امسال هشتگ #EachForEqual برای ۸ مارس، «روز جهانی زنان» انتخاب شده و هدف کمپین روز جهانی زن را تلاش تک تک فردی برای برابری معرفی کردهاند. این هدف از این باور سیاسی گرفته شده که وظیفه اجتماعی هر فرد این است که تغییر ایجاد کند.
در بیانیه کارزار جهانی روز زنان آمده: «ما هر کدام جزئی از کل هستیم. عملکرد فردی ما، گفتوگوهای ما، رفتار و ساختار ذهنی ما بر جامعه بزرگتر اطرافمان اثر میگذارد.» این ایده تاکید میکتد که «همه با هم، میتوانیم تغییر را به وجود آوریم. همه با هم میتوانیم کمک کنیم تا جهانی مبتنی بر برابری جنسیتی بنا شود.»
زنان ایرانی برای تحقق این شعار در سالی که گذشت، هزینههای زیادی پرداختهاند. با وجود ممانعتها و ممنوعیتها، با تمام سرکوبها و شکنجهها، صدای اعتراض زنان ایرانی هم در حوزه برابری جنسیتی و مسایل زنان، هم در مسایل کلان سیاسی و اجتماعی بلند بوده است. بهای این مبارزه هم آزار و اسارت بوده است.
در تمام اعتراضات مدنی سال گذشته، از اعتراضهای کارگری گرفته تا اعتراضهای سیاسی آبانماه و سایر کنشهای اعتراضی صنفی و مدنی، زنان حضور ملموس و آشکاری داشتهاند تا جایی که حضور پررنگ آنان مقامات حکومتی را واداشته که بگویند زنان رهبری اعتراضات را به عهده داشتهاند.
به مناسبت ۸ مارس، زمانه مجموعهای از مطالب را برای تاکید بر نقش و حضور زنان ایرانی در اعتراضات مدنی در متن جامعه و در درون زندان تهیه کرده است که هدف از آن ارائه تصویری از شیوه مبارزه فردی و جمعی زنان در تمام عرصههاست.
زنان زندانی: همبسته با اعتراضات
هجران مادران – آیا صدای ضجههای شبانه مادران زندانی را میشنوید؟
نسیم روشنایی – مادری، آنی که مقامات مقدساش میخوانند، همان حربهای است که با آن مادران زندانی سیاسی را رنج مضاعف میدهند.
زنان زندانی برای خونهای ریختهشده دادخواهی میکنند
نسیم روشنایی – کشتارهای دهه ۶۰، قتلهای زنجیرهای دهه ۷۰، کشتار کهریزک در دهه ۸۰، کشتار مردم در اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ و کشتار گسترده در اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ را از یاد نبردهایم. زنان زندانی نیز در زندانها در برابر این کشتارها سکوت نکردهاند.
«شرکت در انتخابات مجلس، خیانت به کشتهشدگان رخدادهای اخیر است»
نسیم روشنایی – در خواندن نامهها و بیانیهها، «تحریم انتخابات به مثابه یکی از شیوههای کنشگری» را دومین رشته پیوند زنان زندانی یافتیم.
در ستایش «همبستگی» زنان زندانی با دیگر زندانیان
نسیم روشنایی – چه رشتههایی زنان زندانی سیاسی را به همدیگر و به مردم ستمدیده پیوند میدهد؟ از درون زندان چه میکنند و چه میخواهند؟ اعتراضشان به چه مواردی است؟
«در بند ۷ زندان قرچک چه میگذرد؟»-گزارش سپیده قلیان از وضعیت زنان زندانی
سپیده قلیان، فعال مدنی که اخیرا از زندان آزاد شده است در یک رشته توییت با عنوان «در بند ۷ زندان قرچک ورامین چه میگذرد؟» گزارشی از وضعیت زنان محبس در این بند داده است.
