هزاران معترض و شبه‌نظامی در برابر سفارت ایالات متحده در بغداد، پایتخت عراق گرد آمده بودند تا علیه حمله هوایی آمریکا به نیروهای حشدالشعبی اعتراض کنند. آنها در سفارت را شکاندند و بخشی از سفارت را به آتش کشیدند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده در پیامی توئیتری ایران را مسئول حمله به سفارت دانست.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده که در جریان تجمع در برابر سفارت آمریکا در بغداد در آخرین روز سال ۲۰۱۹ یک ایست نگهبانی در ورودی سفارت به آتش کشیده شده است ــ‌ عکس:‌ AHMAD AL-RUBAYE / AFP

هزاران معترض و شبه‌نظامی سه‌شنبه ۳۱ دسامبر/ ۱۰ دی در برابر در اصلی سفارت ایالات متحده در بغداد تجمع کردند و حملات هوایی به پایگاه‌های شبه‌نظامیان شیعه عراقی تحت حمایت ایران را محکوم کردند.

خبرگزاری‌های جمهوری اسلامی ویدئویی از تجمع معترضان به حمله آمریکا به حشد الشعبی منتشر کرده اند که نشان می‌دهد شماری از آنها در داخلی سفارت آمریکا را می‌شکنند.

به گزارش شبکه خبری «الجزیره»،‌ ده‌ها تن در شکاندن در سفارت و حمله به داخل آن حضور داشتند. بر اساس این گزارش،‌ ظاهراً‌ مهاجمان به داخل سفارت یک بخش پذیرش آن را به آتش کشیدند. خبرگزاری فرانسه اما گزارش داده که یک ایست نگهبانی در ورودی سفارت به آتش کشیده شده است.

به گزارش الجزیره، شاهدان عینی از رویت ستونی از دود از داخل مجتمع سفارت آمریکا خبر داده اند. به گفته آنها، دست کم سه سرباز آمریکایی روی سقف ساختمان اصلی سفارت موضع گرفته بودند.

با این وجود، روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» گزارش داده است که ستون دود حاصل سوزاندن لاستیک خودرو بود و معترضان بر خلاف ادعای منتشرشده در خبرگزاری‌های جمهوری اسلامی، در داخلی سفارت را نشکاندند. به گزارش نیویورک‌تایمز،‌ معترضان تنها به محوطه بیرونی راه پیدا کردند و پس از آتش زدن لاستیک خودرو و شعارنویسی و نصب پرچم، خارج شدند.

در پی این حمله، گاز اشک‌آور شلیک شد و صدای گلوله به گوش رسید. به گزارش الجزیره، مردی از رهبران تجمع پشت بلندگو از دیگران خواسته که از ورود به سفارت پرهیز کنند و گفته که «پیام دریافت شد.»

سفیر ایالات متحده در عراق و دیگر کارکنان سفارت از این ساختمان تخلیه شده بودند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده در پیامی توئیتری با واکنش به این حمله نوشت:

«ایران یک پیمانکار آمریکایی را کشت و خیلی‌ها را زخمی کرد. ما پاسخ محکمی دادیم و همواره خواهیم داد. حالا ایران در حال هماهنگ‌کردن یک حمله علیه سفارت ایالات متحده در عراق است. آنها به طور کامل مسئول شناخته خواهند شد. به علاوه، از عراق انتظار داریم تا از نیروهایش برای محافظت از سفارت استفاده کند و این پیام را به آنها رسانده ایم!»

عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر موقت و مستعفی عراق گفت که جمعیت باید «بلافاصله» سفارت را تخلیه کنند: «هر حمله یا آزاری علیه سفارت‌خانه‌های خارجی با قدرت از سوی نیروهای امنیتی منع خواهد شد».

اما ياسین الیاسری،‌ وزیر کشور عراق در گفت‌و‌گویی در نزدیکی سفارت آمریکا در بغداد گفت که حمله آمریکایی‌ها به شبه‌نظامیان عامل این دردسرهاست: «آنچه امروز اتفاق افتاد، خطری است که از آن می‌ترسیدیم و آمریکایی‌ها هم باید از آن می‌ترسیدند.» الیاسری گفت که برای حفظ امنیت سفارت با ارتش و شبه‌نظامیان هماهنگی کرده است.

خبرگزاری «رویترز» در ساعت‌های ابتدایی تجمع گزارش داده بود که برخی معترضان به ورودی مجتمع سفارت سنگ زدند و برخی شعار «نه به آمریکا و نه به ترامپ» سر دادند. پرچم‌های کتائب حزب الله از حصار دور سفارت آویزان شده بود و نیروهای ویژه ضدشورش عراقی برای ممانعت از ورود معترضان به سفارت، جلوی در اصلی صف بسته بودند.

قیس خزعلی، رهبر شبه‌نظامیان عصائب اهل حق، از گروههای تحت حمایت ایران، و بسیاری دیگر از رهبران شبه‌نظامی در میان معترضان بودند.

نیروهای آمریکایی یکشنبه ۲۹ دسامبر/ ۸ دی در تلافی کشته شدن یک پیمانکار غیرنظامی آمریکایی توسط راکتی که از یک پایگاه نظامی عراق پرتاب شده بود، به پایگاه‌های کتائب حزب‌الله در عراق و سوریه حمله هوایی کرد.

محمد موحی، یک سخنگوی کتائب حزب‌الله در عراق به روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» گفته است که اعضای این گروه شبه‌نظامی قصد دارند در برابر سفارت آمریکا چادر بر پا کنند و اعتراض را به مدت نامحدود ادامه دهند: «ما این چادرها را ترک نمی‌کنیم تا وقتی که سفیر و سفارت [آمریکا] از عراق بروند».

مارک اسپر، وزیر دفاع امریکا اعلام کرد جنگنده‌های اف ۱۵ ارتش آمریکا پنج هدف، دو هدف در شرق سوریه و سه هدف در غرب عراق را بمباران کردند. در جریان این حملات دست‌کم ۲۵ نفر از شبه‌نظامیان از جمله ابوعلی الخزعلی فرمانده تیپ ۴۵ الحشد الشعبی کشته شدند. دست‌کم ۵۵ نفر از شبه‌نظامیان «کتائب حزب‌الله» هم در این بمباران‌ها مجروح شدند.

تشدید تنش‌ها به افزایش نگرانی‌ها درباره بدل شدن هر چه بیشتر عراق به صحنه درگیری میان ایران و ایالات متحده انجامیده است؛ آن هم در حالی که اعتراضات گسترده علیه نظام سیاسی عراق و دخالت بی‌رویه نیروهای خارجی به مدت سه ماه تقریباً هر روز ادامه داشته است.

  • توضیح: این گزارش با اطلاعات تازه به‌روز شد

در همین زمینه: