در روزهای گذشته، در مطبوعات اسرائیل مقالاتی درباره حمله به تاسیسات هستهای ایران در چند هفته آینده منتشر شده است.
گاردین گزارش داده است که برخی ناظران معتقدند اسرائیل پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به ایران حمله خواهد کرد و در این زمان، در حالی که میت رامنی، کاندیدای هوادار اسرائیل، حمایت خود را از اقدام یکجانبه دولت اسرائیل اعلام کرده است، برای باراک اوباما بسیار دشوار خواهد بود که از پشتیبانی اسرائیل خودداری کند.
روز سهشنبه هفتم آگوست، مقالهای در روزنامه معاریو منتشر شد که در آن نوشته شده بود: «نتانیاهو و باراک اوباما، روز ۲۵ سپتامبر را به عنوان فرصت نهایی آمریکا برای اعلام حمایت از حمله نظامی تعیین کردهاند. آن روز، روز نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک است و مقارن کیپور، یکی از روزهای مهم تقویم یهودی هم هست. این به آن معناست که در نبود عزم عمومی، اسرائیل نقشه خود را علیه برنامه هستهای ایران اجرا خواهد کرد.»
دو مقالهای که روز جمعه گذشته، دهم آگوست منتشر شدند، به این توفان دامن زدند. روزنامه پرفروش «یدیعوت آخرونوت» در مقالهای به قلم «ناهوم بارنیه» و «سیمون شیفر» نوشت که حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران، در ماههای پاییز امسال و قبل از انتخابات در آمریکا روی خواهد داد.
در این مقاله تاکید شده است که در این زمینه نظر واحدی در میان مقامات ارشد وزارت دفاع اسرائیل و مقامات امنیتی وجود ندارد و حتی در مورد رئیسجمهور که اکنون از حمله به ایران حمایت میکند، قطعیتی وجود ندارد.
بر اساس این مقاله، نتانیاهو و اوباما در این زمینه مصمم هستند. با اینکه آمریکا تاکید میکند که اوباما میخواهد برنامه هستهای ایران را متوقف کند، نتانیاهو گفتوگو را بیفایده میداند.
در این مقاله همچنین تاکید شده است که اوباما دست به حمله نخواهد زد چراکه کمتر تمایل به جنگ دارد، اما در نهایت، در نتیجه تفاوتی نخواهد کرد. نتانیاهو میگوید اسرائیل نمیتواند امنیت خود را به دست دولتی بیگانه بسپارد. آمریکا میتواند با ایران هستهای زندگی کند، اما اسرائیل نمیتواند.
هماهنگی با جامعه جهانی
روز دوشنبه ۱۳ آگوست، نویسندگان مقاله مذکور گزارش دادند که تمام آخر هفته را با تلفنهای مردم بمباران شدهاند که میپرسیدند آیا اکنون باید در پناهنگاهها پنهان شوند یا نه؟ علاوه بر این، نویسندهای با امضای «تصمیمگیر» در مجله آخرهفته «هاآرتص»، روز جمعه دهم آگوست، در مطلبی دو صفحهای نوشته است: «زمان آن رسیده که علیه برنامه هستهای ایران عملیات نظامی صورت گیرد.»
این نویسنده تاکید کرده است: «از آنجا که ایران به پیشرفت برنامه هستهای خود و غنی کردن اورانیوم ادامه میدهد، به زودی زمانی خواهد رسید که اسرائیل دیگر نتواند کاری در مقابل آن بکند. از نظر آمریکاییها، ایران هنوز به منطقه امنیت نرسیده، چون آمریکا بمبهای بیشتری دارد و میتواند عملیات نظامیاش را بارها تکرار کند؛ اما برای ما، ایران خیلی زود میتواند وارد منطقه امنیتی شود و وقتی این اتفاق بیفتد، به این معناست که نجات ما به دست آمریکا خواهد بود. اسرائیل نمیتواند اجازه دهد که این اتفاق بیفتد. این ممکن نیست که اسرائیل بتواند مسئولیت امنیت و آیندهاش را حتی به دست وفادارترین دوست خود بسپارد.»
به این مقالات باید گفته رئیس موساد، «افراییم هلوی» در نیویورک تامیز را نیز افزود که یک هفته قبل گفته بود: «اگر من ایرانی بودم از ۱۲ هفته پیش رو واقعا میترسیدم.» گرچه این جمله از یک گفتوگوی طولانی گرفته شده است، اما به نظر میرسد کلمات او اثر خود را گذاشتهاند.
اهارون زیوی فرکش، از افسران سابق موساد که رئیس سابق اطلاعات نظامی بوده، گفته است: «به نظر من حمله به ایران خیلی زود صورت خواهد گرفت؛ چند هفته یا چندماه دیگر.»
در مقابل این واکنشها، ایهود اولمرت، نخست وزیر سابق اسرائیل روز یکشنبه ۱۲ آگوست در نطقی گفته است: «دلیلی ندارد که در آینده نزدیک و در چند هفته یا چند ماه آینده اسرائیل به ایران حمله کند. ما مجبور نیستیم عصبی شویم. باید آرام باشیم. من معتقدم که ایران نباید به نیروی هستهای دست پیدا کند، اما پرسش این است که ما چگونه باید با این مسئله برخورد کنیم؟ این روند باید در هماهنگی کامل با جامعه جهانی باشد.»
نتایج نظرسنجی موسسه معاریو
بر اساس نتایج نظرسنجی موسسه معاریو که روز جمعه گذشته انجام شد، ۴۱ درصد اسرائیلیها معتقدند که تحریمها و دیپلماسی، ایران را به توقف برنامه هستهایاش وادار نخواهد کرد. ۲۲ درصد اما به تحریم و دیپلماسی اعتقاد دارند و ۳۷ درصد گفتهاند نمیدانند.
بر مبنای پرسشهای این نظرسنجی، آنها امیدوارند که آمریکا در حمله نظامی به ایران مداخله کند و معتقدند که این حمله به زودی رخ خواهد داد. درباره اینکه آیا اسرائیل میتواند با حمله به ایران به تاسیسات نظامیاش لطمات جدی وارد کند، ۳۵ درصد گفتهاند که اسرائیل میتواند به تنهایی این کار را بکند، ۳۹ درصد گفتهاند که آمریکا و جامعه جهانی باید این کار را بکنند و ۲۶ درصد گفتهاند نمیدانند.
۴۰ درصد نیز گفتهاند که به تصمیم نتانیاهو و باراک اوباما دراین زمینه اعتماد دارند و ۲۷ درصد نظری مخالف داشتهاند. تعدادی هم معتقدند که نتانیاهو و اوباما وارد بازی خطرناکی شدهاند که باعث ورود آمریکا به موضوع میشود.
بر اساس این نظرسنجی، به نظر میرسد تعداد کسانی که معتقدند اسرائیل به سمت جنگ میرود، بیشتر از همیشه است.