سپیده قلیان، سیمای زنی نامتعارف در اعتراضات آبان ماه ۹۸
مینا خانی – در گرماگرم قطعی اینترنت پس از شروع اعتراضات آبان ماه ۹۸ تصویری از سپیده قلیان، سپیده قلیان روی زمین نشستهاست و پلاکاردی را به دستش گرفتهاست که روی آن نوشته شده: «قیمت بنزین را ۳۰۰ درصد گران کردید؛ دستمزدها را هم زیاد کردید؟»
شکنجه جنسی نیلوفر بیانی: تصویر تباهی اخلاقی یک نظام
نعیمه دوستدار – روایت نیلوفر بیانی از شکنجه جنسی، قطعه مکمل پازلی با قطعات بیشمار است که زنان با روایتهای خود از ذهنیت و عملکرد نهادهای امنیتی و قضایی ایران جمهوری اسلامی نسبت به زنان
زنان معترض: پیشبرندگان و پیوندسازان
زنان، میدانداران اعتراضات بزرگ تاریخ ایران
مهدیه گلرو – این بار هم زنان ایرانی در خیابانها فریاد زدند و خلاف پنداشت حکومت و متفاوت با کلیشه زن ظریف و شکننده ظاهر شدند.
زنان و اعتراضات آبان ۹۸: سرکوب بیشتر زنان را به صف اول مبارزه میکشاند
چرا حکومت در اعتراضات آبان ۹۸ تلاش کرده که نقش زنان را به عنوان «لیدر» اعتراضات اخیر پررنگ کند و تصویر واقعی زنان در این اعتراضات چه بوده است؟ پاسخ امید شمس، پژوهشگر و نویسنده.
زنان و اعتراضات آبان ۹۸: مقدمهای برای سرکوب زنان؟
چرا حکومت در اعتراضات آبان ۹۸ تلاش کرده نقش زنان را بهعنوان «لیدر» اعتراضات پررنگ کند و تصویر واقعی زنان در این اعتراضات چه بوده؟ پاسخ اشرف باقری، ناشر و نویسنده و پروانه حسینی، پژوهشگ
زنان و اعتراضات آبان ۹۸: جنگ رسانهای حکومت با زنان
چرا حکومت در اعتراضات آبان ۹۸ تلاش کرده که نقش زنان را به عنوان «لیدر» اعتراضات اخیر پررنگ کند و تصویر واقعی زنان در این اعتراضات چه بوده است؟ پاسخ فاطمه اختصاری، شاعر به این سوالات.
زنان و اعتراضات آبان ۹۸: شکستن کلیشه حضور مردان در خیابان
چرا حکومت در اعتراضات آبان ۹۸ تلاش کرده که نقش زنان را به عنوان «لیدر» اعتراضات اخیر پررنگ کند و تصویر واقعی زنان در این اعتراضات چه بوده است؟ پاسخهای مریم حسینخواه و فاطمه مسجدی، فعالان حقوق زنان به این سوالات.
زنان در جنبش اعتراضی: پیونددهنده و پیشبرنده
هوشیار دهقانی – پرچم دموکراتیسم در ایران در دست زنان است. در وجود و حضور نیرومند آنان آزادی و عدالت به یک خواسته تبدیل میشود.
شگفتی از حضور زنان در اعتراضات ایران: نقش کلیشههای جنسیتی
گلسا حسنزاده – چرا به حضور زنان در اعتراضات خیابانی به عنوان امری «فوقالعاده» و نه «عادی» نگاه میکنیم؟
از انکار تا شگفتی: نگاهی به حضور زنان در جنبشهای مدنی و سیاسی ایران
مرمر مشفقی- حیرت و شگفتی هرباره از میزان حضور زنان در اعتراضات اخیر نشان میدهد که تا چه اندازه جامعه مردانِ صاحبنظر و فرهیخته از حضور زنان در اعتراضات سیاسی ناآگاه است
قیام کوی دانشگاه: زنان فریاد زدند، مهرورزی کردند، مقاومت کردند
نسیم روشنایی- مهرورزی و مقاومت کنار هم در خیابانها جریان داشت. زنان خارج از کوی با غذا دادن به دانشجویان و معترضان همراه و یاور معترضان بودند.