سرگی لاوروف، وزير خارجه روسيه گفت مذاکرات هستهای با ايران را نمیتوانیم شکست خورده بدانیم.
ريا نووستی، روز گذشته (هجدهم اوت) نوشت، لاوروف پيشرفت در مذاکرات هستهای استانبول و مسکو را “کم و محدود” دانست، اما ابراز اميدواری کرد حرکت در مسير رفع ابهامها در خصوص برنامه هستهای ايران، ادامه پيدا کند.
روسيه از جمله همپيمانان ايران است که مخالف گسترش تحريمهای يکجانبه عليه اين کشور است.
سرگی لاوروف همچنين استفاده از راه حل نظامی در خصوص برنامه اتمی ايران را رد کرد و افزود: “عقيده دارم اين مسئله را نمیتوان با استفاده از نيروی نظامی حل کرد.”
اسرائيل که همواره از گزينه نظامی در برابر ايران سخن میگويد در هفتههای اخير نيز از اين گزينه سخن گفته است، اما آمريکا میگويد در برابر ايران همچنان بايد به ديپلماسی فرصت داد.
لاوروف پيشرفت در مذاکرات هستهای استانبول و مسکو را “کم و محدود” دانست، اما ابراز اميدواری کرد حرکت در مسير رفع ابهامها در خصوص برنامه هستهای ايران، ادامه پيدا کند. روسيه از جمله همپيمانان ايران است که مخالف گسترش تحريمهای يکجانبه عليه اين کشور است.
ايران و قدرتهای جهانی (آمريکا، روسيه، چين، فرانسه، انگلستان و آلمان) تاکنون چندين دور گفتوگو و مذاکرات هستهای برگزار کردهاند. دور تازه اين مذاکرات تا اواخر ماه اوت ۲۰۱۲ برگزار خواهد شد.
کشورهای غربی میگويند نگران ماهيت برنامه اتمی ايران هستند و بر همين اساس تحريمهايی را با هدف وادار کردن تهران به توقف برنامه اتمی برقرار کردهاند.
ايران در مقابل میگويد برنامه اتمیاش اهداف صلحآميز دارد و در برابر تحريمها “تسليم” نمیشود.
تحریمها علیه ایران بعد از آنکه آژانس بينالمللی انرژی اتمی پرونده این کشور را در سال ۱۳۸۶ به شورای امنيت سازمان ملل فرستاد، شدت گرفت.
شورای امنيت سازمان ملل از سال ۲۰۰۶ تاکنون چهار بار ايران را تحريم کرده است. اين شورا در دسامبر ۲۰۰۶ قطعنامه ۱۷۳۷، مارس ۲۰۰۷ قطعنامه ۱۷۴۷، مارس ۲۰۰۸ قطعنامه ۱۸۰۳ و ژوئن ۲۰۱۰ قطعنامه ۱۹۲۹ را عليه ايران تصويب کرد.
در اين قطعنامهها “جلوگيری از انتقال فناوری موشکی به ايران، ممنوعيت فروش تکنولوژی اتمی به ايران، ممنوعيت خريد تسليحات از ايران، قطع همکاری با چند بانک ايرانی و تحريم سپاه پاسداران و کشتيرانی” از موارد عمدهای است که به تصويب رسيده است. آمريکا و اتحاديه اروپا نيز در اين سالها تحريمهای يکجانبهای عليه ايران اعمال کردهاند.
در دو سال اخير تحريمها عليه ايران شدت بيشتری يافته است. با گسترش تحريمها و تأثير آن روی اقتصاد ايران، آيتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی خواهان به کارگيری “اقتصاد مقاومتی” شده است.