نخستين مذاکرات سازمان ملل متحد برای دستيابی به پيمانی عليه تجارت سلاحهای متعارف در جهان، امروز به پايان میرسد. اين در حالی است که ايران از آغاز مذاکرات با تصويب يک پيمان الزامآور مخالفت کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، امروز، جمعه ۲۷ ژوئيه (ششم مردادماه) با آخرين دور گفتوگوها در سازمان ملل متحد در اينباره که از ابتدای ماه ژوئيه آغاز شده است، اميد آن میرود پيمانی برای تنظيم اين تجارت که سالانه به ۷۰ ميليارد دلار سرمیزند، به تصويب رسد.
۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل بايد تا پيش از نيمهشب امروز جمعه بهوقت نيويورک (چهار بامداد شنبه به وقت گرينويچ) در مورد اين پيمان به توافق برسند.
بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل، روز گذشته ضمن اظهار نگرانی از “پيشرفت بسيار محدود” گفتوگوها، مذاکرهکنندگان را به “انعطافپذيری بيشتر” دعوت کرد.
ويدنی براون، وکيل و عضو سازمان عفو بينالملل: برخی از کاستیهای پيشنويس ارائه شده که نگرانی ما را برانگيخته بود جبران و يا کم شد
بسياری از نهادها و انجمنها، از جمله سازمان حقوق بشری عفو بينالملل و آکسفام، از بزرگترين گروههای جهانی امدادرسانی برای ريشهکن کردن فقر، گرسنگی و بیعدالتی، نخستين پيشنويس اين پيمان را که روز سهشنبه ۲۴ ژوئيه (سوم مردادماه) توسط روبرتو موريتان، ديپلمات آرژانتينی ارائه شد، مورد انتقاد قرار دادند.
آنها بهشدت از “نقاط ضعف و ابهامات” اين پيشنويس و بهويژه فهرست سلاحهای ممنوعه و “فقدان جزئيات بيشتر در مورد تجهيزات نظامی” انتقاد کردهاند.
به گفته ويدنی براون، وکيل و عضو سازمان عفو بينالملل، پيشنويس دوم که روز گذشته از سوی روبرتو موريتان ارائه شد به برخی از اين انتقادها پاسخ گفت.
ويدنی براون به خبرگزاری فرانسه گفت: “برخی از کاستیها که نگرانی ما را برانگيخته بود جبران و يا کم شد.”
بر اساس اين پيشنويس هر کشور بايد امکان استفاده از سلاحهای فروخته شده در راه “نقض جدی حقوق بشر” و يا اقدامات تروريستی را مورد نظر قرار دهد.
يک ديپلمات بريتانيايی اعلام کرد که پيشنويس جديد “بهبود قابل توجهی” را به ارمغان خواهد آورد و توافق نهايی در حال حاضر “بسيار نزديک” است.
به گفته ديپلماتها، ضرورت داشت تا آمريکا، کشورهای اروپايی، روسيه و چين، بازيگران اصلی عرصه فروش سلاح در جهان اين پيمان را امضاء کنند، از اين رو دادن برخی امتيازات لازم بود.
از سوی ديگر برخی از کشورها، از جمله ايران، سوريه، کره شمالی و کوبا از آغاز مذاکرات در تلاش بودند تا از تصويب يک پيمان الزامآور جلوگيری کنند. آنها میتوانند با رد کردن رسمی اين پيمان عملأ آن را به قراردادی مرده تبديل کنند.
يک ديپلمات ديگر به خبرگزاری فرانسه گفته است که اگر در راه تصويب اين پيمان سنگاندازی نشود “در مسير جلوگيری از شکست اين مذاکرات قرار میگيريم.”
روبرتو موريتان گفته است در صورت توافق با اين پيشنويس، آن را به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه خواهد کرد تا به تصويب نهايی برسد.
در اين مرحله هر کشوری آزاد است اين پيمان را امضاء و يا آن را رد کند. برای به اجرا گذاشتن رسمی اين پيمان امضای ۶۵ کشور لازم است.