رجب طيب اردوغان، نخستوزير ترکيه با انتقاد شديد از ايران، روسيه و چين گفت مواضع اين سه کشور در قبال بحران سوريه باعث میشود کشتار در اين کشور ادامه پيدا کند.
به گزارش رويترز، اردوغان در گفتوگويی با شبکه ترکی انتیوی که روز پنجشنبه، ۲۷ سپتامبر (شش مهر) پخش شد، اظهار داشت: “مهمترين دليل نااميدی ما روسيه است که از کشتار حمايت میکند چه برسد به آن که عليه حکومت سوريه حرفی بزند.”
رجب طيب اردوغان يکی از سرسختترين منتقدان بشار اسد، رئيس جمهوری سوريه محسوب میشود که او را متهم به تشکيل “دولت تروريستی” کرده است.
او همچنين به اپوزيسيون سوريه اجازه داده است که در خاک ترکيه کار تشکيلاتی انجام دهند و در عين حال تلاش میکند با حمايت کشورهای خارجی در داخل سوريه يک منطقه امن ايجاد شود.
اردوغان در ادامه اين مصاحبه گفت: “چين همراه روسيه است. با اين که هو جينتو (رئيس جمهوری چين) به من گفته بود آنها برای بار سوم قطعنامه (مربوط به منطقه امن در سوريه) را وتو نمیکنند، با اين حال در شورای امنيت سازمان ملل متحد قطعنامه را وتو کردند.”
الستر برت، معاون وزير امور خارجه بريتانيا: واقعأ سعی میکنيم بفهميم چگونه کسی که از حکومت سوريه حمايت میکند و به چرخه خشونت تداوم میبخشد، میتواند بخشی از راهحل باشد
او موضع ايران در قبال قيام ۱۸ ماهه مردم سوريه عليه حکومت بشار اسد را نيز “غير قابل فهم” خواند.
از ديدگاه واشنگتن، ترکيه نقشی کليدی در حمايت از اپوزيسيون سوريه دارد و نيز برای زمان پس از سقوط اسد برنامهريزی میکند، اما از آنجا که هيچ توافق عامی در رابطه با چگونگی پايان دادن به هرجومرج در سوريه وجود ندارد، آنکارا نيز خود را تنها میبيند.
رهبران جهان اين هفته در سازمان ملل متحد نگرانی خود را از ادامه خشونتها در سوريه ابراز کردند، اما اين اظهارات نيز نتوانسته است تاکنون تغييری در شرايط ايجاد کند.
ايالات متحده، اتحاديه اروپا و کشورهای عربی حوزه خليج فارس از اپوزيسيون سوريه حمايت میکنند در حالی که ايران، روسيه و چين جانب بشار اسد را گرفتهاند که خانواده او برای ۴۲ سال است بر سوريه حکومت میکنند.
بريتانيا: ايران به حمايت از اسد پايان دهد
در همين حال مقامات بريتانيا بار ديگر خواستار عدم حمايت ايران از حکومت بشار اسد در سوريه شدند.
الستر برت، معاون وزير امور خارجه بريتانيا در امور خاورميانه در مصاحبهای با خبرگزاری آسوشيتدپرس گفت، نقشی که ايران در رابطه با سوريه بازی میکند بايد در راستای تلاشهای بينالمللی ديپلماتيک برای پايان دادن به خشونتها باشد.
او افزود: “تا زمانی که ايران موضع خود را در رابطه با سوريه تغيير ندهد و حمايت فعالانه خودرا از حکومتی که مردم خود را میکشد، متوقف نکند، دشوار بتوان آن را جدی گرفت.”
محمود احمدینژاد روز چهارشنبه، ۲۶ سپتامبر (پنج مهر) گفت که ايران در صدد تشکيل يک گروه به همراه ۱۱ کشور ديگر است تا از طريق آن راهحلی برای بحران سوريه پيدا شود، اما او از هيچ کشور خاصی که میتواند عضو اين گروه باشد، نام نبرد.
پيش از آن نيز محمد مرسی، رئيس جمهوری مصر کشورهای ايران، ترکيه و عربستان سعودی را دعوت کرده بود تا با تشکيل يک گروه تماس راهکاری برای پايان دادن به نبرد سوريه ارائه کنند، اگرچه عربستان سعودی تاکنون در اين جلسات شرکت نکرده است.
الستر برت با اشاره به سخنان محمود احمدینژاد گفت: “ما نمیخواهيم هيچ طرحی را که میتواند مؤثر و سودمند باشد، ناديده بگيريم، اما واقعأ سعی میکنيم بفهميم چگونه کسی که از حکومت سوريه حمايت میکند و به چرخه خشونت تداوم میبخشد، میتواند بخشی از راهحل باشد.”
بريتانيا از مخالفان برنامه هستهای ايران نيز محسوب میشود و همراه با ديگر کشورهای اروپايی و ايالات متحده آمريکا تحريمهای شديدی را عليه ايران با هدف بازداشتن آن از ادامه برنامه هستهای تصويب کرده است.