شکاف تورمی دهکهای درآمدی در نخستین ماه امسال بیشتر شده است. براساس گزارش مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران نرخ تورم برای دهک دهم که بیشترین درآمد را دارد در فروردین امسال ۲۳,۵ درصد بود که نسبت به مدت مشابه یکسال قبل ۹ دهم درصد کاهش نشان میدهد.
نرخ تورم نقطهای که بیانگر افزایش هزینهها در مقایسه با مدت مشابه یک سال قبل است برای دهک نخست درآمدی ۱۶,۳ درصد گزارش شد که ۲,۳ واحد درصد کمتر از یک سال قبل است.
در حالیکه نرخ تورم نقطهای کل برای دهکهای درآمدی مختلف متفاوت است، شاخص تورم مواد خوارکی و آشامیدنی تقریبا یکسان است و برای دهک اول و دهم ۱۰,۶ درصد برآورد شده است. نرخ تورم کالاهای غیرخوراکی اما نزدیک به ۵ واحد درصد فاصله دارد. دهک اول ۲۲,۷ درصد بیشتر از فروردین ۱۳۹۸ برای کالاهای غیرخوراکی یکسان پرداخت کرده و دهک دهم ۲۷,۲ درصد.
مرکز آمار در آخرین گزارش نرخ تورم نقطهای را برای فروردین امسال ۱۹,۸ درصد و شاخص سالانه تورم را ۳۲,۸ درصد اعلام کرد که با توجه به افزایش قیمت کالاها در ماه پایانی سال گذشته و آغاز سال جاری با واقعیت فاصله دارد.
برپایه این گزارش هزینه گروه کالایی خوراکی و آشامیدنی در مقایسه با آخرین ماه سال گذشته ۵,۲ درصد و نسبت به فروردین ۱۳۹۸، ۱۰,۷ درصد افزایش یافته است.
شاخص تورم برای کالاهای پروتینی مانند گوشت قرمز، ماهی، لبنیات و سبزیجات تازه نزدیک به ۴۰ درصد گزارش شده است. پس از گروه کالایی چای، قهوه،نوشابه و نوشیدنیهای غیرالکلی که رشد قیمتی ۵۴ درصدی داشت، شکر، عسل و شیرینیجات (۴۷)، سبزیجات (۴۲) ماهی و صدفداران (۴۰) و گوشت قرمز و فرآوردههای آن (۳۹,۱) بالاترین رشد قیمت را در مقایسه با یکسال قبل داشتند.
فعالان کارگری و کارشناسان اقتصادی مستقل از دولت نرخ تورم واقعی در گروه کالاهای ضروری خانوار را بالاتر از نرخ رسمی تورم اعلام شده میدانند.
برآورد کمیته مزد شورای عالی کار در اسفند سال گذشته نشان داد سبد معیشت در مقایسه با یکسال قبل نزدیک به دو برابر شده است. با این حال دولت و کارفرمایان از واقعی شدن دستمزد ممانعت کردند تا شمار بیشتری از کارگران به زیر خط فقر سقوط کنند.