ویروس کرونا در ایران هر روز شمار بیشتری را مبتلا می‌کند و حکومت با ایجاد محدودیت برای رسانه‌ها و تهدید و بازداشت روزنامه‌نگاران، سعی در پنهان‌کاری و عدم انعکاس اخبار واقعی دارد. نهاد بین‌المللی «کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران» در تازه‌ترین گزارش خود در باره افزایش تهدیدها و ایجاد جو خفقان برای رسانه‌ها هشدار داده است.

پلیس ایران هفتم اسفند ۹۸ اعلام کرد ۲۴ نفر را به اتهام انتشار «اخبار جعلی» در باره کرونا دستگیر کرده است

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران که یک نهاد بین‌المللی حامی آزادی رسانه‌هاست، با انتشار گزارشی در مورد افزایش فشارها بر روزنامه‌نگاران و رسانه‌های ایران در روزهای پس از شیوع ویروس کرونا هشدار داد.

طبق این گزارش، پنهان‌کاری و تلاش مسئولان جمهوری اسلامی برای جلوگیری از انتشار اخبار مربوط به شمار مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا در ایران، باعث شده تا بهداشت و سلامت عمومی در ایران با خطرات زیادی مواجه شود.

در این گزارش آمده است:

«غریزه مسئولان ایران به سرپوش گذاشتن بر اخبار بد، این بار در مواجهه با شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید ۱۹، پیامدهای فاجعه‌باری برای بهداشت و سلامت عمومی در پی داشته است.»

این نهاد بین‌المللی با مقایسه برخورد مسئولان حکومت جمهوری اسلامی در مواجهه با بحران‌های مختلف اعلام کرد که این مقامات در مواجهه با بحران همه‌گیری کرونا در کشور همچون بحران‌های دیگر از طریق تشدید سانسور بر رسانه‌هایی که از قبل نیز محدود بوده‌اند، عمل کرده‌اند.

محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور روز ۲۱ اسفند ۹۸ با صدور اطلاعیه‌ای انتشار اخبار به گفته او «غیر مسئولانه» مربوط به همه‌گیری ویروس کرونا را عملی مجرمانه تلقی کرد و منتشرکنندگان این اخبار را مستحق تعقیب قضایی دانست و گفت:

«هر اظهارنظری خارج از روال مقرر، اقدامی خلاف مصالح و امنیت ملی کشور تلقی و با مرتکب بر اساس قوانین مربوط برخورد خواهد شد.»

یک روز پیش از صدور اطلاعیه از سوی دادستان کل کشور، مرکز رسانه قوه قضاییه ایران نیز در مورد عواقب نشر اخبار غیرواقعی در رسانه‌ها اعلام کرد که در پی انتشار برخی اخبار کذب و جعلی در فضای رسانه‌ای و مجازی، به ضابطان قضایی ابلاغ شد تا فضای رسانه‌ای و مجازی را بررسی ویژه و ادعاهای خلاف واقع در مورد شرایط اخیر کشور و شیوع ویروس کرونا را گزارش کنند.

در یک ‌ماه گذشته پلیس فتای ایران از بازداشت ده‌ها تن از فعالان رسانه‌ای و منتشرکنندگان اخبار مربوط به ویروس کرونا در فضای اینترنت خبر داده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز مستقر در فرانسه نیز اوایل اسفند ماه و به دنبال انتشار اخباری در رابطه با سرکوب روزنامه‌نگاران در روزهای پس از شیوع کرونا، سرکوب رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران در ایران را محکوم کرد.


  • در همین زمینه