معمولاً  طرح تفکیک استان‌ها به دلیل تاثیر آن بر قیمت املاک به عنوان اقدام تبلیغی نمایندگان قبل از برگزاری انتخابات درک می‌شود. این بار اما گروهی از نمایندگان اصول‌گرا در هماهنگی با دولت، تحت تأثیر اعتراضات در قالب طرح «ایجاد استان تهران جنوبی» در پی تفکیک قومی استان تهران و جداسازی جمعیت مهاجر و حاشیه‌نشین از سایر ساکنان استان‌اند.

مبنای طرح تشکیل استان تهران جنوبی: ناهمخوانی قومی

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ۵ آذر در نخستین واکنش خود به اعتراضات آبان ۹۸ در برنامه «نگاه یک» صدا و سیمای جمهوری اسلامی درباره گستردگی اعتراضات گفته بود کانون درگیری‌ها در حومه تهران در ملارد، بهارستان، شهر قدس و اسلامشهر بود. به گفته وزیر کشور جمعیتی حدود ۱۳۰ تا ۲۰۰ هزار نفر در تجمعات اعتراضی حومه تهران شرکت کرده‌ بودند. علاوه بر این ۱۰۰ نقطه از تهران نیز درگیر اعتراضات مردمی بود.  در این مناطق اغلب قشرهای کم‌درآمد و آسیب‌پذیر زندگی می‌کنند.

روز گذشته احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیأت رئیسه مجلس از اعلام وصول طرح تشکیل استان تهران جنوبی خبر داد. سه‌شنبه ۱۹ آذر باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صدا و سیما جزئیاتی از این طرح را افشا کرد. بر این اساس گروهی از نمایندگان اصول‌گرا در مقدمه این طرح، در توجیه آن استدلال کرده‌اند:

«شهرستان‌های جنوبی تهران از نظر قومیت هم با کل استان هم همخوانی ندارند؛ اکثریت اهالی این شهرستان‌ها آذری‌زبان، کرد زبان و لر زبان هستند ولی اکثریت جمعیت استان تهران فارس. همچنین با وجود اینکه شهرستا‌ن‌های ذکر شده صنعتی هستند، کمترین توجهی به آنها نمی‌شود.»

 نمایندگان علاوه بر این، در توجیه این طرح گفته‌اند که به سبب کثرت جمعیت، ادارات کل استان تهران نمی‌توانند به شهرستان‌های محروم جنوبی به طور کامل رسیدگی کنند.

در سال ۱۳۸۹ چند شهرستان غربی استان تهران از این استان جدا شدند و استان البرز به مرکزیت کرج را تشکیل دادند. از آن پس بحث تقسیم دوباره استان تهران بارها مطرح شده است. سال گذشته تقسیم استان تهران به چهار استان تهران، تهران جنوبی، تهران شرقی و تهران غربی مطرح شد که بر اساس آن قرار بود استان تهران جنوبی به مرکزیت شهرستان اسلامشهر شامل شهرستان‌های اسلامشهر، بهارستان، ری، قرچک و پیشوا به عنوان اولین استان از استان تهران جدا شود. محمدحسین مقیمی استاندار تهران اما این موضوع را در آن زمان تکذیب کرده بود.

سال گذشته طرح تقسیم شهرستان کازرون برای «توزیع متوازن امکانات» و رشد متوازن دو بخش از شهر سبب اعتراضات گسترده و خونین شد.

اواخر مرداد سال جاری طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی با امضای ۶۷ نماینده مجلس اعلام وصول شد اما دولت روحانی این طرح را به عنوان دخالت در کار قوه مجریه درک کرد. عده‌ای از نمایندگان امضای خود را پس گرفتند و این طرح از حد نصاب افتاد، تا اینکه یک ماه بعد مجدداً به جریان افتاد و ۱۲ شهریور سال جاری با ۳۵ امضا به کمیسیون‌های تخصصی مجلس ارجاع شد.

در آستانه برگزاری انتخابات مجلس شورای طرح تفکیک استان‌ها به دلیل تأثیر آن بر قیمت ملک معمولاً به عنوان اقدام تبلیغی نمایندگان برای خیز برداشتن به سوی دور بعدی و جلب حمایت صاحبان املاک و سرمایه درک می‌شود. طرح تفکیک استان تهران ظاهراً در هماهنگی با دولت روحانی تهیه شده است.

بیشتر بخوانید: