سال ۹۸ با بارانهای سیلآسای بیسابقهای آغاز شد که آن را به تغییرات اقلیمی ناشی از گرمایش زمین مربوط دانستند. ابتدای هفته جاری نیز در استان گیلان سیل ناشی از بارش شدید باران به ۱۴ شهرستان خسارت وارد کرد. این میزان بارش در نیمقرن اخیر بیسابقه بود. مسئولان بار دیگر از ضرورت آمادگی بیشتر برای مقابله با حوادث مشابه خبر میدهند.
ارسلان زارع، استاندار گیلان چهارشنبه ۲۴ مهر برای بازدید از یک پل تخریبشده در سیلاب اخیر به شهرستان املش رفت و با اشاره به گزارش سازمان هواشناسی گیلان گفت: «میزان بارشهای اخیر در ردهی چهارمین روز پربارش استان در نیم قرن گذشته قرار میگیرد که در مدت ۱۵ ساعت، ۲۵۰ میلیلیتر باران در املش باریده است…درحالیکه سالانه در بیش از ۱۰ استان کشور کمتر از ۲۵۰ میلی متر باران می بارد.»
بیشترین بارشها شنبه و یکشنبه، در مدتی کمتر از ۲۴ ساعت، در شهرستان های املش با ۲۳۷ میلیمتر، رودسر با ۲۰۰ میلیمتر، رضوانشهر با ۱۲۷میلیمتر و تالش با ۱۲۰ میلیمتر گزارش شده بود.
یک کارگر مرغداری نیز در صومعهسرا هنگام بازگشت از محل کار از پلی سقوط کرد و هنوز مفقود است.
به گفته استاندار گیلان، سیلاب ناشی از این بارش بیسابقه در ۵۰ سال اخیر به ۱۴ شهرستان استان خسارتی معادل ۲۰۰ میلیارد و ۵۲۴ میلیون تومان به «بخشهای تأسیسات زیربنایی، ساختمانهای مسکونی، تجاری و بخش کشاورزی» وارد آورده است. زارع وعده داد که در هماهنگی با مسئولان دولتی، مسأله جبران خسارت پیگیری میشود.
مهدی ولیپور، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر گیلان نیز چهارشنبه در گفتوگو با خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایلنا) اعلام کرد که امدادگران این سازمان به ۹ شهر و ۳۹ روستای سیلزده گیلان خدماترسانی، و ۱۰۹ خانوار را به مناطق امن منتقل کرده اند.
تخریب چهارپل بر اثر سیلاب
نوروز سال جاری با بارشهایی سیلآسا آغاز شد که از شمال تا جنوب کشور را درگیر کرد. پس از آن بود که برخی دانشمندان و متخصصان از رابطه تغییرات اقلیمی با این بارشها خبر دادند و شماری دیگر از آمادهنبودن دولت برای پاسخگویی به بلایای طبیعی انتقاد کردند. این سیل چهارمیلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به اقتصاد ایران ضرر وارد کرد.
عراق، عربستان، لبنان، افغانستان و کشورهای دیگری در منطقه نیز با بارانهای بیسابقه روبرو شدند. پس از آن، بحث بر سر اقتصاد پایدار و بازسازی زیرساختها برای مقاومکردنشان در برابر پیامدهای رو به افزایش تغییرات اقلیمی داغ شد.
آرمیدا آلیسجابانا که ریاست کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل در امور آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) را برعهده دارد، ۱۱ ژوئن با سفر به تهران هشدار داد که خطر بلایای طبیعی از «تابآوری» ایران و دیگر کشورهای منطقه (یعنی میزان توان و تحمل نظاممند حکومتها برای مقابله با آنها) فراتر رفته است و گفت: «از بین رفتن فاجعهآمیز زندگی و تخریب سازهها به دلیل سیل اخیر در جمهوری اسلامی ایران یاد آور تهدید رخدادهای آب و هوایی شدید علیه زندگیها ، معیشت و جوامع است.»
زارع، استاندار گیلان نیز چهارشنبه هشدار داد که برخی از تأسیسات زیربنایی «قدمت بالایی» دارند و از «استانداردهای لازم» برخوردار نیستند. به گفته او، باید جدیت بیشتری برای پیشگیری از عواقب ناشی از این دست رویدادهای حاد طبیعی صورت گیرد.
-
ویدئویی از سیل در گیلان:
محسن یوسفپور، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان نیز ۳ شهریور سال جاری وعده داده بود که برای جلوگیری از سیلابهای فاجعهبار در غرب این استان، دو بند سرشاخهگیر در فومن و صومعهسرا احداث خواهد شد. ظاهراً سیل پیش از احداث این بندها مسئولان را غافلگیر کرد و خسارتهای زیادی به زیرساختها و صنعت کشاورزی وارد کرد. مفقودشده سیل اخیر نیز از یک پل سقوط کرد.
پل رانکوه املش که استاندار گیلان برای بازدید از آن پس از تخریب در سیل به آملش رفته بود، یکی از تأسیسات زیربنایی قدیمی مورد اشاره زارع است.
این پل در روستای شبخولاست مستقر بود و سه روستای گرکرود، گلستانسرا و رودگوابر را به یکدیگر متصل کرد. یونس محمودی، فرماندار املش یکشنبه ۲۱ مهر به خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) گفته بود که مسئولان برای جلوگیری از وارد آمدن خسارت های مالی و جانی، پل روستاهای «لگموج»، «شکرپس» و «خرشتم» را تا اطلاع ثانوی مسدود کردند.
رضا اسلامی، مدیر کل ستاد مدیریت بحران استانداری گیلان نیز یکشنبه از تخریب یک پل در حال ساخت در «تنیان» صومعهسرا و دو پل دیگر در شفت و اسالم خبر داده بود.
پلی که در اسالم تخریب شد، پل بزرگ و اصلی شهر بود.
در همین زمینه:
- تشدید فزاینده بحران زیستمحیطی غرب آسیا تا ۲۰۳۰ ــ فقرا بیشترین آسیب را میبینند
- تغییرات اقلیمی و سیل در ایران ــ گفتوگو با پروفسور ادی مورس
- چرا سیل در ایران اینچنین گسترده شد؟
- بارانی که هرگز نباریده بود: عراق در بوته آزمایش تغییرات اقلیمی
- فوج کمسابقه پروانههای مهاجر در لبنان پس از بارندگیهای شدید خاورمیانه