نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور عراق پس از دیدار با آیت‌الله سیستانی گفت او از کاهش بحران در عراق حمایت می‌کند و طرح پیشنهادی سازمان ملل برای حل بحران عراق را قبول دارد اما رهبران سیاسی عراق در پیشبرد اصلاحات جدی نیستند.

تظاهرات ضد دولتی در بغداد، ۲۹ اکتبر ۲۰۰۹- منبع: AFP
تظاهرات ضد دولتی در بغداد، ۲۹ اکتبر ۲۰۰۹- منبع: AFP

به‌گزارش رویترز، جنین هنیس پلاسچارت، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور عراق دوشنبه ۲۰ آبان / ۱۱ نوامبر با آیت‌الله علی سیستانی، از مراجع دینی شیعه، در نجف دیدار و گفت‌وگو کرد.

جنین هنیس پلاسچارت در نشست خبری خود پس از این دیدار گفت: «او (سیستانی) روشن کرد که از انجام اصلاحات جدی در مدت زمان معقول حمایت می‌کند اما نگران است که رهبران سیاسی در مورد اجرای اصلاحاتِ وعده‌داده‌شده برای حل ناآرامی‌ها جدی نباشند.

او افزود: «[سیستانی] معتقد است که معترضان بدون گام‌های مشخص برای تحقق خواسته‌های خود به خانه نخواهند رفت.»

به‌گفته هنیس پلاسچارت، سیستانی از پیشنهادهایی‌ که توسط مأموریت ملل متحد در عراق (یونامی) به او ارائه شده استقبال کرده است.

یونامی روز گذشته، یکشنبه ۱۹ آبان / ۱۰ نوامبر سه طرح پیشنهادی فوری، کوتاه مدت (یک هفته‌ای) و میان‌مدت (یک تا سه ماهه) برای حل بحران عراق ارائه داد.

بر اساس طرح فوری، تمامی معترضان بازداشت‌شده باید آزاد شوند، تظاهرکنندگان مورد پیگرد قرار نگیرند، تحقیقات در مورد افرادِ ربوده‌شده و شناسایی و محاکمه مسئولانی که تظاهر‌کنندگان را هدف قرار داده‌اند آغاز شود.

در طرح کوتاه‌مدت، اصلاح قانون انتخابات، اصلاح بخش امنیتی و مبارزه با فساد از طریق اعلام تمامی دارایی‌های مسئولان عراقی در داخل و خارج این کشور ذکر شده است.

در طرح میان‌مدت بازنگری قانون اساسی با حمایت سازمان ملل و هرگونه اصلاح در این زمینه از طریق همه‌پرسی با موافقت تمامی مردم عراق و تصویب هر چه سریع‌تر لوایح دولت برای اصلاح برخی قوانین در مجلس، آمده است.

یونامی همچنین از کشورهای منطقه‌ و جهان خواسته است تا ضمن احترام به حاکمیت عراق، در این کشور دخالت نکنند.

دفتر آیت‌الله سیستانی نیز امروز (دوشنبه) با انتشار بیانیه‌ای با دخالت خارجی در امور داخلی عراق مخالفت کرد و گفت: «عراق نباید صحنه تسویه‌حساب‌های قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای باشد».

این بیانیه از سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه عراق خواسته است که اگر قادر به اجرای اصلاحات لازم یا خواهان آن نیستند، «راه دیگری در پیش بگیرند».

کاخ سفید روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که با پیشنهادهای مأموریت سازمان ملل (یونامی) برای توقف خشونت‌ها در عراق موافق است.

در این بیانیه همچنین آمریکا از دولت عراق خواست تا از خشونت‌ها علیه معترضان دست بکشد، به وعده برهم صالح، رئیس‌جمهوری عراق برای اصلاحات قانون انتخابات عمل کند و انتخابات زودهنگام برگزار کند.

برهم صالح ۹ آبان / ۳۱ اکتبر گفته بود عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق، آماده کناره‌گیری ا‌ست و پیش‌نویس قانون جدید انتخابات ارائه خواهد شد.

روز شنبه گذشته، عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق، با وجود اذعان بر ضرورت احترام به اعتراضات مردمی برای ایجاد اصلاحات سیاسی در این کشور، از معترضان خواست اجازه دهند زندگی در این کشور به حالت عادی بازگردد.

احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب امروز (دوشنبه) توافق میان معترضان عراقی و دولت عراق را تنها راه برای خروج از ناآرامی‌ها دانست و ابراز امیدواری کرد که عراق وارد هرج و مرج بیشتری نشود. ابوالغیط همچنین دخالت‌ها و فشارهای خارجی بر عراق را موجب پیچیدگی بیشتر شرایط در این کشور دانست.

اعتراضات در عراق علیه بیکاری و فساد گسترده و همچنین خدمات نابه‌سامان دولتی در زمینه برق و آب از ۹ مهر / یکم اکتبر آغاز شد و همچنان ادامه دارد. از آن زمان تاکنون دست‌کم ۳۱۹ نفر در ناآرامی‌های چندین شهر عراق کشته شده‌اند.

بیشتر بخوانید: