شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو، بر سر دو راهی واگذاری مجدد به بخش خصوصی و یا ماندن در اختیار دولت قرار دارد. بعد از اعتراضات گسترده کارگران برای لغو خصوصی­‌سازی، فرابورس، یک­شنبه ۲۱ مهر طی اعلامیه‌ای رسما از انتقال سهام شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو اراک از شرکت هیدرواطلس به دولت خبر داد. ظاهرا دولت قصد دارد مسیر «واگذاری به بخش خصوصی» را مجددا برای این ابر شرکت طی کند؛ مسیری که به گواه آمار، زیانش بر سود آن چربیده است.

محمدتقی آبایی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی، ۲۳ مهر در گفت­‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) از موقتی بودن انتقال سهام شرکت تجهیزات سنگین هپکو از بخش خصوصی به دولت خبر داد: «سهامدار عمده هپکو، خلع ید شده و سهام فعلا در اختیار سازمان خصوصی‌­سازی است تا شرایط برای واگذاری مجدد فراهم شود. به محض فراهم شدن شرایط، سهام این شرکت دوباره به بخش خصوصی واگذار خواهد شد».

در تایید صحبت­‌های محمدتقی آبایی، استاندار استان مرکزی نیز در گفت‌­وگو با صدا و سیما تأیید کرد که هپکو به صورت موقت به دولت واگذار شده است.

شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو اراک از سال ۱۳۵۴شروع به فعالیت کرد و در سال ۱۳۸۵ به بخش خصوصی واگذار شد. کارگران این شرکت بیش از سه سال است به روند خصوصی‌سازی این شرکت معترضند. در اعتراضات و اعتصابات ماه‌های اخیر، کارگران هپکو خواستار پرداخت دستمزدهای معوقه،‌ تعیین تکلیف سهام‌داری و انتخاب مدیرعامل و اعضای هیئت‌مدیره جدید بودند.

کارگران معترض به خصوصی­‌سازی، پس از اعلام واگذاری این شرکت به دولت، اعلام کردند که به بخشی از مطالبات خود دست پیدا کردند. کانال­‌های تلگرامی متخلف نزدیک به کارگران نیز انتقال سهام شرکت هپکو به دولت را یک پیروزی برای کارگران معترض دانستند و آن را تبریک گفتند.

اکنون تنها بعد از گذشت چند روز از خبر واگذاری هپکو به دولت توسط فرابورس، با تاکید بر واگذاری مجدد این شرکت به بخش خصوصی امیدهای کارگران بار دیگر کم‌رنگ شده است.

«کمیته عمل سازمانده کارگری»، یک گروه حامی کارگران درون ایران به «زمانه» در این‌باره گفت که هرچند قبول مسئولیت دولت نشانه اثرگذاری اعتراض‌های کارگران و هراس از چشم‌انداز نابودی کارخانه است، «خصوصی‌سازی خوب و بد ندارد»، درنهایت به ضرر کارگران تمام می‌شود و واگذاری موقت سهام هپکو به دولت را نمی‌توان پیروزی کارگران به شمار آورد.

از شرکت هپکو بعد از واگذاری به بخش خصوصی چه می‌­دانیم؟

  • هپکو از سال ۱۹۸۷ به بخش خصوصی­ واگذار شد
  • تولید متوسط سالانه تا قبل از واگذاری به بخش خصوصی: ۲۴۰۰ دستگاه
  • کاهش تولید در سال ۹۷ به علت کمبود نقدینگی و فقدان سفارش
  • تولید تنها ۴۷ دستگاه در سال ۹۷
  • تعداد سفارش‌­های دریافتی از آغاز سال ۹۸ تاکنون: ۷۵ دستگاه
  • زیان انباشته هپکو در حال حاضر ۱۵۷ درصد از سرمایه ثبتی‌­اش معادل ۳۶۶ میلیارد تومان است
برای بزرگ شدن اینفوگرافیک بر روی آن کلیک کنید.

در همین زمینه:

کمیته عمل سازمانده کارگری: هپکو را نمی‌توان “خصوصی‌سازیِ خوب” کرد