ویروس کرونا در سوریه نیز شناسایی شد. بهگفته پزشکان و امدادگران این بیماری میتواند در کشوری که ۹ سال درگیر جنگ بوده و زیرساختهای بهداشتی و درمانی آن ویران شدهاند، مرگبار باشد.
پس از گزارشهای تأییدنشده مبنی بر اینکه ویروس کرونا به سوریه نیز منتقل شده اما پنهان میشود، و با شیوع این ویروس در کشورهای همسایه، دولت سوریه که ابتدا شیوع کرونا در این کشور را تکذیب کرده بود، یکشنبه ۳ فروردین / ۲۲ مارس نخستین ابتلا به ویروس کرونا را اعلام و محدودیتهایی اعمال کرد.
براین اساس، از روز یکشنبه مدارس، بازارها و مراکز خدماتی و فرهنگی تعطیل شدند و مرز با لبنان نیز بسته و ورود گردشگران خارجی ممنوع شد.
سازمان جهانی بهداشت و یک گروه پزشکی گفتهاند در شمال غربی سوریه که تحت کنترل شورشیان است هیچ مورد ابتلا به کرونا تأیید نشده است اما بیماران علائم احتمالی این بیماری را نشان دادهاند و ۳۰۰ کیت آزمایش باید در دو روز آینده وارد شوند.
راشل سایدر، مشاور شورای پناهجویی نروژ به رویترز گفت: «زیرساختهای بهداشتی و خدمات اساسی در بیشتر نقاط سوریه نابود شدهاند و احتمالاً مردم سوریه در معرض بیشترین خطر ابتلا به ویروس در جهان قرار خواهند گرفت. آنها به هیچ وجه آماده شیوع کرونا نیستند.»
روز دوشنبه در دمشق، بسیاری از عابران پیاده ماسکهایی بر صورت داشتند و با وجود محدودیتهایی مانند حمل و نقل عمومی و توقف پروازها، هنوز برخی خیابانها را پر کرده بودند.
فرماندهی ارتش روز شنبه اعلام كرد كه بیمارستانهای نظامی را آماده كرده است. این فرماندهی همچنین دستور به حداقل رساندن تجمعات را داد.
سامر خضر، رئیس بیمارستان دمشق گفت تمامی بیمارستانهای خصوصی و دولتی در سراسر کشور طبق یک برنامه ملی برای مقابله با ویروس آماده هستند.
ساکنان دمشق میگویند قیمت مواد ضدعفونیکننده و ماسکها در پایتخت بالا رفته است.
رئیس یک سازمان غیردولتی محلی مستقر در دمشق گفت ظرفیت تشخیص موارد ابتلا به کرونا محدود است و تنها در یک آزمایشگاه اصلی صورت میگیرد. او که نخواست نامش فاش شود افزود برخی موارد ابتلا در بیمارستانهای نظامی مورد مداوا قرار گرفتهاند.
با وجودی که دولت سوریه تنها از یک مورد ابتلا به کرونا خبر داده است، یک دیپلمات به رویترز گفت احتمالاً به دلیلی توانایی ضعیف در آزمایش ویروس و عدم شفافیت، کرونا بیشتر از اینها در سوریه شیوع پیدا کرده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه که در بریتانیا مستقر است گفته که دولت پزشکان را تهدید کرده است که موارد ابتلا را برملا نکنند. رامی عبدالرحمان، مدیر دیدهبان حقوق بشر سوریه گفت: «به پزشكان دستور داده شده مواردی را كه به نظر میرسد عفونت كرونا باشند بهعنوان ذاتالریه شدید معرفی کنند.»
یک منبع سازمان ملل اعلام کرد که سه سوری که بهتازگی وارد لبنان شدهاند در آخر هفته در بیروت مورد آزمایش ویروس کرونا قرار گرفتند که نتیجه آن مثبت بود.
دولت سوریه هرگونه پنهانکاری در این زمینه را تکذیب کرده است اگر چه رابطه تنگاتنگی با متحد اصلیاش ایران دارد و ایران بیشترین ابتلا به ویروس کرونا در خاورمیانه را داراست.
شبهنظامیان تحت حمایت ایران که پروازهای نظامی و غیرنظامی به سوریه را انجام میدهند در کنار سربازان ارتش سوریه میجنگند. همچنین هزاران نفر از زائران شیعه از ایران و سایر کشورها نیز معمولاً به دمشق سفر میکنند.
نیروهای تحت رهبری کردها در شمال شرقی و گروههای مخالف تحت حمایت ترکیه در شمال غربی سوریه نیز گذرگاهها را بستهاند.
پزشکان از شیوع کشنده ویروس کرونا در میان آوارگان سوری در شمال غربی کشور که در اردوگاههای پرازدحام زندگی میکنند نیز ابراز نگرانی کردهاند.
حمله دولت سوریه با حمایت روسیه به این منطقه، تقریباً یک میلیون نفر را در ماههای اخیر آواره و زیرساختها را ویران کرده است.
احمد الدبیس، از مؤسسه خیریه پزشکی UOSSM مستقر در آمریکا که در منطقه تحت کنترل مخالفان فعالیت میکند میگوید جنگ سال گذشته بسیاری از تجهیزات پزشکی منطقه را نابود کرده و تنها ۱۷۵ دستگاه تهویه هوا موجود است.
الدبیس گفت: «کشورهایی مانند ایتالیا، فرانسه، اسپانیا و دیگر کشورها نمیتوانند از ویروس کرونا بگریزند، شمال غربی سوریه چگونه میتواند در امان بماند؟»
ورود هر چند محدود کیتهای آزمایش در این هفته به پزشکان اجازه میدهد تا بررسی ابتلا به ویروس کرونا را آغاز کنند. تاکنون آزمایشهای انگشتشماری به ترکیه ارسال شده اما هیچ موردی مثبت نبوده است.
بشیر تاجالدین، پزشک انجمن پزشکی آمریکا در سوریه که در ادلب فعالیت میکند، میگوید: «موارد بسیاری از بیماران با علائم کرونا به بیمارستانها منتقل میشوند اما ما توانایی تشخیص آن را نداریم.»
بیشتر بخوانید: