گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حق غذا خواهان لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه کشورهایی مانند ایران شد. در همان حال دبیرکل سازمان ملل هشدار داد که همه‌گیری کرونا ممکن است سبب ناآرامی‌های اجتماعی شود. سران پنج کشور جهان خواهان همکاری بین‌المللی برای تولید تجهیرات لازم در مقابله با بیماری کووید ۱۹ شدند.

«هلال اِلوِر» گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حق غذا خواهان لغو تحریم‌های ایران، کره شمالی و ونروئلا به دلیل شیوع کرونا شد

گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حق غذا خواهان لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، سوریه، ونزوئلا و کره شمالی شد تا از این طریق اطمینان حاصل شود که در طی همه‌گیری کرونا ویروس غذای کافی در اختیار بخشی از جمعیت تحت تحریم جهان قرار داشته باشد.

ایران با ۴۴۶۰۵ مورد ابتلای قطعی به کووید ۱۹ (تا ظهر سه‌شنبه ۱۲ فروردین) یکی از کانون‌های شیوع کرونا ویروس در جهان است. این کشور با خروج آمریکا از برجام تحت تحریم‌های بی‌سابقه اقتصادی و بانکی قرار دارد. به گزارش خبرگزاری رویترز، هلال اِلوِر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حق غذا شامگاه سه‌شنبه ۳۰ مارس/ ۱۲ فروردین با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد:

«ادامه اعمال تحریم‌های فلج کننده اقتصادی علیه سوریه، ونزوئلا، ایران، کوبا و به میزان کمتری  زیمبابوه ، به عنوان بارزترین نمونه‌ها حق اساسی شهروندان عادی را در تهیه غذای کافی نقض می‌کند.»

الور در ادامه این بیانیه یادآوری کرد که لغو تحریم‌های اقتصادی یک‌جانبه به دلیل فوریت‌های بشردوستانه بیش از هر زمان دیگری لازم و ضروری است.

هفته گذشته میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل خواهان تعلیق و یادست‌کم کاهش تحریم‌ها علیه کشورهایی مانند ایران و ونزوئلا شده بود تا در شرایط همه‌گیری کرونا نظام سلامت آن کشورها تحت تأثیر قرار نگیرد. کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیه خود تأکید کرد:

«در این شرایط حساس، تحریم‌ها باید کاهش یابند یا تعلیق شوند. هم به دلایل مرتبط با سلامت عمومی و هم در راستای احیای حقوق و دفاع از جان میلیون‌ها انسان در کشورهای تحت تحریم. در شرایطی که جهان در حال مبارزه با این ویروس همه‌گیر است، وقفه در مراقبت‌های پزشکی در هر کشوری می‌تواند خطرات پیش روی ما را افزایش دهد.»

همزمان با این تحولات بیش از ۳۰ قانون‌گذار آمریکایی در نامه‌ای به مایک پمپئو، وزیر خارجه و استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا خواستار لغو تحریم‌های آمریکا شدند و ادعا کردند که این تحریم‌ها مانع مقابله ایران با شیوع گسترده ویروس کرونا می‌شود. از امضاکنندگان اصلی این نامه می‌توان به الکساندریا کورتز، ایلهان عمر، باربارا لی، برنی سندرز، الیزابت وارن و اد مارکی اشاره کرد. در این نامه آمده است:

«این‌که بگذاریم این بحران در ایران سهمگین‌تر شود ممکن است آسیبی جدی را نه تنها به ملت ایران بلکه به ملت آمریکا و تمام مردم جهان وارد کند.»

تلاش‌ها برای ایجاد یک اجماع جهانی علیه ویروس

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل شامگاه سه‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که همه‌گیری کرونا جهان را در دشوارترین شرایط بعد از جنگ جهانی دوم قرار داده است.

گوترش هشدار داد که همه‌گیری بیماری همراه با پیامدهای اقتصادی آن ممکن است موجب بی‌ثباتی بسیاری از کشورهای جهان و وقوع ناآرامی‌های اجتماعی شود.

دبیرکل سازمان ملل خواهان یک اجماع جهانی در مقابله موثر با همه‌گیری کووید  ۱۹ شد. گوترش به تأکید گفت:

«این امر تنها هنگامی امکان‌پذیر است که همه ما اختلافات و بازی‌های سیاسی را کنار بگذاریم و با درک این نکته که بحث بر سر بشریت است، با هم همکاری کنیم.»

دبیرکل سازمان ملل در فرازی از این بیانیه نوشت:

«همه‌گیری کرونا فراتر از یک بحران در نظام سلامت است. بیماری کووید ۱۹ به هسته اصلی جامعه صدمه می‌زند.»

همزمان رئیس جمهوری آلمان همراه با رهبران سنگاپور، اکوادور، اردن و اتیوپی خواهان اتحاد جهانی برای مقابله با همه‌گیری کرونا شدند. سران این کشورها در مقاله‌ای که در طی روز جاری در فایننشال تایمز با امضای مشترک آن‌ها منتشر می‌شود نوشته‌اند هیچ کشوری اعم توسعه‌یافته یا در حال توسعه از همه‌گیری کرونا مصون نیست. بنابراین همه کشورها باید با هم در مقابله با کرونا و تولید و تهیه کیت‌های تشخیص، واکسن و تجهیزات لازم پزشکی همکاری کنند.

 طبق آمار دانشگاه جانز هاپکینز تاکنون بیش از ۸۵۵ هزار نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا آلوده شده‌اند و ۴۲ هزار نفر هم در اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان سپرده‌اند.

بیشتر بخوانید: