شصتوچهارمين دوره نمايشگاه بينالمللی کتاب فرانکفورت، با حضور کمرنگ نويسندگان و ناشران مستقل و معتبر ايرانی آغاز بهکار کرد.
شصتوچهارمين نمايشگاه بينالمللی کتاب فرانکفورت، امروز چهارشنبه ١٩ مهرماه در حالی آغاز بهکار کرد که بسياری از نويسندگان و ناشران مستقل و معتبر ايرانی به دليل محدوديتهای حکومتی، شرايط اقتصادی و مشکلات ناشی از افزايش نرخ ارز از حضور در اين رويداد ادبی محروم شدند و نتوانستند خود را به اين نمايشگاه بينالمللی برسانند.
تنها چند نفر به نمايندگی از سوی مؤسسه نمايشگاههای فرهنگی ايران با ارز دولتی در اين نمايشگاه حاضر شدهاند.
اين در حالی است که حضور ايران در دوره گذشته نمايشگاه کتاب فرانکفورت به دليل سوء مديريت، رفتار و ناهماهنگیهای مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حاشيههای فراوانی همراه بود.
غرفه اصلی ايران که متعلق به مؤسسه نمايشگاههای فرهنگی بود بهعلت حاضر نبودن مسئولان آن از سوی نمايشگاه بسته شد.
هفت هزار غرفه از بيش از يکصد کشور جهان در شصتوچهارمين دوره نمايشگاه بينالمللی کتاب فرانکفورت داير است و سه هزار و ۲۰۰ برنامه مختلف فرهنگی در مدت نمايشگاه برگزار میشود. در اين دوره ادبيات نيوزلند موضوع اصلی نمايشگاه است.
مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آن زمان، مشکلات اداری مربوط به رواديد را علت عدم حضور مسئولان مؤسسه نمايشگاههای فرهنگی اعلام کرده بودند.
محمد عظيمی، مدير مؤسسه نمايشگاههای فرهنگی ايران در اينباره میگويد: “مؤسـسه نمايشگاههای فرهنگی ايران سال گذشته بـنا به دلايلی نتوانست در نمايشگاه کتاب فرانکفورت شرکت کند اما امسال برای شرکت در شصتوچهارمين نمايشگاه بينالمللی کتاب فرانکفورت پيگيری کرديم و هماهنگیهای لازم را انجام دادهايم تا غرفه جمهوری اسلامی ايران، غرفهای مناسب و در شرايط ايدهآل باشد.”
بدهی ۵۵ هزار يورويی ايران نيز يکی ديگر از مسائل حاشيهساز ايران در نمايشگاه سال گذشته بود.
تارنمای همشهری آنلاين در اين زمينه نوشته است، اين بدهی از آنجا قابل توجه است که ايران در نمايشگاه دوره گذشته شرکت نکرد و حتی مسئولان نمايشگاه، مقابل غرفه ايران در فرانکفورت ديوار کشيدند.
در نتيجه مسئولان برگزاری اين نمايشگاه از مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستند اگر میخواهيد دوباره در فرانکفورت باشيد، بايد اين بدهی را پرداخت کنيد.
اما مدير مؤسسه نمايشگاههای فرهنگی ايران در اين زمينه میگويد: “ما بدهی سال گذشته را تسويه کردهايم تا امسال مشکلی برای حضور در نمايشگاه کتاب فرانکفورت نداشته باشيم.”
در ايران سالانه بيش از ۶۵ هزار عنوان کتاب منتشر میشود در حالی که به گفته مسئولان وزارت ارشاد از اين تعداد فقط ٧٠٠ عنوان برای حضور در نمايشگاه فرانکفورت برگزيده شده است.
علی اسماعيلی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد، مهرماه سال جاری به خبرگزاری کار ايران (ايلنا) گفته بود: “بخشی از غرفه ايران در سال ۲۰۱۲ به نام پيامبر اسلام نامگذاری میشود و در آن آثاری درباره او به زبان فارسی و ديگر زبانها ارائه خواهد شد.”
تبسم آتشينجان، مدير نشر حوض نقره که در سال ۲۰۰۵ به نمايندگی از جمع صنفی فرهنگی زنان ناشر در نمايشگاه بينالمللی کتاب فرانکفورت حضور داشت امسال يکی از ناشرانِ غايب در نمايشگاه است.
وی پيرامون نحوه گزينش وزارت ارشاد در زمينه انتخاب کتابهای ارائهشده در نمايشگاه فرانکفورت مهرماه سال جاری به شبکه ايران گفته بود: “هنوز نمیدانم زمانی که اتحاديه ناشران فراخوانی را در اين زمينه منتشر نکرده، کتابهای راهيافته به نمايشگاه بر اساس چه معياری انتخاب شدهاند.”
آتشينجان غرفه ايران را بسيار مجلل و به همان ميزان کمتردد دانسته و تأکيد کرده بود: “تاکنون به دليل کمتوجهی مسئولان ايرانی به نحوه تبليغات غرفه، نوعی بازدارندگی غريب بر فضای غرفه ايران حاکم بوده است.”
شصتوچهارمين نمايشگاه بينالمللی کتاب فرانکفورت از ١٩ تا ٢٣ مهر (١٠ تا ۱۴ اکتبر ٢٠١٢) بهصورت رسمی برقرار خواهد بود، هفت هزار غرفه از بيش از يکصد کشور جهان در اين نمايشگاه داير است و سه هزار و ۲۰۰ برنامه مختلف فرهنگی در مدت نمايشگاه برگزار میشود. در اين دوره ادبيات نيوزلند موضوع اصلی نمايشگاه است.
غرفه ايران در شصتوچهارمين نمايشگاه بينالمللی کتاب فرانکفورت به مساحت ۹۶ مترمربع در سالن پنج در بخش بزرگسال با نمايش بيش از هزار عنوان کتاب داير است.
بخش کودک غرفه ايران در حالی با نمايش بيش از ۳۵۰ عنوان کتاب در يک غرفه ۶۴ متری دائر شده است که به گفته محمدتقی حقبين، يکی از اعضای باسابقه انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان، “مؤسسه نمايشگاههای فرهنگی ايران هيچ تماسی با انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک بهعنوان تنها نهاد تخصصی اين حوزه نداشته و با ناشران کودک هم مذاکره نکرده است.”