زندانیان زندان عادل‌آباد شیراز شامگاه یکشنبه ۱۰ فروردین شورش کردند. برخی منابع محلی از شنیده شدن صدای تیراندازی از زندان عاد‌ل‌آباد خبر داده‌اند.

بر اساس گزارش شهروندان ماشین‌های آتش‌نشانی هم به طرف زندان عادل‌آباد اعزام شده‌اند. (عکس: نمایی از یک ویدیو از محل حادثه، توییتر)

بر اساس گزارش‌هایی که شهروندان در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند، مأموران انتظامی و امنیتی چهار‌راه زندان و عادل‌آباد و پارامونت و میانرود شیراز را مسدود کرده‌اند. برخی در شبکه‌های اجتماعی از فرار عده‌ای از زندانیان خبر داده‌اند. عنایت‌الله رحیمی، استاندار فارس در نخستین ساعت بامداد دوشنبه ۱۱ فروردین در مصاحبه با خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی خبر فرار زندانیان را تکذیب کرد.

سید کاظم موسوی رئیس کل دادگستری استان فارس اما شورش زندانیان را تایید کرد. بر همین اساس زندانیانی که با مرخصی آن‌ها موافقت نشده بود و از تسهیلات هم برخوردار نیستند با زندانبانان درگیر شدند و برخی نرده‌ها و دوربین‌های مداربسته را تخریب کردند. با ورود یگان‌های انتظامی و امنیتی اما ظاهراً شورش تخت کنترل قرار گرفت. زندان عادل‌آباد شیراز در بافت شهری قرار دارد. برخی از شهروندان که در همسایگی زندان زندگی می‌کنند گزارش داده‌اند که گروهی از زندانیان شورشی خود را به بالای بام زندان رسانده‌اند و شعار می‌دهند.

شورش‌ها از خرم‌آباد تا سقز

در زندان‌ها به دلیل تراکم زندانیان تدابیری مانند قرنطینه و فاصله‌گذاری اجتماعی و شست‌و شوی مداوم دست‌ها با صابون برای جلوگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ عملا میسر نیست. زندانیان به وحشت افتاده‌اند و مانع‌تراشی مسئولان زندان برای اعطای مرخصی به آن‌ها به این وحشت دامن زده.

روز جمعه هشتم فروردین ماه، ۸۰ تن از زندانیان محبوس در زندان سقز موفق شدند با شکستن در خروجی از زندان فرار کنند. انتشار تصاویر منتسب به فرار آن‌ها در نهایت مسئولانی را که پیش از این ناآرامی در زندان‌ها را تکذیب می‌کردند به واکنش واداشت.

پیش از این زندانیان در الیگودرز، خرم‌آباد، تبریز و همدان هم در اعتراض به موافقت نکردن با مرخصی زندانیان دست به شورش و فرار زده بودند.

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه شنبه ۹ فروردین خواستار برخورد با «مقصرین» فرار زندانیان زندان سقز شده بود.

در همین رابطه محمد جباری، دادستان مرکز استان کردستان نیز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، اعلام کرد: تاکنون ۱۰ نفر از متواریان دستگیر شده و ۹ نفر نیز خود را تحویل زندان داده‌اند.

دادستان کردستان جرم زندانیان فراری را ، «سرقت»، «حمل جزئی مواد مخدر»، «قاچاق مشروبات الکلی» و تعدادی نیز «قتل عمد محکوم به قصاص» اعلام کرد و گفت: زندانیان فراری «اگر خودمعرف به زندان باشند، جرمی دیگر برای آنها منظور نخواهد شد».

پیش از این منابع خبری از فرار برخی از زندانیان سیاسی از زندان سقز خبر داده بودند. دادستان کردستان مدعی شد که هیچ زندانی سیاسی فرار نکرده است.

شنبه ۹ فروردین زندانیان زندان الوند همدان هم دست به شورش زدند. آنها شامگاه شنبه پتوها را آتش زدند و برای فرار از زندان اقدام کردند. دادستان همدان درگیری را تایید کرد اما گفت که هیچ یک از زندانیان فرار نکرده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان (وابسته به صدا و سیما) اما  به نقل از یک منبع آگاه از خفگی دو تن از زندانیان در دود حاصل از آتش سوزی و انتقال سه تن دیگر از زندانیان که در این درگیری ها زخمی شده بودند به بیمارستان خارج از زندان خبر داد. به نوشته این خبرگزاری یگان ویژه «رهبران این اعتراض» را نیز دستگیر کرده است.

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) هم یکشنبه اعلام کرد شرایط زندان همدان «تحت کنترل» است و هنوز اطلاعاتی درباره فرار زندانیان به‌دست نیامده است.

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) هم یکشنبه اعلام کرد شرایط زندان همدان «تحت کنترل» است و هنوز اطلاعاتی درباره فرار زندانیان به‌دست نیامده است.

تکذیب وضعیت «غیرعادی» در مهاباد و ارومیه

از زندان مهاباد نیز اخباری مبنی بر تلاش زندانیان برای فرار از زندان منتشر شده است. براساس گزارش‌ها در بامداد یکشنبه در زندان مهاباد درگیری رخ داده است. برخی از تیراندازی و کشته شدن یک تن از زندانیان خبر داده بودند. خبرگزاری رکنا نوشته است تعدادی از زندانیان زندان مهاباد در حال فرار از زندان بودند که با «برخورد قاطع نیروهای امنیتی و انتظامی» مواجه شده‌اند. در ادامه این گزارش آمده است: نیروهای امنیتی توانستند قسمتی از زندان را آرام کنند اما در این زندان «جو شورش» پابرجاست.

خبرگزاری فارس اما به سرعت از قول حمزه بروجنی، مدیرکل زندان‌ها و اقدامات تامینی آذربایجان‌غربی نوشت: «با تمهیدات اتخاذ شده، زندان‌های آذربایجان‌غربی در آرامش و سلامت کامل قرار دارند».

مدیرکل زندان‌های استان آذربایجان غربی در گفت‌وگوی جداگانه‌ای با خبرگزاری میزان، ارگان قوه قضاییه، اخبار منتشر شده مبنی بر اعتصاب اعتصاب ۲۰۰ زن زندانی در زندان ارومیه را «کذب» و محصول «دشمنان و معاندین نظام» خواند. بروجنی ادعا کرد: زندان ارومیه دارای کلیه استاندارد‌های لازم است و تاکنون هیچ گونه اعتصابی در زندان ارومیه اتفاق نیفتاده است.

او همچنین مدعی شد زندانی زنی که گفته می‌شود به خاطر ابتلا به کووید ۱۹ فوت کرده است، «حدود یک هفته پیش در بیمارستان حضرت سید الشهدا که فقط مختص بیماران قلبی هست به علت عارضه قلبی فوت نمود و اصلا این بیمارستان پذیرش بیمار کرونایی ندارد».

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا) نیز یکشنبه ۱۰ فروردین از اعتصاب غذای دو زندانی در بند ۱۲ زندان تبریز خبر داده است. بابک گلستانی و علیرضا اصغرزاده  در اعتراض به شرایط نامساعد زندان و شیوع ویروس کرونا دست به اعتصاب غذا زده‌اند و احتمال می‌رود که تعداد اعتصاب کنندگان افزایش پیدا کند.

پانویس:

این خبر با اطلاعاتی که از شورش زندانیان در زندان عادل‌آباد شیراز موجود بود به روز شد و تیتر آن هم تغییر کرد.

در همین زمینه: