی از این بزرگتر نداریم!!
تورم در اجاره بهای مسکن از دوسال پیش تا کنون ۲۰۰ تا ۳۰۰درصد بوده
وتا رانت خاری و این بازار سیاه مجلسیها ودولت مردها در مورد وسایل رفاهی عمومی
مردم اینگونه باشد ،و حتی سردمداران حکومتی هم نسبت به فشار بر اقتصاد مردم معیشت
مردم بی تفاوت باشند و به گریستن مردم بخندند .وتورمهای بالای ۱۰۰۰درصد در زمینه خودرو
در دو دولت را با خنده و زدن حرفهای پوشالی به مردم .خودشان را توجیح کنند ،و پشتیبان
همه ی این بی عدالتی ها رهبر یک جامعه باشد!!که تنها کسی است که میتواند در مملکت ما
در این قضایا ورود کند .و مردم هم پشتش هستند.ولی بی تفاوت از تمام تورم ها و گرانیها
وفشار بر مردم وغارت منابع ملی از قبیل خاک و نفت و پتروشیمیها و معادن و رانتها و
اختلاسهای نجومی همچنان انتظار صبر وسکوت از ملت را دارد.چه انتظاردارید
مهدی باقری / 14 May 2020
متاسفانه چندسالی است که دولت جلو ساخت وسازراگرفته وهمین تمرموجب گردیده که عده ای ازبازارمسکن رنج وعده ای سود روزنامه همشهری درچندسال پیش اعلام کرد که 7میلیون دخترازسن ازدواج گذشته اند ومهمترین علت این واقعه مشکل مسکن بوده خانواده های زیادی هستند که قسمت زیادی ازدرآمدشان رادرجهت پرداخت اجاره مسکن میکنند همین امر موجب میشودتاخانواده ازسوء تغذیه رنج ببرد دولت درزمینه مسکن درخلاف جهت رفاه مردم گام برمیدارد
احمدمحمودی / 14 May 2020
بابا این آمارها کجاست که تو هیچ شهری دیده نشده تو شهر ما قیمت ملک تو 6 ماه قبل درست
4 برابر شده ،،اجاره ها هم نسبت به سال قبل حداقل دو برابر
هر کاری دولت میکنه مثل ،،گرفتن ارزش افزوده ،،مالیات بیشتر ،،گرون کردن بنزین ،…..همه فقط ا
از جیب ما فقیر در میاد برا سرمایه دار هیچ فرقی نمیکنه ، مثلامیگه اول پول ارزش افزوده را بده
یارانه بدبخت بیچاره هایی مثل منو به بهانه های مختلف ،قطع میکنن کسی هم جوابگو نیست
میلیارد رها یاره میگیرند. من. مستاجرم. 5 سال یارانه مو قطع کردن ،،،،معلوم نیست کی میخوره
یه دل سوخته / 14 May 2020
تا زمانیکه این حکومت دزد ، ادمکش ، قاتل ، اختلاسگر و مال مردم خور در راس حکومت هست ،زندگی مردم همیشه در صحنه همین هست و بس،.مردم تا خودشون اقدام به کاری نکنند ،همچنان با مرگ تدریجی زندگی خود رو سپری خواهند کرد.
بهزاد / 14 May 2020
والا وقتی یه خونه که پارسال ۹۰میلیون رهن کردم شده۱۸۰میلیون اگه ۱۰۰درصد نیومده روش پس چند درصد افزایش
داشته واقعا انسانیت تو ایران وجود نداره لعنت بر هر کسی که تو این اوضاع نابسامان داره به مستاجرها فشار میاره خداکنه ۱۰۰برابرشو تاوان بدن
Abedi / 14 May 2020
فقرملت رادولت شنیده ومی داند وماباپوست وگوشت واستخوان حس کرده ایم پس گفتن ما چه فایده ای دارد وقتی برایمان پشیزی قایل نیستندبرای حرفمان ودرددلمانتبسمی می زنندولحظاتی رالذت می برند مانند شنیدن طنزی هرچند تلخ وازجنس مرگ ازفقرونداری خداراشکردیگردق دقه خریدخانه رانداریم وفقطدلهره های کوچکمان باقی مانده یعنی دقدقه اجازه بهای گزاف هرماه مسکن همانطورکه دقدقه بزرگترراردکردیم این راهم پست سر می گذاریم
مسعود / 15 May 2020
آخوندی با افتخار گفت،در مدت شش سال وزارت،یک متر خانه هم نساخته ام…هرجای دنیا باشه،این جانور رو اعدام می کنند……تف بر این همه بی شرفی که دولتمردان غرق اند در آن…
امیرحسین / 15 May 2020