یک پزشک شیرازی معتقد است برای مقابله با بحران کرونا مردم باید به طور مستقل در حل بحران نقش ایفا کنند، چون ناکارآمدی و ناتوانی حکومت در حل مشکلات کشور از گذشته تا امروز مردم را به اقدامات حکومت بی‌اعتماد کرده است. این پزشک شیرازی، از امضاکنندگان بیانیه‌ای است که در آن برای مهار بحران شیوع کرونا از حاکمیت مطالبه‌گری شده‌ است.

نمایی از بیمارستان شهید بهشتی شیراز- منبع: ایلنا

این پزشک شیرازی در کل به اقداماتی که از حکومت ایران می‌توان انتظار داشت بدبین است، اما همچنان معتقد است نباید از مطالبه‌گری دست کشید.

حکومت نسبت به مردم مسئولیت‌هایی دارد که در این شرایط بحرانی شیوع ویروس کرونا لازم است بیش از پیش به آنها پای‌بند باشد. در راستای مطالبه‌گری و مجاب کردن حکومت به اقدامات موثر، شماری از ایرانیان پیشنهادهایی را به مثابه گام‌هایی در جهت تغییر ساختاری با محور قرار دادن منافع عمومی، تحت عنوان «مطالبه‌گری ضد کرونایی» مطرح کرده‌اند. تاکنون صدها نفر این بیانیه را امضا کرده‌اند.

نویسندگان و امضاکنندگان این بیانیه خواستار مواردی همچون بیمه همگانی رایگان، انجام تست‌ فراگیر تشخیص کووید-۱۹، ملی‌کردن یا تصرف عمومی تمام ظرفیت‌های تولید، توزیع و واردات دارو و تجهیزات پزشکی در راستای خودگرانی اجتماعی همه واحدهای این حوزه اقتصادی، اعطای تسهیلات ویژه برای پرداخت اجاره و هزینه‌های برق، آب و گاز، آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی و دیگر زندانیانی که جرائم سبک دارند و رعایت اکید استانداردهای بهداشتی در زندان‌ها، بازپروری‌ها و اردوگاه‌های ترک اعتیاد و کلیه نهادهای انضباطی و مراقبتی مشابه شده‌اند.

بیماری کووید-‌۱۹ در ایران شیوع بسیار گسترده‌ای داشته و تاکنون جان بسیاری از مردم را گرفته است. حکومت با پنهانکاری، بسیار دیر شیوع کرونا را در ایران اعلام کرد و پس از آن نیز در مدیریت بحران چندان موفق عمل نکرد. اگرچه کادر درمان نهایت تلاش خود را می‌کنند، اما مشکلات ساختاری در ایران، طبقات و گروه‌هایی از مردم را بیشتر در خطر ابتلا به کرونا قرار داده است.

طبق آمار رسمی وزارت بهداشت، تا یازدهم فروردین دو هزار و ۷۵۷ نفر در ایران از بیماری کرونا درگذشته‌اند و مبتلایان به این ویروس ۴۱ هزار و ۴۹۵ نفر هستند.

گفت‌وگوی پزشک شیرازی با زمانه را بخوانید. نام این پزشک نزد زمانه محفوظ است.

■ شما بیانیه‌ای را امضا کرده‌اید که حاوی نکات برنامه‌ای برای این دوره کرونایی است، چرا فکر می‌کنید که فعالان سیاسی و کلا هر شهروند باید به فکر برنامه باشد به جای اتکا به دولت؟

با توجه به بی‌کفایتی، ناکارآمدی و ناتوانی حکومت در حل مشکلات کشور در چند سال اخیر، دروغ‌گویی‌های مکرر و مخفی کردن معضلات جامعه در گذشته، عموم مردم به کلی به اقدامات حکومت بی‌اعتماد هستند. نتیجتا تک‌تک افراد جامعه باید مستقلا در حل بحران اخیر فعالانه نقش ایفا کنند.

■ در این بیانیه از تغییرات ساختاری سخن گفته شده. شما تغییرات ساختاری را چه نوع تغییراتی می‌دانید؟

در یک کلام تغییرات ساختاری چه در مورد همه‌گیری بیماری کرونا و چه مشکلات دیگر جامعه معادل تغییر سیاست‌های کلی نظام در جهت حفظ منافع ملی است تا سرمایه‌های مالی و انسانی کشور در جهت بالا بردن کیفیت زندگی، رفاه و سلامت مردم صرف شود.

■ اما مگر بدون تغییر قدرت سیاسی می‌شود از تغییر ساختاری سخن گفت؟

بله دقیقا، تا هرم قدرت از رأس تا لایه‌های زیرین تصمیم‌گیری، دچار تغییر در نحوه نگاه و عملکرد نشوند، امکان تغییرات ساختاری وجود ندارد و اگر هم به شکل ظاهری و موقت شاهد تغییراتی باشیم مجددا ناکارآمدی مجموعه هویدا خواهد شد.

■ مهم‌ترین شعار یا به عبارت دیگر مهم‌ترین مطالبه در وضعیت کنونی چیست؟

در حال حاضر مهار روند شیوع و زنجیره انتقال بیماری با اعمال سخت‌گیرانه مقررات رفت و آمد در تمام شهرها مهم‌ترین مطالبه است که بعضی از موارد ذکر شده در دادخواست پیش نیاز اعمال این امر است.


  • اگر مایل به خواندن متن کامل این بیانیه و امضای آن هستید، روی لینک زیر کلیک کنید: