آیتالله سیستانی، روحانی پرنفوذ عراقی در پیام تازهای اظهار امیدواری کرد که نخستوزیر جدید عراق در مدت زمان تعیینشده و بدون دخالت خارجی انتخاب شود. او بار دیگر نسبت به حضور «آشوبگران» در بین معترضان هشدار داد و از نیروهای امنیتی خواست تا با آنها برخورد کنند.
بهگزارش رویترز، پس از اعلام استعفای عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق در هفته گذشته، نماینده آیتالله علی سیستانی، جمعه ۱۵ آذر / ۶ دسامبر، در نماز جمعه شهر کربلا پیام این مرجع دینی شیعه درباره رویدادهای کشور را خواند.
سیستانی در این پیام گفت: «امیدواریم انتخاب نخستوزیر جدید و اعضای هیئت دولت در چارچوب مدت زمان تعیینشده در قانون اساسی و بر اساس خواست شهروندان و بهدور از مداخله خارجی انجام شود.»
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر پیشین عراق بهدنبال درخواست آیتالله سیستانی و ناآرامیهای پنجشنبه خونین عراق، از جمله حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در نجف، اعتراضات ناصریه و بغداد که به کشتهشدن دستکم ۴۵ نفر و زخمیشدن بیش از ۵۰۰ نفر منجر شد، شنبه ۹ آذر / ۳۰ نوامبر استعفا داد و پارلمان عراق فردای آن روز با استعفای او موافقت کرد. براساس قانون اساسی عراق میبایست ۱۵ روز پس از رسمی شدن این استعفا در پارلمان، نخستوزیر جدید معرفی شود.
سیستانی در پیام خود گفته است که او «به هیچ عنوان نقشی در اینباره ندارد» اما از رهبران سیاسی میخواهد که در انتخاب رئیس دولت جدید از سیاستهای حزبی خود دست بردارند.
با استعفای عادل عبدالمهدی، بر اساس گزارش تأیید نشده العربیه قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس اوایل هفته گذشته برای رایزنی درباره جانشین او به بغداد سفر کرد. احزاب عراقی نیز رایزنیهای خود را برای تشکیل دولت جدید آغاز کردند. همزمان اعتراضات نیز در شهرهای عراق ادامه یافت.
آیتالله سیستانی در پیام روز جمعه خود بار دیگر تلاش کرد تا معترضان را از آنچه «آشوبگر» مینامد جدا کند. او از معترضان خواست تا «به کسانی که خواهان اصلاح نیستند» بهانه ندهند و با آنها «محتاطانه» عمل کنند.
او همچنین «حمایت از نیروهای امنیتی و احترام به آنها» را وظیفه همگان دانست و گفت: «کشور برای کشیده نشدن در آشوب و اختلال در نظم عمومی نیازمند نیروهای امنیتی است.»
سیستانی از نیروهای امنیتی خواست تا «به مسئولیت خود در حفظ امنیت و ثبات و حمایت از تأسیسات دولتی و اموال خصوصی شهروندان در برابر تعرضات خرابکاران عمل کنند».
این رهبر دینی شیعه پیش از این نیز در پیامهای خود با حفظ فاصله از معترضان موضع گرفته و از معترضان خواسته بود تا صف خود را از «اغتشاشگران» جدا کنند.
امروز، جمعه ۱۵ آذر / ۶ دسامبر وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که سیاستمداران عراقی که با ایران در سرکوب اعتراضات مردم عراق همکاری کنند، مجازات میکند.
جوی هود، از معاونان وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با اعضای مجلس نمایندگان این کشور گفت: «قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس ایران، منبع تروریسم است زیرا او با شیوههای مختلف سیاستمداران عراقی را تحت فشار قرار میدهد، از این رو آمریکا در اعمال تحریمها بر هر سیاستمدار عراقی که با او همکاری و مردم را سرکوب کند، تردید نخواهد کرد.»
آمریکا و ایران، دو متحد اصلی عراق، از زمان سرنگونی حکومت صدام حسین در سال ۲۰۰۳ بهعنوان میانجی قدرت در عراق عمل کردهاند. تهران از آن زمان تاکنون اکثراً بر نهادهای دولتی عراق مسلط بوده و از نخستوزیر عبدالمهدی نیز حمایت کرده است.
بغداد و شماری از شهرهای جنوبی عراق از ماه اکتبر در اعتراض به فساد اداری لجام گسیخته، بیکاری فزاینده و وضعیت نامناسب و وخیم خدماترسانی عرصه صحنههای اعتراضات گستردهای است. در این اعتراضات تاکنون بیش از ۴۰۰ نفر کشته شدهاند.
بیشتر بخوانید: