۲۰ تن از بستگان قربانیان مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی در کرمان، علیه افراد و نهادهای مسئول در این مراسم به قوه قضائیه و بیت رهبری شکایت کردند. خانواده‌های این قربانیان علاوه بر بی‌توجهی مسئولان، نسبت به گواهی‌ فوت توهین‌آمیزی که علت مرگ را «واکنش‌های حیوانی و غیرعمدی انسانی» اعلام کرده ابراز ناراحتی کرده اند. به گفته یک وکیل جنایی این اتفاق قتل غیرعمد محسوب می‌شود و قابل پیگیری در محکمه قضایی‌ست.

برخی از گزارش‌ها از کشته‌شدن نزدیک به ۸۰ نفر در مراسم تشییع قاسم سلیمانی خبر می‌دهند. هیچ نهادی مسئولیت مرگ این شهروندان را نپذیرفته است.

روزنامه شهروند روز یکشنبه ۲۰ بهمن در گزارشی از شکایت ۲۰ خانواده قربانیان مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی در کرمان به قوه قضائیه خبر داد. به نوشته این روزنامه خانواده قربانیان از جمله خانواده‌ «الهام پی‌پر»، «زهرا تیرگر»، «مهناز رضایی حقیقی»، «متین مشارقی»، «کرم‌علی قریه میرزایی»، «ابوالفضل پورمحمدی»، «ادریس میدانی»، «فاطمه کرمانی»، «سکینه و فاطمه مقصودی» روز شنبه ۱۹ بهمن از کرمان به تهران آمده و شکایت خود را از افراد و نهادهای مقصر در مرگ وابستگانشان ثبت کرده‌اند.

هنوز هیچ نهادی به‌طور رسمی مسئولیت این حادثه را نپذیرفته است.

رضا تیرگر همسر الهام پی‌پر و پدر زهرا تیرگر «دختر ۶ ساله‌» به شهروند گفت نامه‌ای با امضای نزدیک به ۶١ نفر از خانواده‌ها را به بیت علی خامنه‌ای، رهبر ایران تحویل داده است و قرار است در پنج تا شش روز آینده نتیجه رسیدگی به این پرونده اعلام شود. علی خامنه‌ای، تاکنون درباره کشته‌شدن ده‌ها شهروند ایران در مراسم تشییع قاسم سلیمانی اظهار نظری نکرده است.

به گفته رضا تیرگر، هم‌زمان علیرضا پی‌پر، برادر الهام پی‌پر نیز برای اعلام شکایت «از افراد و مسئولانی که به‌طور مستقیم در حادثه مراسم تشییع قاسم سلیمانی نقش داشتند» به قوه قضائیه مراجعه کرده اما ثبت شکایت او به روز یکشنبه موکول شده است.

خانواده‌ها می‌گویند:

«نزدیک چهلم جانباختگان است، اما مسئولان معطل می‌کنند، نه اطلاعیه‌ای دادند و نه باعث و بانی این ماجرا را معرفی کردند، ۶١ نفر براساس کوتاهی آنها قربانی شدند، یک نفر هم نیامد رسما عذرخواهی کند، حتی آنها را شهید اعلام نکردند، در حالی ‌که در حادثه مشابه، مثل ماجرای هواپیما به دلیل فشارهای سیاسی و بین‌المللی به‌سرعت قربانیان را شهید اعلام کردند، در حق قربانیان تشییع ظلم شد».

گواهی فوت توهین‌آمیز برای کشته‌شدگان

از سوی دیگر گفته می‌شود در گواهی فوت صادرشده از سوی اداره ثبت احوال کرمان در روزهای اول علت را «مرگ بر اثر واکنش‌های حیوانی و غیرعمدی انسانی» اعلام شده است و تنها برای برخی از قربانیان و با اعتراض خانواده‌ها گواهی فوت جدید صادر شده و علت مرگ «خفگی، فشار به قفسه سینه، ازدحام جمعیت و …» عنوان شده است.

