منابع آگاه اعلام کرده‌اند اشرف غنی که پیشتر با آزادی زندانیان طالبان مخالفت کرده بود، اکنون در ازای جلب حمایت‌های بین‌المللی از ریاست جمهوری خود و هموار کردن مسیر مذاکره با طالبان، به آزادی زندانیان طالب بالای ۵۲ سال سن رضایت داده و حکم آزادی دست‌کم ۱۰۰۰ زندانی طالب را در هفته جاری صادر خواهد کرد.

طالبان از ابتدای مذاکرات صلح با آمریکا به حمله علیه نیروهای امنیتی افغانستان و مردم این کشور ادامه داده است. هم‌اکنون هزاران نفر از جهادگران افراطی این گروه در زندان‌های دولت افغانستان هستند. فشار بر دولت افغانستان برای آزادی این زندانیان ادامه دارد (عکس از HAMED ZALMY / AFP)

خبرگزاری رویترز به نقل از پنج منبع آگاه از آزادی قریب الوقوع دست‌کم ۱۰۰۰ زندانی طالبان از زندان‌های دولت افغانستان خبر داد. به نوشته رویتز پنج مقام رسمی دوشنبه ۹ مارس / ۱۹ اسفند اعلام کردند محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در ازای جلب حمایت‌های بین‌المللی از ریاست جمهوری خود و هموار کردن مسیر مذاکره با طالبان حکم آزادی این زندانیان را در هفته جاری صادر خواهد کرد.

برخی گزارش‌ها از اعزام خودروهای طالبان به نزدیکی زندان بگرام، در شمال کابل خبر داده‌اند.

آزادی زندانیان طالبان تحت عنوان «اعتمادسازی»، بخشی از توافق‌نامه صلح میان طالبان و ایالات متحده آمریکاست. توافق‌نامه‌ای که براساس آن واشنگتن پس از ۱۸ سال نیروهای خود را از افغانستان خارج می‌کند. طالبان به عنوان پیش‌شرط مذاکره با دولت، خواهان آزادی ۵ هزار زندانی وابسته به این گروه است. اشرف غنی پیشتر این درخواست را رد کرده و گفته بود دولت افغانستان چنین تعهدی ندارد.

اما به گفته منابع آگاه غنی اکنون با آزادی زندانیان در ازای تضمین حمایت واشنگتن و جامعه بین‌الملل از ریاست جمهوری او موافقت کرده است.

در همین حال دفتر سیاسی طالبان در قطر امروز (سه‌شنبه) اعلام کرد که فهرست پنج‌هزار زندانی را که باید از سوی دولت افغانستان آزاد شوند، به آمریکا داده است و هیچ کسی نمی‌تواند آن را «جعل» کند.

سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در صفحه توئیتر خود نوشت شرط این است که هیأت گروه طالبان باید افراد آزادشده را تأیید کند. او تأکید کرد که کسانی باید آزاد شوند که در فهرست سپرده‌شده به آمریکا نام‌های‌شان ثبت شده است.

آیا غنی به آزادی زندانیان طالبان تن داده است؟

سه تن از منابع آگاه گفته‌اند این حکم روز سه‌شنبه ۱۰ مارس / ۲۰ اسفند (امروز) اعلام خواهد شد و زندانیان کهنسال یا طالب‌هایی که موعد آزادی آن‌ها نزدیک است، در اولویت قرار دارند.

به گفته یک مقام ارشد امنیتی افغانستان «طالبان جوان در این مرحله آزاد نخواهند شد و رقم آزادشدگان ممکن است بین ۱۰۰۰ تا ۱۸۰۰ نفر باشد». او گفته است: غنی زندانیان بالای ۵۲ سال سن را آزاد خواهد کرد تا ثابت کند می‌خواهد با طالبان بر سر میز مذاکره بنشیند.

یک مقام سابق دولت اما به رویترز گفته «این بهایی ست که غنی در ازای حضور زلمی خلیل‌زاد، نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان در مراسم تحلیفش می‌پردازد».

سخنگوی دفتر اشرف غنی، وزارت دفاع ایالات متحده و سفارت این کشور در کابل از اظهارنظر خودداری کرده‌اند. وحید عمر، رئیس روابط عمومی دولت افغانستان اما ضمن خودداری از اظهارنظر گفته است «به‌زودی حکمی در این خصوص صادر می‌شود».

مراسم تحلیف اشرف غنی همزمان با مراسم تحلیف عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی او روز دوشنبه و با حضور زلمی خلیل‌زاد و نمایندگان دیگر بین‌المللی از جمله اسکات میلر، فرمانده نیروهای ناتو برگزار شد.

گفته می‌شود خلیل‌زاد در پایان هفته گذشته با غنی و عبدالله گفتگو کرده و تلاش کرده مانع برگزاری دو مراسم‌ تحلیف موازی شود، تلاش‌هایی که بدیهی ست بی‌نتیجه بوده است. در شرایط فعلی و با تشکیل دولت‌های موازی سرنوشت مذاکرات بین‌افغان در پرده ابهام قرار دارد.

توافق صلح ایالات متحده و طالبان در شورای امنیت سازمان ملل

از سوی مقابل ایالات متحده توافق‌نامه صلح با طالبان را به شورای امنیت برده است. به نوشته خبرگزاری الجزیره دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به دنبال جذب تایید شورای امنیت برای توافق صلح با طالبان است و درخواست کرده این توافق روز سه‌شنبه ۱۰ مارس / ۲۰ اسفند به رأی گذاشته شود.

برخی مقامات دولتی افغانستان پیشتر گفته بودند دولت افغانستان در جریان همه جزئیات این توافق قرار نگرفته است و چندین بند این توافق حتی از اشرف غنی پنهان نگه‌داشته شده. به‌نطر می‌رسد آزادی زندانیان طالبان یکی از این بندهاست. دولت افغانستان پیش از این چندصد زندانی طالبان را برای نشان‌دادن حسن نیت و ترغیب طالبان به گفت‌وگوی مستقیم با دولت، آزاد کرده است. اما طالبان حتی پس از آزادی زندانیانش حاضر به گفت‌وگو با دولت غنی نشد. براساس نظرسنجی‌ها مردم افغانستان با آزاد کردن زندانیان طالبان پیش از گفت‌وگوهای بین‌افغان مخالف‌اند.

با این‌وجود در شرایطی که طالبان دست‌کم نیمی از کشور را در تصرف خود دارد و به خونریزی در افغانستان ادامه می‌دهد، واشنگتن اجرای توافق‌نامه مذکور و خروج از افغانستان را آغاز کرده است.

بیشتر بخوانید: