به گفتهی حاتم شاکرمی دبیر شورای عالی کار، این شورا جلسه آینده خود را به تعیین حداقل دستمزد سال ۹۹ اختصاص داده و هزینه معیشت کارگران را بر مبنای هزینههای ماه بهمن تعیین خواهد کرد. اما حداقل دستمزد سال ۹۹ چقدر خواهد بود؟
حاتم شاکرمی که معاون روابط کار در وزارت کار نیز هست، روز چهارشنبه ۱۶ بهمن به خبرگزاری مهر گفت کمیته مزد شورای عالی کار گزارشی از سبد معیشت در اختیار شورای عالی کار قرار داده و بر مبنای اصل ۴۱ قانون کار حداقل دستمزد تعیین خواهد شد.
تجربه سالهای گذشته خلاف ادعای دبیر شورای عالی کار را اثبات میکند و نشان میدهد که در تعیین حداقل دستمزد هزینه سبد معیشت خانواده در نظر گرفته نشده و شکاف میان دستمزد با سبد معیشت روز به روز افزایش یافته است. چنانچه دستمزدها اکنون کمتر از ۳۰ درصد هزینه زندگی کارگران را تامین میکند.
معیاری که میتوان حدود افزایش دستمزد کارگران را حدس زد، افزایش حقوق کارمندان در بودجه دولت است. حقوق کارمندان در لایحه بودجه سال ۹۹، تنها ۱۵ درصد افزایش خواهد داشت و حداقل حقوق کارمندان دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
این رقم که در کمیسیون تلفیق مجلس نیز تصویب شده هیچگونه غرابتی با هزینههای حداقل زندگی که هشت و نیم تا ۹ میلیون تومان برآورد شده، ندارد.
طبق ماده ۴۱ قانون کار حداقل دستمزد هر سال توسط شورای عالی کار متشکل از نمایندگان دولت، کارفرمایان و تشکلهای کارگری مورد تائید دولت تعیین میشود. مبنای تعیین دستمزد میبایست نرخ تورم و هزینه معیشت خانوار باشد.
مرکز آمار ایران شاخص تورم سالانه دیماه را ۳۸,۶ درصد اعلام کرده است. تورم اقلام خوراکی مانند گوشت و سبزیجات بالاتر است و به ۷۰ درصد میرسد. تورم سال آینده در خوشبینانهترین حالت، برابر میزان کنونی خواهد بود.
بیش از ۷۰ درصد کارگران و بازنشستگان ایران «حداقل» بگیرند. افزایش قیمتها قدرت خرید آنها را روز به روز کاهش میدهد.
هزار تومان رب گوجه، هزار تومان روغن
بسیاری از کالاهای ضروری از سفره کارگران و اقشار تهیدست حذف شده است. اجاره مسکن بخش اعظم دستمزد کارگران را میبلعد. بسیاری از کارگران در تهران و سایر شهرها قادر به پرداخت هزینه مسکن نیستند و در مناطق حاشیه شهرها زندگی میکنند. هزینههای تحصیل فرزندان، بیمه و درمان غیرقابل پرداخت است و حداقلبگیران در تامین غذای روزانه خود نیز در ماندهاند.
کلیپی از یک بقالی در شورآباد در رسانههای اجتماعی دست به دست میشود که مشتریان آن توان خرید یک قوطی رُب گوجه و یا یک لیتر روغن را ندارند. فروشنده این مواد را باز میفروشد و با ترازو در حال وزن کردن روغن و رُب گوجه فرنگی برای یک مشتری است. مشتری که میخواهد هزار تومان رُب و هراز تومان روغن بخرد.
شورآباد از توابع بخش کهریزک شهرستان ری واقع در استان تهران صنعتی است و کارخانهها و انبارهای صنعتی و تجاری را در خود جای داده است.
نعمتالله ترکی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران در مورد فقر مطلق در این استان میگوید:
«خانوارهای چهار دهک اول در مناطق شهری ۳۳ درصد و در مناطق روستایی ۴۵ درصد درآمد خود را به غذا اختصاص میدهند.»
یعقوب اندایش، اقتصاددان میگوید نقطه شروع فقر به سهم نیروی کار از ارزش افزوده بازمیگردد که در ایران کمتر از نصف میانگین جهانی است. به گفتهی یعقوب اندایش، سهم نیروی کار ایران از ارزش افزوده (ارزشی که در فرایند تولید آفریده میشود) ۳۰ درصد است حال آن که متوسط دنیا ۷۰ درصد است.
علی خدایی، نماینده نهاد غیرمستقل «خانه کارگر» در شورای عالی کار درباره کاهش مداوم سهم دستمزد در هزینه تولید میگوید مزد کارگران در هزینه تمام شده تولید از ۱۷ درصد در سال ۸۴ به پنج درصد در حال حاضر کاهش یافته است.
دستمزد ۹۹ چقدر خواهد بود؟
حداقل دستمزد حَسَب تعریف باید هزینههای زندگی یک خانوار کارگری را تامین کند و امکان بازسازی نیروی کار کارگر را فراهم نماید.
یک کارگر پتروشیمی تندگویان در ماهشهر میگوید دستمزد حتی اگر به سه برابر سطح کنونی نیز افزایش یابد، پاسخگوی هزینه معیشت خانوادههای کارگری نخواهد بود.
به گفتهی حسن جلالی، فعال کارگری پتروشیمی تندگویان واقع در ماهشهر:
«امسال قیمتهای خوراکیها افزایش بیش از ۵۰ درصدی داشته و تورم مسکن بیش از صد درصد بوده است. هزینههای زندگی کارگران بر این اساس افزایش یافته است و از سالهای قبل نیز عقبماندگی مزدی داریم. از این رو حتی اگر دستمزدها سه برابر شود، نیز کارگران در تامین هزینههای زندگی با مشکل رو به رو میشوند.»
کمیته دستمزد کانون شوراهای اسلامی تشکل کارگری مورد تائید وزارت کار معیشت خانوار را هشت میلیون تومان محاسبه کرده است.
تشکلهای مستقل کارگری خواستار تعیین حداقل دستمزد ۹ میلیون تومانی برای سال ۹۹ هستند. چندین تشکل مستقل کارگری با صدور بیانیههای جمعی اعلام کردهاند حداقل دستمزد سال ۹۹ برای این که بتواند حداقل هزینه زندگی را تامین کند، باید دستکم ۹ میلیون تومان باشد.
سال گذشته شورای عالی کار پس از ماهها بحث سرانجام روز ۲۸ اسفند حداقل دستمزد سال ۹۸ را یک میلیون و ۵۱۶ هزار و ۸۸۲ تومان تعیین کرد. این در حالی بود که کمیته مزد زیرمجموعه همین شورا سبد معیشت خانوار را سه و نیم میلیون تومان تعیین کرده بود و تشکلهای مستقل کارگری آن را هفت میلیون اعلام کرده بودند. در ابلاغیه دستمزد برای اجرا آمده بود مبلغ حداقل مزد بنا بر «موقعیت و مصالح کشور» تعیین شده است.
باید منتظر ماند حداقل مزد سال آینده چه زمانی اعلام میشود و آیا میزان تناسبی با هزینههای واقعی زندگی کارگران و سایر حداقلبگیران دارد؟
حتی با ۳ برابر شدن دستمزد بازهم کارگران به زندگی شایسته نمیرسند
▪️اردوی کار: حسن جلالی، فعال کارگری از پتروشیمی تندگویان گفته: امسال قیمتهای خوراکیها افزایش بیش از ۵۰ درصدی داشته و تورم مسکن بیش از صد درصد بوده. هزینههای زندگی کارگران بر این اساس افزایش یافته و از سالهای قبل نیز عقبماندگی مزدی داریم. از این رو حتی اگر دستمزدها ها سه برابر شود، نیز کارگران در تامین هزینههای زندگی با مشکل رو به رو میشوند
▪️در ماهشهر قیمتها از مراکز استان و حتی پایتخت نیز بیشتر است. متاسفانه قدرت کارفرما زیاد است، اگر نماینده کارفرمایان نخواهند رقم سبد معیشت را در شورای عالی کار قبول نمیکنند و از موضع بالا به کارگران نگاه میکنند.
▪️کارگران پیمانکاری پتروشیمیها که اغلب این شرکتها درآمدهای بالایی هم دارند، نسبت به برخی همکارانشان دستمزد کمتری میگیرند. احساس تبعیض بین پرسنل وجود دارد. تنوع قراردادهای کاری، از ارکان ثالث، حجمی، پیمانکاری و …. بسیار زیاد است. نزدیک به ۷ تا۸ مدل قراردادکاری در پتروشیمیها مشاهده میشود.
▪️به بهانه افزایش سرمایهگذاری در مناطق آزاد، قوانینی به ضرر کارگران تصویب کردند و این قوانین قدرت کارفرمایان را در مقابل کارگران روز به روز بیشتر میکند. در عمل حقوق کارگران را در مناطق آزاد از بین بردند.
▪️نرخ بیکاری در ماهشهر بین ۲۵ تا ۳۰ درصد است. تنها به این بهانه که نیروی متخصص داخل منطقه کم است، نیروهای بومی را استخدام نمیکنند. درحالیکه الان خیلی از جوانان تحصیلکرده هستند اما بیکار ماندهاند. این جوانان با وجود امکانات کم به تحصیلات خودشان ادامه دادهاند.
حتی با ۳ برابر شدن دستمزد بازهم کارگران به زندگی شایسته نمیرسند / 08 February 2020
از سبد معاش ۸ میلیون تومانی تا تورم ۴۰ درصدی/ نرخها سال آینده چقدر خواهند بود؟
▪️در مذاکرات مزدی و تعیین دستمزد باید همهی معادلات اقتصادی و معیشتی در نظر گرفته شود؛ حتی اگر تورمِ تنها را بخواهیم در نظر بگیریم، این احتمال وجود دارد که کمبود نقدینگی دولت و اثرات گرانی ارز، نرخ تورم را حدود ده درصد بالا ببرد و به مرز ۵۰ درصد نزدیک کند؛ با این شرایط، مذاکرات دستمزدی نسبت به همیشه دشوارتر خواهد بود: سبد معاش حدوداً ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و «تورم انتظاری» بین ۴۰ تا ۵۰ درصد؛ حال، حداقل دستمزد چقدر باید تعیین شود؟!
▪️مشروح گزارش نسرین هزاره مقدم را در لینک زیر در ایلنا بخوانید:
https://www.ilna.news/fa/tiny/news-867022
از سبد معاش ۸ میلیون تومانی تا تورم ۴۰ درصدی/ نرخها سال آینده چقدر خواهند بود؟ / 08 February 2020
بن خواربار کارگران معادل پول چیپس و پفک است
▪️اشرف منصوری رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی مسئولان ایمنی و بهداشت کار به ایسنا گفته:
▪️بن خواربار کارگران معادل پول چیپس و پفک است!
▪️اگر حق مسکن و بن خواربار را حذف کنیم تاثیری در دستمزد کارگران نخواهد داشت
▪️حداقل حقوق و دستمزد سال ۱۳۹۹ کارگران باید افزایش یابد
بن خواربار کارگران معادل پول چیپس و پفک است / 08 February 2020
علی خدایی: دولت با ۱۵ درصدِ افزایش حداقل دستمزد در لایحه بودجه به مرگ گرفته که به تب راضی شویم!
▪️اردوی کار: علی خدایی عضو شورای عالی کار در رابطه با حاشیه های مذاکرات دستمزدی امسال به ایلنا گفته:
امسال در شرایطی به استقبال تعیین دستمزد میرویم که شاهد سقوط آزاد قدرت خرید مزد و حقوق بگیران دولتی و خصوصی در یکی از پرچالشترین سالها از نظر اقتصادی هستیم و دولت و سازمان برنامه و بودجه، شوربختانه رقم غیرمنطقی و غیرعلمی ۱۵درصد را برای افزایش دستمزد در نظر گرفته و در بیش از یک ماه اخیر، این رقم ناکافی، تبدیل به سوژه رسانهها گردیده است. دولت با روشی تکراری طی چندساله اخیر با طرح این اعداد با همکاری رسانهها و همراهی عدهای از به ظاهر نمایندگان کارگری و مردم، سعی در پایین آوردن توقعات و راضی کردن به عدد دلخواه خود است.
▪️ضربالمثل بسیار قدیمی را فراموش نکنیم: به مرگ بگیریم که به تب راضی شوند
▪️عدهای از کارفرمایان با همکاری مثلاً خیریهای از اصفهان تمام تلاش خود را برای طرح موضوع حاشیهای تحت عنوان مزد منطقهای و اشتغال روستاییان به کار بردهاند و برخی کانونها و اتاقهای کارفرمایی نیز اینبار پشت این خیریه پنهان شدهاند و فضای رسانهای کشور را از موضوع اصلی افزایش مزد منحرف کردهاند. اما از ناکام ماندن تلاش این خیریه در به کرسی نشاندن این طرح پوچ همین بس که علیرغم بسیج تمام نیروها، در کمیته مزد تعیین حداقل مزد ملی به تصویب رسید و در شورایعالی کار نیز این اتفاق خواهد افتاد.
▪️اما نکته اینجاست که با وجود مشکلات عدیدهی معیشتی کارگران، صداوسیما دو سال پیاپی در همین مقطع به این فرد تریبون میدهد تا عوامفریبیهایش را از رسانه ملی مطرح کند؛ آنهم به فردی که هیچ جایگاه قانونی در کشور ندارد و خود کارآفرینِ خواندهایست که استثمار کارگران و دور زدن قانون را جزو افتخارات خود میداند.
▪️وزیر محترم تعاون کار ورفاه اجتماعی و عدهای از نمایندگان مجلس در اظهار نظراتی راجع به دستمزد، توان پرداخت کارفرمایان را مورد توجه قرار داده و به نحوی با القای تهدید اخراج کارگران و تعطیلی بنگاههای تولیدی، به طور ضمنی کارزار تعیین مزد را با چماق تکراری تعطیلی بنگاهها و اخراج کارگران آغاز کردهاند؛ این درحالیست که از بین رفتن قدرت خرید حقوق بگیران یکی از مهمترین عوامل بروز رکود در وضعیت تحریمی فعلی کشور است. در شرایطی که امکان صادرات نداریم سوال اینجاست که این تولیداتی که از آن دم میزنید را چه کسی قرار است بخرد؟!
▪️واحدهای تولیدی نه به خاطر افزایش دستمزد بلکه به خاطر سیاستها و قوانین غلط و مدیریت ناکارآمد تعطیل میشوند که متاسفانه مسببین این شرایط بیش از همه داعیه حمایت از تولید دارند.
▪️آقایان نماینده حمایت از تولید را با اصلاح قوانین بانکی، گمرکی، مالیاتی و مبارزه با فساد انجام دهید! در جیب کارگران و از قوانین کار و تامین اجتماعی چیزی برای کسب رأی و محبوبیت باقی نمانده است!
▪️آیا به پیامدهای اجتماعی گسترش فقر ناشی از عدم افزایش منطقی مزد که اکنون نیز گریبانگیرمان شده، خوب اندیشیدهاید؟!
علی خدایی: دولت با ۱۵ درصدِ افزایش حداقل دستمزد در لایحه بودجه به مرگ گرفته که به تب راضی شویم! / 08 February 2020
باسلام اینجانب باوجود۲۷سال سابقه بیمه حدودیک سال که ازبیمه بیکاری استفاده میکنم
نه عیدی ونه چیزی دیگه به ماهیچی نمیدن تنهایکونیم میلیون تومان پول نون خالی هم نمیشه
لطفاواسه بیکاری بگیران هم مبلغی درنظربگیریدکه دم عیدی شرمنده خانواده نشویم باتشکر
حمید / 08 February 2020
سلام کارگر جماعت تو این مملکت بی ارزش هست تا یک مشت مفت خور برای ما تصمییم میگرن که فاسد هستند خدا زن بچه لعنت کنه
مسعود / 08 February 2020
باسلام تو این اتحادیه چیزی بعنوان اتحاد کارگری نیست همه این آقایان کارفرما هستند فقط لباس کارگر لباس بتن کردن و دعوای زرگری این آقایان تا ۲۸ اسفندماه ادامه دارد و شب ۲۸ اسفند میگن ۱۸ درصد ۱۸درصد افزایش دادیم برید تو عید حال کنید و کارگر جلوی خانواده خودشرمنده میشود و بهانه اینها فقط این که اگر حقوق بالاتر بشه کارفرماها نیرو ها رو اخراج میکنن
علی / 08 February 2020
کمال سادگی است که تصور کنیم کارفرماها و سرمایه داران و دولت، حتی ذره ای دلشان به هموطنان کارگر خود میسوزد و تلاشی در این زمینه خواهد کرد، طبق سالهای گذشته، جلسات سوری دستمزد، تا پایان سال ادامه خواهد داشت و بازار رسانه ای این مهم، بسیار داغ خواهد بود، و با شروع سال جدید، شاهد تعیین دستمزد کارگران بین دومیلیون و پانصد تا سه میلیون تومان خواهیم بود و کارگر، سال طاقت فرسایی جدید و بامشکلات قدیمی معیتی خود باید دست و پنجه نرم کند و مثال سالهای گذشته شرمنده ی زن و بچه اش بوده و کارفرماها و سرمایه دارها، باکاخ نشینان در عیش و نوش و زندگی و چند برابر کردن سرمایه هایشان مشغول خواهند بود. وقتی در کشور ما قانون اساسی در مورد حقوق کارگر رعایت نمیشود و قانونگذار و مجری قانون در این خصوص در حال قانون شکنی هستند به نفع سرمایه دار، طبیعی ست که حقوق انسانی و معیشتی کارگران که حدود نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند، پایمال خواهد شد، و متاسفانه وقتی در داخل دادخواهی نیست، انتظاری از خارج هم نمیتوان داشت. ما کارگران محکوم به زندگی حقیرانه و تعظیم در برابر سرمایه داران هستیم به جرم خوردن نان!
عارف / 09 February 2020