گواهی فوت منتسب به یکی از کشته‌شدگان در مراسم تشییع قاسم سلیمانی در کرمان – علت فوت «واکنش‌های حیوانی و غیر عمدی انسانی» ذکر شده است

عباس آمیان، مدیرکل پزشکی قانونی استان کرمان از ذکر این عبارت در گواهی‌های فوت قربانیان اظهار بی‌اطلاعی کرده است. آمیان یکشنبه به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) گفت: «ما اجساد را بررسی کردیم و علت‌ مرگشان را هم دقیق و علمی و کارشناسی نوشتیم. این موضوع اصلا درست نیست. احتمالا یا خطای خیلی بدی است یا شیطنت است. این علت هرچه باشد غیرواقعی و غیرعلمی است»

عبدالصمد خرمشاهی، وکیل جنایی نیز علت مطرح شده را «توهین به انسان و  نادیده گرفتن تحلیل‌های علم پزشکی» خواند.

خرمشاهی درباره پیگیری و شکایت خانواده‌ها گفت: «از منظر قانون جزایی باید به این موضوع هم رسیدگی شود که چه کسانی در وقوع این حادثه مقصر بودند. از آنجایی که این اتفاق قتل غیرعمد حساب می‌شود، در محکمه قضایی قابل بررسی است».

پیگیری «قتل غیر عمد» قربانیان

پدر متین مشارقی، یکی از قربانیان اما اعلام کرده است عدم تجهیز بیمارستان به کپسول اکسیژن به مرگ فرزند ۱۲ ساله‌اش منجر شده است و مسئولان از جمله استاندار کرمان و رئیس اورژانس بعداً از پذیرفتن مسئولیت درباره مرگ او شانه خالی کرده‌اند:

«علت مرگ پسرم را ازدحام جمعیت نوشته‌اند، متین هفت روز پس از حادثه در بخش‌ آی‌سی‌یو بیمارستان شفا به دلیل مرگ مغزی جانش را از دست داد، نزدیک به ٢۵ دقیقه اکسیژن به مغزش نرسیده بود، در حالی ‌که کل ماجرایی که برایش اتفاق افتاد کمتر از هفت دقیقه بود، حتی زنی که به کارهای کمک‌های اولیه آشنا بود، او را احیا کرد، نبضش ضعیف بود، وقتی او را داخل آمبولانس بردیم و دنبال اکسیژن می‌گشتیم، تکنیسین اورژانس به ما گفت آقا نگرد، ما برای مانور آمده بودیم، اینجا اکسیژن نداریم، وقتی به بیمارستان شفا رفتیم، پزشک باورش نمی‌شد آمبولانس کپسول اکسیژن نداشته است.»

به گفته او در روز تشییع دو هلی‌شات کل مراسم را فیلمبرداری کردند اما مسئولان از دادن دسترسی خانواده‌ها به این تصاویر خودداری کرده‌اند.

 پدر ادریس میدانی، یکی دیگر از قربانیان ساکن بم، نیز از خاکسپاری برخی از کشته‌شدگان بدون سنگ قبر خبر داد و گفت: قبر فرزندش به‌دلیل بلاتکلیفی برای «شهید اعلام شدن» هنوز سنگ قبر ندارد.

خانواده‌های قربانیان اعلام کرده‌اند اگر به شکایات آن‌ها رسیدگی نشود بقیه خانواده‌ها را نیز برای اعتراض با خود به تهران می‌آورند.

تاکنون هیچ آمار دقیقی از کسانی که در این مراسم کشته شدند، منتشر نشده است اما برخی از مسئولان تعداد کشته‌شدگان را ۶۱ نفر اعلام کرده‌اند. هنوز مشخص نیست که چه نهادی یا نهادهایی مسئول برگزاری این مراسم بوده‌اند.


در همین زمینه: